fbpx
Dormitor bleu stil techno, cu pat dublu si oglinda fara rama
DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Tinci sau Glet: Ce Alegi Pentru Finisarea Peretilor in 2023

Alegerea între glet și tinci pentru finisajele interioare este foarte importantă. Procesul de renovare al unei case poate da uneori bătăi de cap, iar alegerea celei mai bune soluții de tencuială poate aduce un plus de valoare lucrării executate.

Designul spațiilor interioare este un joc de lumini, forme, texturi și culori, care sunt responsabile pentru bunăstarea locuitorilor. Prin tencuială poți reda un contrast interesant încăperii.

Așadar, glet sau tinci? Aceasta este întrebarea care pare să-i frământe pe cei mai mulți dintre noi atunci când ne apucăm de renovat o locuință.

Ce înseamnă o lucrare de calitate pentru pereți

Dormitor în culori pale - glet, tinci sau tapet din fibră de sticlă pentru pereti?
Pereți joacă un rol esențial în amenajarea interioară, astfel că este bine să facem la timp alegerile cele mai inspirate: clasicele glet sau tinci, ori soluții mai moderne, precum tapetul din fibră de sticlă

Finisajele interioare pot face o mare diferență între o împrospătare periodică cu var și o transformare dramatică a spațiului interior, iar o lucrare de calitate pentru pereți poate însemna, pe lângă designul deosebit, o durabilitate semnificativ mai mare.

Deși pregătirea pereților este tratată ca etapă optională în amenajările interioare, este extrem de importantă pentru aspectul final al unei lucrari, care va reflecta calitatea produselor folosite.

Cei mai mulți meseriași folosesc ca materiale de tencuială gletul sau tinciul pentru pregătirea pereților înainte de zugrăveală.  Dar ce sunt cele două soluții de tencuială și care sunt avantajele și dezavantajele lor? Aflăm mai multe în cele ce urmează.

Tinci vs. Glet: Avantaje și Dezavantaje

pensule si cutii de vopsea, glet si tinci pentru pereti
Înainte de a începe renovările este musai necesar să te informezi cu privire la avantajele și dezavantajele materialelor folosite.

Atât gletul, cât și tinciul pot aduce cu ele numeroase avantaje, dar și dezavantaje. Cel mai important este să alegi soluția perfectă pentru lucrarea realizată.

Gletul poate fi o tencuială subțire, menită să niveleze tavanul și pereții înainte de a trece la zugrăvitul propriu-zis. Acest material conține nisip, dar poate fi și pe bază de var, ipsos, acril sau ciment alb.

Finisajele interioare moderne tind să aleagă tinciul, care câștigă teren în fața gletului prin numeroase avantaje de necontestat. Tinciul are la bază nisip fin și folosește ca liant cimentul. Acesta este un mortar uscat, folosit în construcții pentru a obține finisaje perfecte. Principalul avantaj al tinciului este ușurința preparării și aplicării sale, atât pe pereții din interior, cât și pe cei din exterior. Spre deosebire de glet, tinciul „înghite” mai puțin material decât în cazul în care dai direct cu glet după tencuire și îmbunătățește aderența vopselei dacă este aplicată direct.

Gletuirea pereților cere experiență și o mână formată pentru ca total să iasă perfect, fără denivelări. De asemenea, cei care preferă gletul trebuie să știe că exisă două tipuri: unul pentru încărcare și altul pentru finisaj. Cel pentru încărcare se folosește pentru îndreptarea suprafețelor, iar cel de finisaj pentru finisarea peretelui/tavanului înainte de vopsire.

Tinciul de interior se aplică ca un strat de finisaj, după tencuit și înainte de vopsit/gletuit (care uneori este opțional, fiindcă tinciul poate fi suficient).

Soluții moderne pentru tencuiala interioară

Perete cu tapet din fibră de sticlă de culoare gri cu dungi albe langă un fotoliu din tapiterie gri cu manere și picioare din lemn și pernuță decorativă gri
Montarea tapetului din fibră de sticlă se face cu ușurință dacă respecți câțiva pași esențiali

Una dintre cele mai moderne și la îndemână soluții pentru acoperirea pereților – dacă nu vrei realizezi o lucrare rapidă și fără cusur, poate fi tapetul din fibră de sticlă. Acest tip de tapet este precum un material tricotat din fire de sticlă, fabricat în diferite grosimi și densități. Fibra de sticlă este extrem de populară printre materialele de finisare, chiar dacă este o opțiune relativ nouă. Tapetul din fibră de sticlă din colecția Vitrulan se poate folosi în orice locuință, dar este o soluție rapidă și atractivă pentru spațiile comerciale. Printre altele, unul dintre avantajele acestui material este că aplicarea durează puțin timp și se salvează de efort suplimentar.

rola de tapet din fibra de sticla de culoare alba
Tapetul din fibră de sticlă  din colecția Vitrulan este cea mai bună investiție pe termen lung. Cu un design minimalist, acest tip de tapet se curăță foarte simplu și poate fi integrat în orice încăpere (atât în interior, cât și la exterior.

Utilizând acest tip de tapet vei crea un design unic al pereților, iar avantajele pe care le are tapetul din fibră de sticlă sunt, cu siguranță, de luat în considerare. Compoziția și felul în care este lucrat permite pereților să respire și să mențină un climat natural, având impact pozitiv asupra sănătății oamenilor care își petrec timpul în astfel de încăperi.

Cele mai importante avantaje ale tapetului din fibră de sticlă sunt următoarele: 

  • rezistența la foc
  • revopsibil
  • durata de viață
  • este compus din materiale ecologice
  • ușor de aplicat
Scaun alb si noptiera alba aseste langa un perte cu tapet alb, pe care este asesta un tablou decorativ cu rama aurie
Tapetul din fibră de sticlă poate fi utilizat în orice tip de decor

Montarea tapetului din fibră de sticlă se face extrem de ușor, cu ajutorul unui adeziv special. Adezivul poate fi lichid sau pulbere, iar după aplicare trebuie lăsat să se usuce circa 24 de ore. Durata de viață a acestui tapet este de până la 30 de ani, iar revopsirea sa se poate face de peste 6-8 ori. Ai, deci, toate motivele să-l recomanzi oricui dorește o lucrare rapidă și de calitate.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *