fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Idei Amenajare Baie Mică și Modernă în 2023

Deși băile încăpătoare sunt visul oricăruia dintre noi, împrejurările pot să te aducă față în față cu o mică provocare: o baie de mici dimensiuni. Trebuie să fii pregătit pentru această posibilitate, pentru că, uneori, apartamentul sau casa perfectă, poate dispune de o baie mai mică decât ai fi vrut. Nu-ți pierde speranța însă! Odată ce gândești la rece variantele pe care le ai și le descoperi pe cele mai potrivite pentru spațiul tău, poți întoarce situația în favoarea ta. Iată câteva idei esențiale:

Soluții pentru depozitare

Desigur, primele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când amenajezi o baie mică sunt spațiile de depozitare. Ne referim aici la piese de mobilier cu multe sertare, dulapuri în spatele oglinzii, etajere, polițe, cutii, coșuri de paie, etc. Pentru baia mică, cele mai la îndemână sunt dulapurile încăpătoare, cu sertare, instalate sub chiuvetă, pentru a nu ocupa prea mult spațiu. La fel de folositoare poate fi oglinda care ascunde un dulăpior. Mai ales pentru produsele frecvent utilizate în fața oglinzii (produse cosmetice, pastă/perii de dinți, produse de îngrijire personală), un spațiu ascuns de oglindă te salvează de probleme. Etajerele, sau polițele, pot fi folosite deasupra toaletei sau deasupra căzii, pentru a economisi cât mai mult spațiu. Dacă deții multe obiecte și produse în recipiente mici, poți să apelezi și la cutii, pe care sa le așezi pe aceste polițe și să eviți mici accidente prin care ai putea să spargi sticluțe cu produs, sau să le scapi în vasul de toaletă (sfat:nu așeza suportul pentru periuțe de dinți deasupra toaletei 🙂 ).

 

Amenajare baie mica depozitare

 

Există variante pentru depozitare care pot părea neobișnuite la prima vedere. Dacă ai posibilitatea, poți modificat corpul căzii în așa fel încât să instalezi un spațiu de depozitare considerabil în jurul acesteia. Mai poți achiziționa corpuri verticale înguste, care conțin un sertar înalt, împărțit în mai multe compartimente, pe care îl poți așeza lângă toaleta sau chiuvetă, pentru a avea acces mai ușor la produsele de curățare. Dacă vrei să așezi în baie și mașina de spălat, o poți ascunde într-un dulap mare în care să depozitezi și restul produselor pe care le folosești în baie. Este important să gândești bine felul în care vei poziționa piesele de mobilier. Spațiul trebuie să fie compact, dar nu înghesuit.  

 

Solutii depozitare baie mica

Dulapuri depozitare baie mica

 

Oglindă, oglinjoară

Oglinda potrivită (mai ales de mărimea potrivită) poate face diferența într-o baie de mici dimensiuni. Datorită faptului că aceasta creează iluzia de spațiu, baia ta poate părea mult mai lungă. O oglindă mare, de preferat întinsă pe tot peretele deasupra chiuvetei, te va salva dacă simți că baia ta e prea mică. O oglindă pătrată este ideală, dar și una rotundă își poate face treaba. Contează foarte mult și ce posibilități îți oferă spațiul. Dacă nu poți amplasa o oglindă mare deasupra chiuvetei, poate ușile spațiului de duș îți oferă zona de care ai nevoie pentru a instala oglinda. Dacă ușa este înaltă, oglinda va da impresia de și mai mult spațiu și vei putea profita de o situație 2 în 1.

 

Amenajare baie mica oglinda

 

Cum alegi culorile

Cele mai potrivite culori într-o baie mică sunt cele neutre, deoarece nu încarcă atmosfera. Poți alege variantele sigure, adică alb, crem, bej, gri, dar poți chiar să faci un statement și să combini și o culoare aprinsă cu una dintre cele neutre. Un perete mai mic sau o anumită zonă pe care vrei să o scoți în evidență pot deveni centrul atenției și să-ți ia gândul de la mărimea spațiului. De asemenea, petele de culoare nu trebuie să se rezume neapărat la culoarea unui perete. De ce să nu încorporezi o culoare spectaculoasă într-un model la fel de atractiv de faianță sau gresie? Adevăratul spectacol stă în micile detalii. Ai posibilitatea să devii cât mai creativ la capitolul faianță/gresie și să faci ceva inovativ pentru baia ta. Dacă alegi să faci un efort suplimentar și să-ți asumi anumite riscuri, rezultatul final te poate lua prin surprindere. Nu crezi că e mai bine să provoci neașteptatul, decât să te mulțumești cu rezolvările simple?

 

Culori baie mica

 

Alegeri care își lasă amprenta

Există anumite schimbări care reușesc să își spună cuvântul în decorul unei băi de mici dimensiuni pe care îți dorești să o transformi într-un spațiu cheie.

Cabina de duș

Pentru că zona dușului ocupă un spațiu important, și destul de mare, urmărește să gândești cât mai minimalist aceasta componentă. Nu folosi o perdea de duș, ci uși transparente, sau nu delimita deloc spațiul de duș de restul băii. O perdea de duș va instala o cortina deasupra spațiului, care, în alte circumstanțe, poate oferi o atmosferă aerisită băii. Dacă vrei să delimitezi zona dușului, cel mai bine o poți face prin uși transparente, care îți permit accesul vizual dincolo de ele.

 

Cabine dus baie mica

 

Amenajări pe colț

Amplasează chiuvete, vasul de toaletă, cabina de duș pe colț, pentru a nu fura și mai mult din spațiul deja restrâns pe care îl ai la dispoziție. Astfel gândită, baia va deveni mai încăpătoare pentru alte piese de mobilier, sau pentru activitățile de zi cu zi.

Lumina

Acordă importanță luminii de care dispui în baie. Lumina naturală este cea mai importantă sursă, dar, știm că majoritatea băilor (mai ales cele de la bloc) nu au un geam care să permită lumina din abundență. Băile mici nu se împacă foarte bine cu corpurile de iluminat de dimensiuni mari. Încearcă să folosești cât mai multă lumină indirectă prin scafe pentru atmosferă, și aplice și plafoniere pentru când folosești oglinda, de exemplu. De asemena, corpurile de iluminat din baie au regim special, adică e nevoie de un finisaz special pentru zonele cu umiditate ridicată.

Tapet

Dacă baia mică nu are cadă sau duș, adică nu se formează condens, e safe să folosești tapet sau fototapet. Există multe modele care pot transforma total încăperea și să îi ofere un aer impresionant. De la modele florale, modele minimaliste cu forme geometrice, până la fototapet cu landscape-uri din natură, poți alege orice model crezi că ar avantaja spațiul. Mare atenție să nu încarci atmosfera! Nu uita și să te interesezi înainte ce model de tapet poate fi folosit într-o baie cu duș/cadă și care nu.

 

Tapet pentru baie mica

 

Acestea fiind spuse, ne mai rămâne să adăugăm doar că decorațiunile influențează și ele spațiul. Așadar, decide ce stil vrei să abordezi în baia ta și, de acolo, continuă cu accesoriile dragi ție și care te fac să te simți cel mai în largul tău. Baia e un loc în are petrecem mult timp intim și de aceea trebuie să ne gândim mai întâi la ceea ce ne ajută să ne relaxăm și să pornim de acolo spre o amenajare de zile mari! Spor!

 

Dacă articolul nostru ți-a dat idei pe care vrei să le pui în practică, poți citi mai departe un alt articol care abordează tot problema spațiilor mici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *