fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Renovare Apartamentului în 2023 – Sfaturi și Idei

Când ești față în față cu un proiect de renovare al unui apartament vechi, sau dacă vrei să dai o nouă înfățișare apartamentului care te-a găzduit mulți ani, poți întâmpina câteva piedici. Soluțiile există atât pentru aceia dintre noi care își planifică un buget strict, cât și pentru cei pentru care spațiul mic reprezintă problema principală.

Renovarea unui apartament necesită planificare. Atât a bugetelor, timpului, cât și a schimbărilor pe care vrei să le faci. Probabil cel mai potrivit moment pentru a începe proiectul de renovare este atunci când simți că designul casei tale nu mai e actual și nu-ți mai răspunde în totalitate nevoilor. O față nouă pentru locuință este necesară pentru a te simți în largul tău acasă.

Mobila învechită care sufocă spațiile, parchetul care scârțâie, gresia și faianța ieșite din trend – toate sunt motive simple și valabile. Poate ai descoperit un stil nou de design care îți face cu ochiul sau vrei să schimbi culoarea pereților. Renovarea nu este neapărat un proces anevoios și odată ce inspirația e mai puternică decât stresul, energia pozitivă te va ajuta să găsești plăcere în muncă.

Înainte să începi să spargi pereții și să arunci canapeaua veche, este esențial să-ți faci un plan bine pus la punct din toate privințele. Noi îți prezentăm câteva idei care te vor ajuta să îți transformi casa în spațiul modern și funcțional pe care îl meriți.

Planificare

Pentru ca renovarea apartamentului să meargă ca unsă odată ce te apuci de munca fizică, pune-ți mintea și resursele la bătaie, pentru a stabili ce vrei să schimbi în casa ta în materie de texturi, culori, decorațiuni. Câteva zile de documentație pe internet te vor inspira cu siguranță. Începe cu stabilirea culorilor pereților și a culorile pe care vrei să le folosești pentru fiecare încăpere. Texturile și materialele (ex. piatră, marmură, lemn, etc) vor fi următoarele pe listă. Dacă renovezi mai multe camere, ai grijă să păstrezi teritoriu comun în privința materialelor și stilului de design pe care îl implementezi.

Renovare sufragerie culori

Cea mai plăcută și ușoară parte poate fi alegerea mobilierului și a decorațiunilor. Ai la îndemână o mulțime de site-uri de unde poți și cumpăra după ce îți alegi produsele preferate. Cu un buget stabilit inițial îți va fi mai ușor să urmărești acele produse care se încadrează în buget și sunt și pe placul tău. Unul dintre punctele forte ale renovărilor este reorganizarea. De-a lungul anilor, în casele noastre se strâng o multitudine de obiecte decorative care ajung să restrângă spațiul. Cu ocazia renovării, poți aerisi atmosfera și să adopți un stil minimalist, scandinav și să renunți la majoritatea obiectelor care simți că sufocau atmosfera până acum.

Renovare materiale

După ce stabilești tot ceea ce îți dorești să ai în noua ta casă, renovarea va fi pe jumătate rezolvată.

Idei de renovare în funcție de cameră

Fie ca îți dorești să renovezi întreaga casă/întregul apartament sau doar o cameră, nevoile tale diferă în funcție de cameră.

Living

În living există cele mai mari șanse să existe dezordine. În cazul unei sufragerii de mici dimensiuni, e esențial să ai doar piese de mobilier absolut necesare, precum o bibliotecă, fotolii, măsuță de cafea și canapea. Dacă nu ai sufrageria la comun cu bucătăria, poate este momentul să iei în considerare crearea unui open space. Dacă spațiul îți permite, dărâmarea unui perete te poate ajuta să beneficiezi de mai multă lumină și mai mult spațiu. Până  și decorarea unui open space este mai facilă și vei avea parte de mai multă inspirație, mai ales pentru că majoritatea apartamentelor noi sunt planificate după acest model.

Renovare sufragerie scandinava

Poți folosi peretele principal pentru instalarea bibliotecii și a televizorului fără a apela la alte piese de mobilier adiționale precum etajerele. Polițele pentru perete sunt cele mai noninvazive soluții la acest capitol, dacă vrei să decorezi pereții sau dacă ai mai multe obiecte decorative cu istorie.

Luminile de accent instalate în cadrul mobilierului te vor ajuta să creezi o atmosferă ideală pentru seri liniștite și relaxante și vor pune în evidență decorațiunile și cărțile, sau culoarea și materialul mobilei.

Luminat indirect

Peretele principal mai poate găzdui și tablouri, fotografii sau alte opere de artă pe care vrei să le ții la vedere. În acest caz, alege un corp mai mic, cu dulapuri sau sertare, pentru televizor. Montează tablourile deasupra televizorului, pe toată suprafața superioară a peretelui. În acest fel vei reuși să oferi camerei o senzație de înălțime.

O piesă esențială în cadrul unui living cu personalitate este canapeaua. Însoțită de fotolii sau nu, vei da lovitura cu alegerea unei canapele potrivite. Pentru că trendurile ne sfătuiesc astfel, o canapea într-o culoare inedită care iese în evidență, ar fi cea mai potrivită. Dacă îți plac culorile neutre, pastelate sau albul, poți alege o canapea de piele sau dintr-un material special care se curăță cu ușurință. Ține cont de spațiul pe care îl ai la dispoziție când alegi dimensiunea canapelei. Aceasta poate fi complementată de un fotoliu pentru locul tău special de citit, sau de mai multe fotolii și scaune moderne, în cazul unei camere la casă. Open space-ul îți poate oferi și la acest capitol un avantaj, deoarece canapeaua te poate ajuta să delimitezi bucătăria de sufragerie.

Canapea colorata

Fotoliu colorat

Un tapet sau fototapet pentru sufragerie te poate ajuta să scapi de dilema culorii pereților. Poți alege din numeroase modele, în funcție de stilul abordat. Cu ajutorul fototapetelor poți personaliza pereții casei tale cu modele de la texturi de materiale naturale până la fotografii cu păduri sau orașe.

Tapet sufragerie

Tapetul te va scuti de îngrijirea pereților vopsiți cu lavabilă. Tapetul și fototapetul pot fi curățate cu ajutorul unui burete umed și rezistă nemaipomenit în timp.

Tapet de lux sufragerie

O altă soluție ingenioasă pentru o noua viață a pereților sufrageriei o reprezintă panourile decorative din lemn și cele 3D. Potrivite atât pentru un stil de design rustic, cât și pentru unul contemporan, aceste produse deghizează pereții în materiale naturale și te aduc mai aproape de lumea organică.

Analizează cu atenție spațiul de care dispui în sufragerie și alege doar piesele de mobilier necesare nevoilor tale. Optează pentru piese moderne, care îți atrag atenția, pentru că, până la urmă asta înseamnă renovarea. Out with the old, in with the new!

Bucătărie

În funcție de schimbările pe care vrei să le faci în bucătărie, dificultatea crește dacă ești limitat de spațiu. Dacă proiectul tău de renovare include mărirea spațiului, poți sparge un perete al bucătăriei pentru mai multă libertate de mișcare și lumină. Culorile deschise ale mobilierului te vor ajuta să creezi această atmosferă. Poți alege un perete de accent pe care să-l vopsești într-o culoare care atrage atenția, sau să aplici tapet sau fototapet. În cazul unei bucătării de mari dimensiuni, poți vopsi fiecare perete într-o culoare diferită, pentru un efect inedit. Pentru a proteja pereții, un tapet simplu în culoarea ta preferată pentru bucătărie poate fi alegerea perfectă.

Renovare bucatarie deschisa

Unul dintre accesoriile care pot face diferența în cadrul bucătăriei este candelabrul. Un candelabru original deasupra spațiului de luat masa va crea o atmosferă specială și va da un aer glam bucătăriei.

Candelabre bucatarie

Alege mobilă în culori deschise, pastelate, sau albă. Într-o bucătărie mică, mobila instalată în formă de L va asigura destul spațiu. Apelează la soluții inteligente de depozitare și profită de fiecare colțișor în care poți instala un sertar vertical. Vezi articolul nostru despre soluțiile pentru o bucătărie de mici dimensiuni.

Dacă alegi să-ți creezi spațiul open space, poți construi un bar pe post de spațiu de luat masa.

Candelabre bucatarii

Dacă îți dorești să schimbi gresia sau faianța, bazează-te pe inspirație și simț estetic. Află care sunt trendurile și inspiră-te din modele inedite și noi tehnici de montare a faianței, care mai de care mai interesante!

Faianta renovare

Dormitor

Dacă dormitorul tău nu e destul de aerisit sau dacă mobilierul necesită o schimbare la față, renovarea îți va face bine pe toate planurile!

În dormitor trebuie să ai cât mai puțină mobilă și să te ocupi cel mai mult de a crea o atmosferă simplă, echilibrată și luminată. Alege un dressing simplu, instalat de-a lungul peretelui pentru a economisi cât mai mult spațiu.

Încearcă să renunți la televizorul din dormitor și să privești dormitorul ca o oază de liniște absolută. Culorile pereților, ale mobilierului și covorului trebuie să fie cele care te liniștesc. Decorațiunile trebuie limitate la una sau două lămpi care să te ajute la citit. Cu cât ai mai puține elemente decorative precum plante, tablouri, bibelouri, cu atât te vei odihni mai bine.

Într-o garsonieră poți apela la un despărțitor pentru zona dormitorului.

Baie

Baia tradițională pe care o găsim în majoritatea apartamentelor din construcții vechi nu dispune mereu de o distribuire inteligentă a spațiului. Pentru renovarea băii vei avea nevoie de mai multă răbdare și mai mult timp.

Renovare baie

Pentru o baie modernă trebuie să te gândești la economisirea spațiului și la lumină. Corpurile suspendate minimaliste, dar cu mult spațiu compartimentat te vor ajuta să îți menții baia curată și ordonată. Combinațiile de culori curajoase sunt recomandate! Băile decorate și vopsite doar în alb pot crea senzația de răcoare, așa că petele de culoare sunt binevenite. Combinațiile de alb și negru cu finisaje de lemn se potrivesc perfect unei băi moderne. Oglinzile mari, mai ales cele rotunde vor da un aer elegant băii și vor aduce un plus senzației de spațiu.

Poți combina culorile chiar și prin plăcile de gresie și faianță pentru o dinamică jucăușă și inventivă.

Plante de cameră pentru atmosfera echilibrată

Dacă plantele lipseau din casa ta până acum, e timpul să descoperi beneficiile pe care acestea ți le oferă. Fiind nu doar elemente decorative ale casei, dar și purificatoare ale aerului din casa ta, plantele și florile sunt un must.

Poți alege plante care nu au nevoie de atenție speciala, precum cactușii sau suculentele și alte plante care nu necesită să fie udate prea des. Pentru iubitorii de flori, plantele înfloritoare, precum unele specii de orhidei, pot fi alegerea potrivită. Odată cu plantele, trebuie să acorzi atenție specială și ghivecelor care influențează mai mult decât crezi decorul camerei. Formele și culorile, dar și pattern-urile interesante vor atrage atenția.

Plante camera

Diferite obiecte decorative pentru plante vor contribui la stilul de design pe care îl alegi pentru renovare. Dacă dispui de spațiu mic în living sau în bucătărie, poți alege ghivece suspendate sau suporturi înalte pentru plante, iar acestea vor reuși să ofere și senzația de înălțime și poți avea și plantele mult dorite fără să faci compromisuri din cauza spațiului.

Suport plante camera

Plantele în culori delicate, în nuanțele folosite pentru decorul camerei te pot ajuta să înlocuiești obiectele decorative. Fanii stilului organic vor aprecia combinația dintre plantele de cameră și finisajele din lemn natural. Pentru cei care își doresc o casă cu feng shui twist plantele vor atrage energia pozitivă.

Culorile îndrăznețe

Dacă ți-ai dorit mereu să aplici câteva pete de culoare în cameră sau în apartament, acesta e momentul tău! Mobilierul colorat, pereții vopsiți în culori îndrăznețe te vor pregăti cu adevărat de un nou început în casa ta. Tot ce trebuie să ai în considerare sunt dimensiunile camerelor pe care le renovezi, pentru a putea alege culorile potrivite fără a schimba radical percepția spațiului.

Culori sufragerie

Culorile deschise pentru camere îți vor oferi senzația de liniște, așa că alege-le pentru dormitor, iar în sufragerie optează pentru culori precum verde închis, albastru, vișiniu, chiar și pentru un perete de accent. Poți folosi și un tapet fără model în culoarea pe care o preferi.

Una dintre culorile pe care trebuie să le încorporezi în amenajarea ta toamna aceasta este Quetzal Green.

Pernele și păturile cu pattern-uri pentru sufragerie sunt potrivite în special pentru stilul boem, dar nu numai. Stilul eclectic și stilul contemporan se bazează pe culorile aprinse ale mobilierului. Fotolii, canapele, perne, covoare colorate, care să te surprindă chiar și pe tine în fiecare zi!

Tapetul cu motive tropicale îți va schimba starea de spirit, mai ales în timpul sezonului rece. Dacă te inspiră culorile și motivele excentrice, creează-ți măcar o zonă în care să încorporezi aceste elemente.

Renovarea pardoselii

Dacă renovarea la pe care ai planificat-o include și schimbări mari ale unor instalații vechi sau defecte, contactează un specialist care să te îndrume și apelează la o echipă de profesioniști care îți poate evalua problemele. O renovare completă te poate scoate din casă câteva saptămâni, așa că plănuiește cu atenție acest pas. Renovarea începând cu pardoseala și pereții te poate ajuta să simți că te-ai mutat într-o casă nouă, fără să îți consume foarte mult timp și energie.

Poți lua în considerare instalarea încălzirii prin pardoseală și schimbarea parchetului.

Atenție la alegerea parchetului potrivit pentru fiecare cameră! Trebuie să alegi parchetul în funcție de mobilier și dimensiunea camerei. Pentru o cameră de mici dimensiuni, în care lumina nu își face loc prea ușor, cel mai potrivit parchet este unul în culori și nuanțe deschise. Dacă alegi mobilierul în funcție de culoarea parchetului, acesta trebuie să fie cu cel mult 3 tonuri mai închis la culoare. Dacă visezi la o amenajare cât mai creativă, găsește echilibrul între culoarea pereților și cea a parchetului fără a te limita la alb sau culori asemănătoare.

În funcție de intensitatea cu care este frecventată o anumită cameră, parchetul trebuie să fie mai gros. De exemplu în locuri precum holul de la intrare și sufragerie trebuie să folosești un parchet mai gros decât în dormitor.

Nu uita să optezi pentru un parchet rezistent la zgârieturi și ușor de curățat. Produsele de curățare și îngrijire trebuie să fie la rândul lor calitative și potrivite pentru tipul de parchet folosit, pentru a nu întâmpina probleme de-a lungul timpului. Un parchet bine îngrijit va rezista frumos în timp și te va scăpa de bătăi de cap.

Abordează renovarea sau reamenajarea cu mintea limpede și inspiră-te din tot ceea ce te înconjoară și de pasiunile pe care le ai. Ținând cont de câteva idei de început poți pune la cale combinații de culori, materiale și stiluri, care să te surprindă chiar și pe tine! Rezultatul final va fi direct influențat de creativitate și răbdare.

Spor la decorat!

Surse foto : Pinterest, XT Deco,  Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *