fbpx
DECOREAZĂ CU STIL

Tapet pentru Scări Interioare în Casă – Sfaturi și Idei

Cine locuiește într-o casă cu etaj știe că scările interioare sunt unul dintre punctele principale de atracție. Unele persoane preferă să acopere treptele cu o mochetă sau cu o traversă, în timp ce altora le place luciul lemnului și al marmurei.

O altă metodă de accesorizare o reprezintă aplicarea tapetului pentru scări interioare.

Nu te-ai fi gândit la asta, nu-i așa? Iată ce ai de făcut!

tapet vopsibil de la Edem, gama Versailles
Tapetul vopsibil de la Edem din gama Versailles este ideal pentru acoperirea suprafețelor dificile sau a zidurilor cu imperfecțiuni

Cum alegi tapetul pentru scări

Culoarea și modelul tapetului pentru scări trebuie să se potrivească cu cel aplicat deja pe pereți, trebuie să se asorteze perfect cu nuanța zugrăvelii, cu cea a mobilei, draperiilor sau covoarelor. Trebuie să se integreze natural în cameră, iar încăperea să-ți dea acea senzație de unitate și armonie.  Recomandat este să cumperi un produs de calitate, care să reziste în timp, care să nu se deterioreze după câteva luni. Poți opta pentru varianta unui tapet din hârtie, a unuia din fibră textilă cu diverse imprimeuri sau în culori uni sau poți alege un model de tapet vopsibil. Depinde de gusturile tale și, evident, de bugetul alocat. Însă, indiferent de preferințe, nu face rabat de la calitate!

Etapele montării tapetului pe scări

Pentru aplicarea perfectă a tapetului pe scări, la fel cum o face un adevărat profesionist, va trebui să ai în vedere câteva aspecte extrem de importante. Iată, pas cu pas, ce ai de făcut!

Măsoară treptele

Trebuie de la început să stabilim un lucru: tapetul se aplică pe contratrepte, acel element vertical care face legătura între fiecare treaptă. Ne referim, practic, la suprafața care formează partea din față a unei trepte. Tapetul nu se aplică pe trepte, așa cum se procedează în cazul mochetei sau a traverselor.
După ce ai ales modelul care crezi că se potrivește în locuința ta, următorul pas important este măsurarea cu foarte mare precize a contratreptelor, pe lungime și lățime, sau, mai simplu, pe orizontală și pe verticală. Ca să știi cum să decupezi tapetul.

Cum pregătești treptele pentru aplicarea tapetului

Înainte de aplicarea tapetului, contratreptele se curăță foarte bine de impurități și asperități. Materialul trebuie să fie cât mai curat, dar și cât mai fin. Lemnul se rașchetează, marmura poate fi polișată. În acest fel, adezivul va lucra la capacitate maximă, iar tapetul nu se va dezlipi.

Aplicarea adezivului pentru tapetul de pe scări

Următorul pas după măsurarea contratreptelor și curățarea lor foarte temeinic îl reprezintă aplicarea adezivului. Acesta se aplică diferit, în funcție de produsul ales. Dacă tapetul este din material textil, adezivul se aplică pe contratrepte. Dacă tapetul este din hârtie, adezivul se va aplica direct pe hârtie. Atenție! Adezivul vine, de cele mai multe ori, la pachet cu modelul de tapet cumpărat, însă va trebui să verifici acest lucru. Ca să nu ai surprize neplăcute.

Cum pregătești tapetul

Tapetul se decupează ținând cont de măsurătorile efectuate anterior și se aplică cu grijă, în așa fel încât să fie perfect poziționat. Dacă simți nevoia, te poți ajuta de o spatulă. În timp ce-l montezi,  întinde-l și presează-l bine. În acest fel, se va lipi etanș și vei evita formarea bulelor de aer, mai ales dacă produsul este fabricat din hârtie.

Cum protejezi tapetul

Peste tapetul lipit se aplică un strat subțire de vopsea transparentă pe bază de latex, cu aspect mătăsos. Acesta îl va proteja în timp, dar îi va păstra și culorile intense. Marele avantaj este că această vopsea se poate șterge de praf cu o cârpă umedă.

Aplicarea tapetului poate fi făcută chiar de către tine, cu condiția să urmezi pașii de mai sus, să ai răbdare și să fii meticulos. Nu este greu, dar nu este nici o muncă pe care s-o tratezi superficial. Până la urmă, tapetul cu care accesorizezi scările interioare din locuința ta ar putea fi detaliul care transformă încăperea dintr-o cameră banală, într-una cu personalitate, care atrage toate privirile și toate cuvintele de admirație.

Sursa foto: Depositphotos.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *