fbpx
Cum amenajezi un living clasic. Idei de design și mobila potrivită
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Cum amenajezi un living clasic. Idei de design și mobila potrivită

Simplu și elegant, clasicul va rămâne mereu o opțiune valabilă și actuală în amenajările interioare dintr-un motiv cât se poate de clar: se bazează pe caracteristici care rezistă în timp, iar asta înseamnă că o să te eliberezi de povara reamenajărilor periodice pentru a-ți face un update în concordanță cu trendurile. Pentru o amenajare de living clasic este necesar să ții cont de trei elemente: forme, materiale și culori. Clasicul zilelor noastre este adaptat dimensiunii spațiilor în care trăim, cu mobilier suplu și culori pastelate, în așa fel încât să obții un ambient plăcut și relaxant.

În principiu, clasicul se bazează pe elemente din arhitectura antică, însă aceste detalii mai sofisticate pot fi introduse pe pereții livingului. Cei mai mulți dintre noi locuim în apartamente de bloc și livingul, oricât de generos este, va fi neîncăpător pentru un mobilier masiv. Așa că, în rest, mergi pe forme și culori cât mai mai simple și mai „clasice”. Rezultatul va fi spectaculos și – foarte important pentru bugetul tău – va trece testul timpului.

În cele ce urmează îți vom spune ce aspecte trebuie să ai în vedere atunci când amenajezi un living clasic, cum să-ți aranjezi pereții, ferestrele și podeaua, ce elemente de decor să utilizezi și ce mobilă trebuie să alegi. 

Cum amenajezi un living clasic 

Cum spuneam, în esență, clasicul include și elemente sofisticate, care amintesc de casele elegante frantuzești. Sufrageria ta, însă, este prea mică pentru a fi încărcată cu elemente ample de decor. Însă aceste caracteristici pot fi incluse în designul pereților, iar acest lucru se realizează foarte ușor cu un tapet ales cu atenție. Îți recomandăm tapetul din două motive: în primul rând, este materialul mai potrivit pentru designul clasic, iar în al doilea, este foarte simplu de aplicat și se întreține ușor.

Spre exemplu, tapetul Henry, cu imprimeuri discrete, foarte elegante, va fi potrivit într-o amenajare clasică, cu accente moderne. Nuanțele pastel, pale, din care este realizat vor fi la modă mult timp.

Perete amenajat cu tapet cu imprimeuri albe pe fond albastru deschis, in fata caruia se afla o lampa, un scaun si plante decorative
Tapet lavabil Henry, disponibil în mai multe variante de culori, potrivit pentru un living clasic

În amenajările clasice sunt specifice profilele decorative, folosite ca brâuri sau pentru delimitarea unor cadrane de perete. Alege unul cu un model discret și elegant, care îți va înfrumuseța livingul.

Brau decorativ expus pe un panou gri
Brâu Flex Luxxus, din colecția XT Deco, care va aduce o notă de eleganță livingului tău

Pentru podeaua din living, parchetul este opțiunea cea mai potrivită și mai facilă. Alege unul care să păstreze culoarea lemnului natural. Este elegant și mergi la sigur.

Un alt element esențial al livingului clasic este fereasta. Ce poate fi mai clasic decât o perdea elegantă, din material ușor, cu model discret, eventual dantelă la bază? Mergi pe alb sau pe nuanțe foarte pale, dar și o perdea cu inserții aurii va fi potrivită. Draperiile sunt un accesoriu esențial: alege unele dintr-un material mai „prețios” – mătase sau catifea. Vor da încăperii un aer sofisticat.

Și corpul de iluminat  este important într-o amenajare clasică. Alege o lampă suspendată elegantă, realizată din tuburi de sticlă, cu ramă metalică de culoarea alamei.

Lampa suspendata realizata din tuburi de sticla, deasupra unei mese cu scaune si plante decorative
Lampă suspendată Soho, confecționată din metal și 208 de tuburi din sticlă, pentru un living elegant

Mai rămâne să alegi un covor potrivit cu gusturile tale. Aici, opțiunile sunt nelimitate. Evită-le, totuși, pe cele cu elemente geometrice sau abstracte și mergi pe culori calde, plăcute.

Mobila potrivită într-un living clasic

La prima vedere pare complicat, dar noi îți spunem că este foarte simplu să mobilezi un living clasic. Canapeaua va fi elementul central și cea care, de fapt, va defini aspectul. Alege una cu o structură cât mai simplă, tapițată cu un material mai prețios – catifea, de exemplu. Având în vedere că în amenajare ai folosit culori pastel, deschise, îți poți permite să alegi o canapea în nuanțe mai vii: roșu, vișiniu, verde.

Evident, în living vei avea televizor, iar într-o amenajare clasică este potrivit să îl așezi pe o comodă specială. Alege una cu linii simple și practică, cu câteva sertare sau rafturi în care să depozitezi câte ceva și mergi pe culori clasice: alb, negru, gri sau lemn natural.

Comoda TV Metola, care este disponibilă și pe alb și gri închis, se va încadra perfect într-o amenajare clasică cu accente moderne. 

Comoda TV pe care se afla un televizor, cu un raft cu carti si plante decorative
Comoda TV Metola, realizată din pal melaminat și picioare metalice, foarte elegantă, care se va încadra perfect în orice living

Masa de cafea este nelipsită într-un living. Alege una cu un model clasic, rotund, elegantă. Nouă ne place foarte mult măsuța Versy, care este disponibilă și în culori deschise.

Masa de cafea intr-un living cu canapea, fotoliu, plante decorative, pe care se afla pahare, obiecte decorative si o tableta, cu carti pe raftul inferior
Masă de cafea Versy disponibilă în două variante de culori și dimensiuni potrivite pentru livingul unui apartament

Într-un living vei avea nevoie și de o bibliotecă pentru cărți și obiecte decorative. Biblioteca Santana, cu un model simplu, are suficiente rafturi, iar dimensiunile ei sunt ideale pentru a-ți păstra încăperea liberă și aerisită.

Biblioteca cu carti si obiecte decorative langa un scaun si o lampa
Bibliotecă Santana, cu un model simplu, ideală pentru un living clasic

Având în vedere că toate elementele de mobilier pe care ți le-am recomandat până acum sunt de dimensiuni reduse, în living vei avea loc și pentru o comodă în care să depozitezi haine sau alte obiecte. Comoda Lost are trei sertare și oferă un spațiu destul de generos.

Comoda cu trei sertare, de culoarea lemnului, pe care se afla obiecte decorative
Comodă pentru haine Lost din pal melaminat, cu structură metalică, care oferă un spațiu generos de depozitare

Așa cum ți-ai dat seama, amenajarea clasică a unui living este foarte simplă dacă pornești de la câteva elemente esențiale, pe care să le îmbini cât mai bine și în funcție de gusturile tale. Noi ți-am făcut câteva recomandări pe care te poți baza pentru o încăpere frumoasă și elegantă, care să fie „la modă” mult timp. 

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *