fbpx
living dreptunghiular in stil modern, unde culorile predominante sunt verde si portocaliu
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Amenajare Living Dreptunghiular – Reguli si Idei Frumoase

Atunci când reamenajezi un living, dacă îți dorești un decor cu adevărat spectaculos, este necesar să ții cont de dimensiunea lui și, mai ales, de formă. În acest material îți vom prezenta câteva idei pentru amenajarea unui living dreptunghiular – o formă care ridică deseori probleme, pentru că pare complicat să creezi un echilibru și o armonie a decorului.

Îți vom spune ce stiluri de design pot fi utilizate într-un living dreptunghiular, în așa fel încât să arate spectaculos, ca în filme, ce paletă coloristică poți să abordezi, cum să decorezi pereții, ce corpuri de iluminat să folosești, dar și cum îți alegi mobilierul și accesoriile.

Stiluri Potrivite Pentru un Living Dreptunghiular

Un living dreptunghiular poate fi compatibil cu mai multe stiluri de amenajare, însă atunci când îți dorești un rezultat demn de reviste, este necesar să faci o selecție atentă.  

Pentru a oferi iluzia de spațiu simetric într-o sufragerie lungă și îngustă poți să apelezi la finisaje contrastante, pentru a obține un decor de ansamblu plăcut din punct de vedere estetic. Pe de altă parte, tocmai această formă îți va da ocazia să amenajezi absolut senzațional livingul, condiția fiind să alegi stilul potrivit.

Iată ce stiluri îți propunem pentru o sufragerie dreptunghiulară ca în filme:

Foarte modern, nonconformist și spectaculos, stilul industrial este ideal pentru un living dreptunghiular. A apărut ca urmare a transformării unor foste hale și depozite în locuințe, spații care oricum erau dreptunghiulare. Deci, o sufragerie de această formă este incinta ideală pentru o astfel de abordare stilistică. Utilizează finisaje și materiale cu aspect brut, nefinisat, multe accente metalice. Este potrivit persoanelor active, moderne, care sunt mereu cu un pas înainte în ceea ce privește moda, tehnologia, gândirea.

Stilul modern este, de asemenea, potrivit pentru amenajarea unui living dreptunghiular. În aceste amenajări se folosesc mult contrastele de culoare, iar asta îți va da ocazia să echilibrezi vizual spațiul. 

O alegere inspirată pentru amenajarea unui living lung și îngust este stilul scandinav, care utilizează mult culori deschise. Este un curent apărut în țările nordice, acolo unde orice spațiu este valorificat la potențial maxim și orice interior, indiferent de formă și dimensiune, este transformat într-un loc confortabil și luminos. Doar în aparență simplu, stilul scandinav este, de fapt, unul care utilizează mult materiale naturale care, până la urmă, sunt cele pe care le prețuim și le apreciem foarte mult.

Foarte elegant și rafinat, stilul provensal, caracterizat de culori pastelate și luminoase, poate fi, de asemenea, abordat într-o sufragerie dreptunghiulară. Este la origine un stil rustic francez, născut în casele de vacanță ale oamenilor bogați, oameni care iubeau să aibă spații bine delimitate pentru orice activitate. O incintă lungă îți oferă ocazia să separi vizual livingul în 2-3 zone cu specific diferit, în funcție de preocupările pe care le ai.

Culorile într-un living dreptunghiular

În ceea ce privește alegerea culorilor pentru un living dreptunghiular, opțiunile sunt numeroase, iar primul criteriu de selecție este – bineînțeles – preferința ta. Partea pozitivă este că un astfel de spațiu îți dă posibilitatea să utilizezi și nuanțe mai închise, dacă asta îți place, dar și contrastele, care sunt chiar recomandate. 

Anul acesta sunt la modă griul și galbenul – nuanțe care pot crea decoruri incredibile într-o sufragerie dreptunghiulară. Spre exemplu, poți folosi un gri mai închis pentru unul din pereții scurți sau pentru ambii și tonuri deschise de gri și galben pentru pereții lungi. Vizual se va crea un echilibru, iar camera va părea mai compactă. 

De altfel, dacă utilizezi combinații de culori pentru decorul unei camere dreptunghiulare, concentrează-le pe cele mai închise pe laturile scurte ale incintei, indiferent dacă vorbim de pereți, mobilier sau decorațiuni.

Albul și negrul pot fi combinate ideal în acest spațiu, dar și diversele nuanțe de pământ – neutre, dar și verde, albastru, turcoaz, portocaliu, chiar roșu.

Fiind vorba de living, îți poți permite și nuanțe metalice cu tentă argintie și de cupru, des utilizate în decorurile industriale.

Idei de amenajare a unui living dreptunghiular

O cameră cu această structură, deși mai dificil de amenajat, prezintă, totuși, unele avantaje. Este locul ideal în care poți amenaja un perete accent de efect sau poți împărți vizual spațiul în două zone – una de relaxare și una de servit masa, de exemplu. 

Decorul pereților

Cum spuneam, un living cu formă dreptunghiulară poate avea anumite avantaje în ceea ce privește designul. Este spațiul ideal în care poți să creezi un perete accent cu decor spectaculos, care să dea un aer sofisticat încăperii. Astfel, pe unul din pereții cu latura mai mică poți monta fototapet sau panouri decorative din lemn și chiar burete, un material mai nou pentru amenajări interioare.

În imaginea alăturată, unul din pereții scurți ai livingului a fost decorat cu panouri din burete gri cu alb, din colecția O!Bubble, care conferă o eleganță foarte modernă. Aceste panouri sunt produse din spumă poliuretanică acoperită de un strat de microfibră din nylon care la atingere seamănă cu catifeaua, iar printre beneficiile practice se numără și izolarea fonică.

Panouri decorative din burete O!Bubble Jewel intr-un living cu televizor, comoda alba cu obiecte decorative, fotolii si divan crem si masuta alba pe care se afla carti
Panouri decorative din burete O!Bubble Jewel, o soluție originală la capitolul decorațiuni pentru perete

Un perete accent poate fi creat și cu panourile decorative din lemn, foarte elegante și practice, care oferă și o izolare fonică. În funcție de designul încăperii, aceste panouri pot fi aplicate parțial, ca în imaginea alăturată, sau pe tot peretele.

Panouri decorative 3D din lemn de stejar Caro Plus intr-un living cu canapea si covor gri si masa cu scaun
Panouri decorative 3D din lemn de stejar Caro Plus, care vor da un aer foarte elegant oricărei încăperi

Fototapetul pentru living din imaginea alăturată, cu cărămizi aparente, din colecția Rebel Walls, este ideal pentru amenajările în stil industrial. Este un model potrivit pentru un perete accent, dar și pentru decorul pereților în ansamblul lor. 

Fototapet 3D Brick Wall intr-un living cu canapea gri pe care se afla perne decorative si un pled, cu masuta de cafea alba pe care se afla o tava cu cani si vase cu plante
Fototapet 3D Brick Wall, ideal pentru amenajări în stil industrial sau foarte moderne

Tapetul pentru living este varianta perfectă pentru decorul pereților într-un living lung și îngust, pentru că îți oferă posibilitatea să decorezi parțial un perete, mai ales dacă ai gândit o separare vizuală a spațiului pentru relaxare și alte activități.

Tapetul din imaginea alăturată este unul de lux, din colecția 1838 Wallcoverings. Are un design atemporal, perfect pentru multe incinte, de la cabane rustice până la apartamente moderne.

Tapet Glade intr-un living cu masa rotunda pe care se afla un vas cu planta decorativa si alte obiecte si doua scaune, cu draperii albastre la fereastra
Tapet Glade, cu un model inspirat de natură, disponibil la XT Deco în mai multe variante de culori

Sfatul nostru de final în ceea ce privește decorul pereților este următorul: amenajează diferit pereții dintr-o încăpere dreptunghiulară, iar accentele amplasează-le pe pereții scurți. Evident, pereții pot fi decorați uniform, însă prima variantă va da aspectul de revistă pe care ți-l dorești.

Iluminat

O încăpere lungă va avea nevoie de un iluminat uniform, astfel că va trebui să iei în calcul să montezi pe tavan două lustre. Dacă ai gândit separarea a două zone în living, acestea pot fi diferite, cu condiția să păstreze același stil.

Extrem de utilă într-o astfel de încăpere se va dovedi o lampa de podea sau una de perete, care poate fi amplasată în zona în care ai canapeaua sau o comodă.

Aplica de perete Omega, din colecția Globen, cu cinci discuri realizate din metal plisat, are un design modern și original, este foarte versatilă și se va potrivi cu mai multe stiluri de amenajare. Este atât de frumoasă încât poate fi considerată un obiect de decor în sine, pe lângă faptul că îți va fi foarte utilă.

Aplica de perete Omega, cu cinci discuri din metal plisat sub care se afla doua mere decorative si un vas cu planta
Aplică de perete Omega, disponibilă și pe negru, cu un design original și modern

În privința corpurilor principale de iluminat, cele de pe tavan, îți propunem o lustra cu nouă globuri din sticlă transparentă de diferite dimensiuni, foarte modernă.

Lampa Pallas cu noua globuri din sticla intr-o camera cu masa pe care se afla un vas cu flori, scaune si cu patru tablouri pe perete
Lampă Pallas, cu globuri din sticlă transparentă, ideală pentru living

Lumina este foarte important într-un living, astfel că îl poți dota cu mai multe corpuri mobile de iluminat pe care să le amplasezi în funcție de nevoi.

Mobilă

Atunci când un living este îngust și lung, trebuie să ai în vedere un aspect foarte important: crearea unui flux de circulație. Într-o încăpere cu o asemenea structură acesta va fi în mijlocul camerei. Astfel, tot mobilierul necesar va fi poziționat pe pereți, iar singurul element care va face excepția este măsuța de cafea.

Ideal este să gândești aranjamentul mobilei cu canapeaua pe unul din pereții cu latura scurtă, iar celelalte elemente – comodă, bibliotecă – să fie distribuite pe laturile lungi, de preferat doar pe una din ele.

În afara canapelei, care poate avea orice dimensiune, în funcție de spațiul avut la dispoziție, celelalte elemente de mobilier vor fi „suple”. De asemenea, livingul dreptunghiular este locul ideal în care poți să utilizezi elementele suspendate, cum ar fi polițe pentru cărți sau diverse obiecte decorative.

În partea opusă celei în care se află canapeaua poți amenaja un spațiu de servit masa sau unul de lucru.

Alte accesorii

Cum spuneam, lumina este foarte importantă într-un living dreptunghiular, de aceea este necesar să gândești decorul ferestrelor în funcție de dimensiunea lor și de pereții pe care sunt amplasate. Dacă se află pe unul cu latura lungă, atunci îți poți permite cam orice, inclusiv draperii groase, din catifea. Însă, dacă este pe un perete scurt, decorul poate fi o perdea subțire sau jaluzele pe care poți să le cobori doar seara.

În privința covoarelor, într-un living lung sunt potrivite unele pătrate. Poți să utilizezi două, mai ales dacă ai gândit spații separate de relaxare și lucru. 

Acestea au fost ideile noastre de amenajare a unui living dreptunghiular. Sperăm că te-au inspirat și îți vor da un punct de plecare bun în proiectul tău de amenajare.

Foto: XT Deco, Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *