fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Mobila albă – sfaturi de îngrijire și idei de design

Dacă ai vrut mereu să îți decorezi casa în alb, dar decizia ți se pare prea îndrăzneață, e timpul să afli mai multe despre asta, pentru a putea decide dacă e pasul potrivit. Mobila albă nu trebuie să fie pentru toată lumea, dar cei care își doresc să o aibă în casă trebuie să se documenteze. Inspiră-te și pune-ți propriul plan în practică!

 Albul în designul interior – pro și contra

Albul poate reprezenta o provocare pentru cei care își doresc să îl folosească pentru a-și decora casa. Curajul de a duce la bun sfârșit acest plan va fi răsplătit prin eleganța rezultatului final.

Mobila albă va face spațiul să pară mai mare, fapt care va avantaja în deosebi camerele mici. Dacă apelezi la corpuri de mobilier albe, înalte și cu oglinzi, această senzație de spațiu va fi și mai pronunțată și va da un aer proaspăt încăperilor.

Confortul creat de mobila albă și, de exemplu, de canapele mari albe care te cheamă să te scufunzi în ele, te va surprinde. În sezonul rece sau cu ocazia zilelor ploioase, poți adăuga și câteva pături moi albe.

Praful este considerabil mai vizibil pe mobila de culoare închisă decât pe cea albă. Vei putea să o cureți cu ușurință fără să îți fie frică de urmele pe care le-ai putea lăsa în urmă.

mobila alba bucatarie

Dezavantajele albului sunt în mare parte strâns legate de dificultatea de a menține curățenia pe care această culoare o necesită. Prospețimea și curățenia redate de designul în alb vin cu un cost. Menținerea curățeniei este îngreunată mai ales de prezența copiiilor mici sau a animalelor de casă. Cel mai greu de curățat sunt canapelele, covoarele, pernele – în mare parte piesele cu materiale textile. Acordă atenție specială acestor elemente, sau combină și alte culori cu albul pentru obiectele decorative și canapele și lasă albul să predomine la capitolul mobilier.

Este fapt știut că, în timp, albul îngălbenește, așa că va trebui să depui de două ori mai mult efort pentru a menține albul curat cât mai mult timp. Desigur, nimic nu trăiește veșnic, dar merită să avem grijă să aibă o viață cât mai lungă.

mobila alba bucatarie

Mobila albă în diferite stiluri de design interior

Odată ce te-ai hotărât ce design vei alege pentru casa ta, trebuie să știi ce rol joacă mobila albă.

Mobila albă în stilul clasic

Stilul clasic se face remarcat printr-un design luxuriant și abundent. Albul se potrivește în mod special combinat cu elemente crem, argintii și aurii. În încăperile mari cu tavan înalt, intens decorate și accentuate de profile decorative, se regăsesc canapele albe, fotolii impunătoare, covoare mari și piese de mobilier inspirate din casele regale. Mobila albă se caracterizează prin corpuri de mobilier cu sertare mari și mânere aurite și mobilier cu picioare sculptate. Scaunele pot fi tapițate cu piele albă, sau poți alege fotolii din piele și chiar canapele mari din piele.  Camerele impunătoare pot fi accentuate de oglinzi mari cu rame albe sau aurii și de candelabre argintii împodobite.

mobila alba stil clasic

Mobila albă în stilul Shabby-Chic

Stilul Shabby-Chic este caracterizat de albul predominant. De la canapele și fotolii, la noptiere și vitrine. Mobila este recondiționată, din lemn cu aspect uzat, așa că, textura mobilierului vopsit în alb trebuie să aibă un aspect învechit, să pară degradată. Imperfecțiunea mobilei albe reprezintă un avantaj în acest stil de design. Vopseaua cu aspect „scorojit” este elementul de bază. Într-un decor shabby-chic vei găsi corpuri de mobilier de dimensiuni mari, cu vitrine, care amintesc de viața de la țară. Cearșafurile, păturile și cuverturile albe au multe volănașe și poți forma mai multe straturi pe suprafețele pe care le întinzi. Mobilierul pe care îl achiziționezi nu este necesar să fie alb, pentru că îl poți vopsi ulterior și rezultatul nu trebuie să fie perfect.

mobila alba stil shabby chic

mobila alba stil shabby chic

Mobila albă în stilul Scandinav

Albul își găsește locul perfect în minimalismul și simplitatea designului scandinav. Fiind influențat de clima nordică, acest design urmărește funcționalitatea și confortul și se focusează pe familie și conceptul de “acasă”. Albul este personajul principal când vine vorba de pereți, scaune, podele și canapele. Sursele de lumină naturală ajută spațiile decorate în alb să pară mult mai mari, deschise și asemănătoare cu atmosfera de afară. Camerele trebuie să fie cât mai aerisite, fără prea multe elemente de decor pentru a menține atmosfera de spațiu organizat și minimalist. Albul se regăsește și în elementele de decor, de la ghivece pentru plante, la vaze, farfurii, căni, etc. Conceptul de hygge, foarte important în designul scandiav, surprinde sentimentul de confort și relaxare și este accentuat tocmai de simplitate, lumină și culori pale.

mobila alba stil scandinav

Mobila albă în stilul minimalist

Mobilierul alb și minimalismul merg mână în mână din totdeauna. Dacă acest stil te reprezintă și îți dorești să adopți albul ca și element principal, nu te gândi că vei crea ceva plictisitor. Stilul minimalist înseamnă o organizare funcțională a spațiului și anulează nevoia de a fi înconjurat de multe decorațiuni, mult mobilier, care, până la urmă, nu sunt necesare. Alege corpuri de mobilier simple, suspendate, pentru o sufragerie aerisită și neîncărcată. Poți amplasa biblioteca de o parte și de alta a unui hol îngust, folosind etajere simple albe sau polițe lungi. Gândește-te la economisirea spațiului când îți faci planul de amenajare. Amplasează biroul spre perete, într-un colț sau într-un hol încăpător. Folosește corpuri pătrate aliniate de-a lungul peretelui, suspendate – pentru a crea senzația de spațiu, fără a încărca încăperea.

mobila alba stil minimalist

Mobila albă în stilul modern

Decorul modern combinat cu mobila albă rezultă în eleganță. Spațiul emană o strălucire aparte dacă folosești materialele potrivite și dacă, desigur, îngrijești cu atenție mobilierul de culoare deschisă. Multe camere cu design modern sunt caracterizate prin spații deschise, în special spațiul care include livingul și bucătăria. Culorile neutre predomină, dar poți adăuga câte un element de culoare în fiecare cameră. Alege canapele mari albe, covoare albe din blană artificială, o masă rotundă în centrul camerei și lumini indirecte pentru tavan. Detaliile din marmură sau lemn se potrivesc unei bucătării moderne cu mobilă albă de-a lungul peretelui principal. Poți opta pentru panouri decorative multiscop între mobila suspendată și blat, pentru a crea un design cu adevărat spectaculos și pentru a atrage atenția. Folosește spoturi în hol, în bucătărie și în baie, pentru a evidenția mobila.

mobila alba stil modern

Mobila albă în alte stiluri de design interior

Mobilierul alb poate fi cu siguranță încorporat și în alte stiluri de design preferate de tine.

Stilul Marocan

Albul se găsește în stilul marocan în special când vine vorba de textile. Canapele, multe perne, tabureți și paturi mari. Mobila de dimensiuni mici este ornată cu motive tradiționale de culoare albastră sau bej. Combinațiile de lemn și piatră întregesc atmosfera și spațiile deschise intens luminate de surse naturale.

mobila alba stil marocan

Stilul Mediteranean

Designul specific locuințelor de la marginea mării abundă în alb. Prospețimea brizei și împrejurimile influențează pozitiv designul caselor. Dacă adopți acest stil de design și alegi să îl încarci de mobilier alb, nu vei da greș. Lumina naturală este importantă pentru a atinge atmosfera perfectă și poți combina mobilierul de lemn vopsit în alb cu elemente de lemn cu aspect natural. Pentru sufragerie, alege un covor mare albastru sau cu pattern-uri albastre, pentru a aduce marea mai aproape de picioarele tale.

mobila alba stil mediteranean

Asortarea mobilei albe în designul interior

Chiar dacă albul este o culoare simplu de asortat, trebuie să îți folosești simțul estetic și să alegi cele mai bune soluții.

Culori potrivite pentru pereți – vopsea lavabilă sau tapet

Pentru interiorul în alb, culorile pentru pereți pot fi în nuanțe pale de bej, roz sau portocaliu. Pereții albi nu sunt în niciun caz plictisitori, pentru că redau senzația de spațiu și claritate. Cu un mobilier alb, poți să te joci cu pereții casei și să îi faci cât mai îndrăzneți sau jucăuși. Poți alege culorile preferate, sau poți opta pentru tapet sau fototapet. Fototapetele cu modele care imită lemnul, cărămida, textura de cărbune, dar si cele minimaliste, în culori pale sau cu motive grafice, vor face cu siguranță locuința ta unică și gata de noi provocări.

Pardoseala si covoare pentru mobila albă

Dacă urmărești să redai casei tale o atmosferă confortabilă, e de preferat să alegi covoare plușate în culori neutre sau albe. Formele geometrice și pattern-urile se potrivesc designului alb, pentru că nu încarcă decorul camerelor. Poți folosi și mochete cu fir scurt gri, care sunt mai ușor de curățat. Avantajul mobilierului alb este că îți oferă libertatea de a ieși din monotonie cu accesorii încărcate de pattern-uri.

covoare pentru mobila alba

Accesorii potrivite pentru mobila albă

Dacă ai o canapea mare albă, optează pentru perne cu pattern-uri negre sau colorate, sau fețe de pernă în culori neutre. Într-un decor minimalist sau scandinav, alege vaze și ghivece pentru flori albe sau gri, cu motive, sau din ceramică sculptată. Poți să decorezi spațiul și cu reviste, să le așezi pe măsuța de cafea, cu o vază cu flori de primăvară deasupra.

accesorii pentru mobila alba

Lumina potrivită pentru mobila albă

Lumina naturală este cea mai potrivită pentru a evidenția mobila albă, dar razele directe ale soarelui dăunează culorii. Lumina incandescentă va da încăperilor o atmosferă caldă și te va scăpa de grija senzației de rece pe care o poate crea un interior predominant alb. Poți folosi spoturi încastrate pentru bucătărie, veioze pentru dormitor, iluminat indirect pentru sufragerie și aplice pentru baie.

lumina pentru mobila alba

Idei de asortare a mobilei albe în diverse camere ale casei

Fiecare cameră are specificul ei, astfel și mobilierul trebuie să se potrivească designului pe care îl alegi.

birou mobila alba

Mobila albă în living

În living, mobila albă trebuie să surprindă prin simplitate. Dacă ai o bibliotecă bogată, este esențial ca și corpurile de mobilier care o găzduiesc să fie pe măsură. Alege corpuri mari în care își găsesc locul toate cărțile/revistele, sau optează pentru mai multe corpuri mici.

mobila alba living

mobila alba living

Mobila albă în bucătărie

Pentru bucătărie, mobila de dimensiuni mari te va ajuta să menții ordinea. Poți să adaugi accente de marmură sau de lemn pentru blaturi. O bucătărie minimalistă trebuie să fie cât mai aerisită, fără decorațiuni extravagante, dar poți adăuga un element surpriză, de exemplu la sertare. Mobila potrivită pentru stilul minimalist nu are mânere speciale, așa că poți chiar să optezi pentru sertare si dulapuri care se deschid singure. Bucătăria modernă îți dă libertatea să adaugi elemente ieșite din comun, poate chiar strălucitoare. O bucătărie rustică va avea elemente de lemn din plin, pe lângă lemnul vopsit în alb. Adaugă tacâmuri de lemn de culoare naturală ca și decor și nu îți fie frică să combini aceste elemente și prin alte accesorii.

mobila alba bucatarie

mobila alba bucatarie

Mobila albă în dormitor

În funcție de stilul în care alegi să îți decorezi casa, dormitorul trebuie să inspire liniște și relaxare. Într-un design minimalist, alege un corp de mobilier alb simplu, cu sertare, sau un dulap mai mare, dacă ai nevoie de mai mult spațiu pentru haine. Alege cuverturi albe pufoase, însoțite de pături cu pattern-uri sau simple și fețe de pernă în culori neutre. Dacă alegi un design shabby-chic, poți opta pentru noptiere din lemn cu aspect uzat și veioze vintage.

mobila alba dormitor

Mobila albă în baie

Ține cont de nevoia de funcționalitate a corpurilor de mobilier din baie. Alege dulăpioare albe din lemn vopsit, sau, pentru un look industrial, dulăpioare din oțel vopsite în alb. Dacă ești fan al stilului clasic, alege corpuri cu mânere aurite, extravagante și impunătoare. Albul va ajuta la păstrarea simplității, dar, în același timp, se va face observat.

mobila alba baie 

Întreținerea mobilei albe

Ține cont de munca pe care trebuie să o depui când alegi să-ți decorezi locuința în alb.

Scoaterea și ștergerea petelor de pe material textil alb

Încearcă să eviți folosirea clorului sau înălbitorului. Dacă le folosești prea des, materialele albe se vor îngălbeni în timp. Lucrează la a menține albul foarte curat prin spălarea materialele albe săptămânal. În cazul în care ești nevoit să folosești o soluție rapidă pentru pete, spală materialele normal înainte de a le spăla cu înălbitor. O alternativă la îndemâna oricui este ingredientul minune – bicarbonatul de sodiu –  cu care poți înlocui eficient orice înălbitor.

mobila alba decorare

Îngrijirea mobilei din pal alb

Curăță mobila în profunzime în fiecare lună. Soluțiile din ingrediente pe care le ai acasă îți sunt de ajutor si în acest caz. Pentru curățarea mobilei poți amesteca o cană de oțet de vin alb cu o cană de apă caldă. Folosește un recipient curat cu pulverizator și curăță toate corpurile de mobilă albă vopsită. Pentru pete albe lăsate de pahare sau alte obiecte așezate pe mobilă, apelează la oțet combinat cu ulei de măsline în părți egale.

mobila alba design

Protejarea mobilei de praf

Pentru ca praful să nu se depună prea repede, este recomandat să ștergi mobila de două ori pe săptămână. Folosește o lavetă cu microfibră udată modest. Pentru zgârieturi sau alte defecte evidente ale mobilei, este recomandat să folosești o soluție specială. Este important să fii atent ce produse cumperi, deoarece multe dintre ele conțin substanțe puternice, care pot fi chiar nocive. Citește cu atenție eticheta și documentează-te care sunt ingredientele inofensive.

mobila alba bucatarie

Protejarea mobilei de razele UV

E foarte important ca razele soarelui să nu ajungă direct pe mobilă, pentru că, în timp, va căpăta o culoare gălbuie. Încearcă să găsești mobilei albe de lemn o zonă ferită complet de lumina directă a soarelui, pentru a fi sigur că aceasta va rezista în timp.

mobila alba dulapuri living

Când trebuie să eviți mobila albă

Există situații în care mobila albă poate părea o decizie greșită, dar merită să experimentezi.

Mobila albă și animalele de companie

Dacă ai animale de companie și vrei cu orice preț să îți decorezi casa în alb sau predominant alb, trebuie să te gândești de două ori. Cele mai la îndemână soluții pentru corpuri care conțin textile (precum canapelele) sunt acoperirea lor cu pături sau cuverturi sau să alegi o canapea din piele. Pielea este ușor de curățat și nu absoarbe lichid, așa că animalul tău va putea petrece timp alături de tine pe canapea. Poți să interzici accesul animalului de companie în anumite camere în care vrei să păstrezi albul, dacă acesta nu e prea curios din fire. O altă opțiune e să apelezi la aparate de curățare speciale pentru textile de culoare deschisă.

Investește într-un pătuț potrivit pentru animalul tău de companie, pentru ca acesta să nu-și mai dorească să se întindă pe canapeaua ta. Gândește-te la nevoile lui și i-ai ceva pe măsura, care știi că l-ar cuceri instant.

mobila alba piele alba

Mobila albă și copiii

Dacă ai copii, trebuie să cântărești decizia de a-ți decora casa în alb. Dar nu considera acest plan eșuat înainte de a încerca. Amenajează camerele copiilor de mici cu elemente predominant albe dacă îți dorești să păstrezi acest decor pentru întreaga locuință. Poți înlocui piesele de mobilier care în mod normal sunt făcute din material textil cu unele din piele. Canapelele, fotoliile, pernele, sunt de obicei în pericol când vine vorba de cei mici. Dar, desigur, poți alege culori diferite pentru aceste piese de mobilier și să păstrezi albul pentru corpurile de mobilier, podele, etc.

mobila alba copii

Mobila albă și pereții albi

Pereții albi nu se demodează și te vor ajuta să te simți liber în camera ta. Senzația de spațiu este accentuată și funcționează cel mai bine pentru camerele mici. Poți alege, desigur, și un tapet cu câteva pete de culoare, dacă ți-e frică de simplitatea design-ului. În schimb, dacă pereții albi sunt soluția ta preferată, nu uita că fumatul este interzis – pereții se vor îngălbeni în timp. Dacă vrei să rămâi la clasica vopsea, alege vopseaua care se poate curăța cu ușurință în caz de accidente nevinovate.

mobila alba pereti albi

Dacă te-am inspirat, dă mai departe acest articol iubitorilor de design sau celor pe care îi știi că se confruntă cu un blocaj la acest capitol. Spor la decorat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *