fbpx
Amenajarea unei camere pentru doi copii, fată și băiat. Cum împaci fetele care vin de pe Venus, cu băieții de pe Marte
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Amenajarea unei camere pentru doi copii, fată și băiat. Cum împaci fetele care vin de pe Venus, cu băieții de pe Marte

Amenajarea unei camere pentru doi copii, fată și băiat, te poate pune în dificultate. În cele mai multe cazuri, au gusturi și preocupări diferite și pare destul de complicat să le oferi un spațiu în care să se simtă amândoi confortabil. Lucrurile se simplifică dacă cei doi copii ai tăi, fată și băiat, sunt mici și au vârste apropiate, dar va trece destul de puțin timp până în momentul în care își vor dezvolta personalitățile și vor avea cerințe pentru care trebuie să te pregătești.

În continuare îți vom oferi câteva sfaturi și sugestii pentru amenajarea unei camere pentru o fată și un băiat, care te vor ajuta să îi mulțumești pe amândoi.

Alegerea stilului de design interior 

Atunci când vine vorba de alegerea stilului de design interior pentru amenajarea unei camere pentru doi copii de sexe diferite, trebuie să te gândești să pornești de la ceva cât mai simplu, care poate fi adaptat, pentru că, pe parcurs, încăperea va fi accesorizată cu tot felul de dispozitive și jocuri. Aplică principiile stilului minimalist, cu mobilier cât mai simplu și mai practic, eventual multifuncțional, și creează spațiul în care pot fi introduse natural elementele specifice de design care, în cazul lor, se referă la prințese și eroi, Mickey și Minnie Mouse și alte personaje din desene animate.

Esențial este să iei în calcul delimitarea spațiului, astfel ca fiecare din frați să aibă patul lui, dulapul lui și loc pentru jucăriile lui. Poți să împarți doar vizual camera, amenajând diferit cele două jumătăți, însă, dacă spațiul îți permite, montează un paravan sau un perete glisant care le va crea intimitatea de care vor avea nevoie la un moment dat. Poți, însă, să le separi spațiul și cu un element de mobilier, cum ar fi o măsuță pe care să deseneze și mai târziu să-și facă temele. Ține cont de faptul că mobila pentru o cameră de copii are dimensiuni reduse și vei avea spațiu suficient pentru stabilirea unui teritoriu pentru fiecare.

Culorile potrivite într-o cameră pentru doi copii, fată și băiat. Cum o amenajăm fără să-i supărăm pe cei mici

Fiind vorba de fată și băiat, va fi destul de complicat să alegi o culoare care să-i mulțumească pe amândoi, așa că va trebui să găsești o soluție de compromis. Dacă ai împărțit camera în două, lucrurile vor fi destul de simple. 

În jumătatea de cameră pentru fată trebuie să predomine culorile pastel, pentru că acestea sunt pe gustul oricărei fetițe. Va fi în special atrasă de roz, însă acesta trebuie combinat cu alte culori, pentru că îi poate induce o stare de agitație. Portocaliul, galbenul, bejul și accentele de roșu sau violet, sunt, de asemenea, potrivite pentru o fetiță.

Nuanțele de verde și albastru sunt potrivite pentru jumătatea de cameră a băiatului. Poți să le combini cu galben sau portocaliu, pentru că vor da un aspect însorit și strălucitor și vor atenua diferența de stil față de spațiul surorii.

În cazul în care vrei să amenajezi camera într-un mod unitar, încearcă să combini culorile lor preferate, în așa fel încât fiecare să se simtă în largul lui în cameră. Poți face asta amenajând pereții cu un fototapet vesel și colorat.

Camera decorata cu fototapet colorat, cu animale, cu o fetita pe o canapea visinie, care se joaca cu un caine
Fototapet At Home, de la XT Deco, cu imaginile jucăușe și distractive, ideal pentru camera copiilor

Pereți 

Copiii, mai ales la vârste fragede, vor avea tendința să deseneze peste tot, iar pereții sunt între locurile preferate – este un lucru pe care îl știu foarte bine toți părinții. Prin urmare, renunță la ideea de a vopsi pereții și optează pentru variante mai practice, cum ar fi tapetul sau fototapetul. Se spală ușor și nu se degradează, așa că vor rezista foarte bine în timp. Partea și mai bună este că vei putea foarte simplu să amenajezi partea fiecăruia din cameră.

Pentru jumătatea fetiței alege un tapet în culori diafane și cu forme drăguțe.

Tapet imprimat cu imprimeuri care reprezinta o fetita si umeras cu o rochita alb cu roz
Tapet lavabil Zofka Grey, cu imprimeuri jucăușe, potrivite pentru amenajarea spațiului unei fetițe

Băieții vor fi mereu atrași de mașinuțe, așa că acest tapet va fi, fără discuție, pe placul lor.

Perete cu tapet cu masinute, in fata caruia se afla un baiat pe o bicicleta rosie
Tapet lavabil Bruno, cu mașinuțe colorate, care îl va încânta pe băiețelul tău

Decorul ferestrelor

Pentru camera copiilor, alege o variantă mai practică atunci când vine vorba de decorul ferestrelor. Astfel, îți recomandăm să renunți la perdele și draperii ample și alege panouri sau jaluzele de tip rulou, uni sau cu model imprimat. Sunt variantele mai potrivite și le poți asorta mai bine cu elementele de decor jucăușe pe care le-ai utilizat deja pentru amenajare.

Mobilă

La prima vedere, pare destul de dificil să mobilezi eficient o cameră în care vor locui doi copii, băiat și fată, mai ales dacă decizi să le delimitezi spațiul, însă, cu puțină grijă vei reuși să faci asta fără să le aglomerezi încăperea și să le lași suficient spațiu de joacă.

Câștigi foarte mult loc dacă alegi un pat supraetajat. Apoi mai ai nevoie de două dulapuri în care să le pui hăinuțele și obiectele personale. Gândește-te că sunt copii, garderoba lor se schimbă în fiecare an, pentru că sunt în creștere, așa că trebuie să alegi două dulapuri de dimensiuni reduse – vor avea suficient spațiu, pentru că și lucrurile lor sunt mici.

Amenajează spații de depozitare pentru jucării sub paturi sau patul de jos, dacă sunt supraetajate. Vei câștiga mult spațiu. Pentru cărți și jocuri instalează rafturi suspendate. Alege un birou sau o masă de lucru pentru joacă și, mai târziu, pentru teme, la care să aibă loc amândoi.  

Podele

Cea mai potrivită opțiune pentru camera copiilor, atunci când vine vorba de amenajarea podelei este mocheta. În afară de faptul că asigură o izolare termică eficientă, riscul de a se răni atunci când se joacă și mai cad este foarte mic. Și parchetul este o opțiune practică. Spre deosebire de mochetă, acesta poate fi curățat mult mai ușor și astfel îți va fi foarte ușor să păstrezi curățenia în camera copiilor.

Accesorii 

Lista de accesorii pentru camera copiilor este destul de redusă, pentru că nevoile lor sunt limitate. Dacă în cameră este parchet, este necesar să pui covor. Alege unul colorat vesel, în nuanțele lor preferate, eventual cu imprimeuri cu personajele lor iubite. De asemenea, alege lenjerii de pat diferite, pentru fiecare în culorile de care este atras. Asta va accentua și mai mult ideea de spațiu personal.

În ceea ce privește corpurile de iluminat pentru camera copiilor, optează pentru ceva drăguț, potrivit cu vârsta lor. Spre exemplu, această aplică de perete de forma unui cap de urs panda va fi pe placul ambilor copii.

Aplica de perete de forma unui cap de urs panda, langa jucarii si hainute pentru copii
Aplică pentru perete Panda, de la XT Deo, pentru camera copiilor

Este de la sine înțeles că vrei să le stabilești un anumit program de mese sau de somn. Disciplinează-i în acest sens și pune-le în cameră un ceas de perete. Alege unul în culori drăguțe și cu cifre arabe, pe care să le recunoască ușor.

Ceas de perete cu cadran auriu si rama roz, pe fond alb
Ceas de perete Bent, din lemn auriu, care va înveseli orice cameră

Modele de camere pentru doi frați, fată și băiat 

Evident, atunci când amenajezi camera copiilor, alegerile sunt făcute în funcție de vârsta lor. Planifică de la bun început o amenajare cât mai flexibilă, în așa fel încât să-ți fie ușor să adaptezi spațiul în concordanță cu vârsta. Ține cont de faptul că aspectul general al camerei poate fi schimbat total prin înlocuirea tapetului. Dulapurile pot rămâne aceleași până la vârsta adolescenței, dacă sunt alese bine din prima. Va trebui să iei în calcul doar schimbarea paturilor, odată cu creșterea lor.

Bebeluși

Cum spuneam, atmosfera unei camere este dată de felul în care amenajezi cea mai vastă și mai vizibilă parte – pereții. Pentru pereții din camera bebelușilor și copiilor de până la doi ani, alege un tapet în culori calde, cu forme cât mai drăguțe, care să-i stimuleze și să-i înveselească. Acest tapet cu oițe și berbecuți pufoși vor anima dormitorul copiilor.

Perete cu tapet imprimat cu oite in fata caruia se afla un scaun pentru copii și o jucarie maimuta
Tapet lavabil Marketa, potrivit pentru decorul pereților în camera bebelușilor și copiilor mici

Preșcolari și școlari

Preșcolari și școlari descoperă deja lumea poveștilor, așa că alege o variantă de fototapet în care să descopere o parte din personajele din basme. O să le facă mare plăcere să-și petreacă timpul în camera lor și își vor crea propriile povești dacă în jur văd ceva care să-i stimuleze, așa cum sunt animăluțele din acest fototapet.

Perete cu fototapet care ilustreaza o padure si animalute, in fata caruia sta un baietel
Fototapet Forest, cu o ilustrație care pare desprinsă din cărțile de colorat, pentru camera copiilor

Adolescenți

La vârsta adolescenței, copiii depășesc perioada poveștilor și sunt deja atrași de lucruri mai serioase. Spre exemplu, acest tapet cu litere este potrivit pentru ambii copii.

Perete amenajat cu litere in patratele, pe care se afla un ceas de perete si in fata caruia se afla un birou cu lampa
Tapet lavabil Glyphs, potrivit pentru amenajarea camerei adolescenților

Concluzia este că poți foarte ușor să amenajezi camera ideală pentru cei doi copii ai tăi, fată și băiat, cu câteva trucuri și puțină imaginație. Ți-am propus câteva amenajări simple, pe care le poți face într-un timp foarte scurt și fără ajutorul unui specialist. Astfel, copiii tăi se vor simți bine acasă și vor fi stimulați, astfel că personalitățile lor se pot dezvolta frumos și armonios.

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *