fbpx
amenajare bucatarie open space
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Amenajarea unei bucătării open space în apartament și casă

Sunt deja ani buni de zile de când conceptul de bucătărie open space a devenit unul foarte popular și în România. Mai mult, dezvoltatorii imobiliari aleg deseori acest tip de compartimentare, cu priză la public.

Bucătăria open space combină zona de gătit și dining cu living room-ul. Conceptul de open space nu este unul nou însă, ci un trend apărut în SUA, la sfârșitul anilor 1930, inventat de renumitul arhitect Frank Lloyd Wright. Wright a ales open space pentru casa unor tineri americani, iar de atunci conceptul arhitectural a cunoscut un boom fără precedent la nivel mondial.

Interesant este faptul că nu a fost o alegere în scop de a promova un stil de arhitectură avangardist, ci una mai degrabă practică. Wright, constrâns de bugetul redus al cuplului de tineri și inspirat de contextul social tumultos al vremurilor, a venit cu această idee inovatoare.

Compartimentarea de tip open space este una practică și funcțională, dar prezintă și o serie de dezavantaje, pe care le vom dezbate pe larg în acest material. Nu este potrivit oricui și nu reprezintă o soluție universală. Așa că, înainte să vorbești cu un arhitect, parcurge acest material, pentru a vedea dacă bucătăria de tip open space se potrivește cu stilul tău de viață.

amenajare bucatarie open space
Bucătăria open space cu insulă se potrivește spațiilor foarte mari, este modernă și funcțională

Bucătărie open space în casă

Bucătăria open space arată foarte bine într-o casă spațioasă. Această alegere îți va permite să îmbini gătitul cu petrecerea timpului alături de familie.

Pentru că în case ne bucurăm de un spațiu mai mare decât într-un apartament de bloc, cel mai simplu este să faci delimitarea dintre bucătărie și living cu ajutorul unui bar, care să se potrivească estetic cu ambele camere. Barul poate fi folosit și ca zonă de lucru sau loc de luat micul dejun.

Barul are un dublu rol. Acesta va delimita și, în același timp, va uni vizual cele două camere. Dimensiunea și forma acestuia va fi dictată de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

În case foarte spațioase poți folosi o insulă de bucătărie în centru și să delimitezi granița dintre spațiul de gătit și living cu pardoseli diferite. Într-un astfel de spațiu vei avea loc și pentru o zonă de dining, pe care o poți marca cu ajutorul unui covor rotund. Adaugă în living o canapea imensă, pe care să încapă toată familia și niște fotolii confortabile și ești pe drumul cel bun.

Pentru astfel de spații mari, poți realiza și un perete-accent. Alege fie bucătăria, fie living room-ul pentru că unul în fiecare cameră va încărca inutil spațiul și va sparge armonia într-un mod neplăcut.

Pentru un perete-accent în bucătărie în recomandăm fototapet în culori calde de bej, crem, galben, orange sau verde. Însă, cu puțin curaj, poți miza și pe o variantă dramatică, ulta-modernă. Nouă ne place mult fototapetul pentru bucătărie al celor de la InCreation.

amenajare bucatarie open space
Acest model de fototapet de la InCreation este perfect pentru un design industrial sau unul eclectic

Pentru living poți face o alegere îndrăzneață și originială. Noi îți recomandăm fototapetul 3D „Benzi desenate”, de la Rebel Walls.

amenajare bucatarie open space
Asociează acest model de fototapet de la Rebel Walls pentru un perete-accent în living, în combinație cu o bucătărie open space în tonuri neutre

Bucătărie open space în apartament

O bucătărie open space poate fi amenajată însă și în spații mai mici, precum apartamentele de bloc. Aici cea mai bună variantă de delimitare a sufrageriei de zona de gătit este barul, ale cărui dimensiuni trebuie adaptate spațiului.

Acest lucru nu înseamnă rabat de la confort. Dimpotrivă, există numeroase soluții care să satisfacă atât cerințele legate de partea funcțională, cât și cele de natură estetică. De exemplu, barul poate fi și zonă de dining, iar scaunele pot fi poziționate doar pe o parte a barului.

Tonurile cromatice alese pentru o bucătărie open space în apartament trebuie să fie unele neutre, care să nu micșoreze și mai mult vizual spațiul. Îți recomandăm modelul de fototapet „Field”, de la LAVMI, sau tapetul „Atoms”. Însă poți crea și un perete-accent în living, colorat, care să contrasteze cu tonurile neutre din bucătărie. Nouă ne place modelul abstract „Camp Verde” de la LAVMI.

amenajare bucatarie open space
Acest model de fototapet de la LAVMI va contrasta spectaculos cu tonurile neutre din bucătărie

Avantaje în amenajarea unei bucătării open space

Bucătăria open space are o serie de avantaje care nu pot fi contestate:

  • Rolul ei este să mărească vizual spațiul – oferă mai multă lumină. Astfel, spațiile de dimensiuni mici vor părea mai mari;
  • Este funcțională și ajută la fluidizarea traficului în casă – nu mai trebuie să închizi și să deschizi uși când aranjezi masa și trebuie să duci veselă dintr-o parte în alta. În plus, lipsa ușilor va crea senzația unui mediu mai puțin agitat într-o familie mare;
  • Bucătăriile open space fac interacțiunea socială mai ușoară – dacă ești sufletul petrecerii, ești o fire sociabilă și îți place să găzduiești cine pentru prieteni atunci aceasta este alegerea potrivită pentru tine. Poți participa la conversație în timp ce pregătești masa;
  • Este mai ușor să supraveghezi copiii mici – dacă ai copii mici, care au nevoie de atenție constantă, îi poți supraveghea și petrece timp cu ei cât le pregătești cina.
amenajare bucatarie open space
O hotă performantă este o necesitate într-o bucătărie open space în care se gătește foarte mult

Dezavantaje în amenajarea unei bucătării open space

Cei care contestă acest tip de compartimentare aduc de obicei în discuție aceste dezavantaje ale bucătăriilor open space:

  • Mirosurile se răspândesc în toată casa – dacă gătești mult, mirosul se va răspândi în toată casa cu un astfel de design. Soluția ar fi să pui aragazul cât mai aproape de fereastră sau să achiziționezi o hotă performantă, care să absoarbă fumul și mirosurile. Dacă preferi cinele în oraș, însă, bucătăria open space este perfectă pentru tine;
  • Nu asigură intimitate și nu blochează sunetele – dacă locuiești cu cineva într-o garsonieră, iar livingul ține și loc de dormitor, va fi greu să faci cafeaua dimineața fără să-l sau să o trezești;
  • Nu mai poți amâna spălatul vaselor – vasele care se strâng în chiuvetă și așteaptă să fie spălate lasă impresia de murdar și dezordine în toată casa într-un astfel de design;
  • Dacă plănuiești să spargi pereții într-un apartament deja construit după alt model arhitectural vei avea nevoie de multe aprobări pentru o bucătărie open space – aprobările se obțin de la primărie și asociația de proprietari, fiind o măsură care împiedică dărâmarea pereților de rezistență dintr-o clădire.

Îți place designul de tip open space? Ai opta pentru o astfel de bucătărie în casa ta?

Sursă foto: XTDeco, Unsplash, Pixabay, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *