fbpx
living decorat in stil scandinav, in nuante de negru, maro, gri si culorii pamantii, de decoratiuni masine metalice
DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Pot Aplica Vopsea Lavabilă Peste Tapet? [Ghid Pas cu Pas]

Atunci când îți faci planuri de redecorare a locuinței cauți mereu varianta mai simplă, care să implice efort și cheltuieli cât mai reduse. În cazul în care vrei să schimbi aspectul încăperilor renunțând la tapet și revenind la un design mai simplu, cu pereți uni, te întrebi dacă este posibil să aplici vopsea lavabilă peste tapet, lucru care te-ar ajuta să economisești timp. Într-un material anterior ți-am explicat că tapetul poate fi montat peste faianță – o soluție rapidă pentru bucătării și băi, iar acum vom analiza pentru tine și această posibilitate. 

Aplicare vopsea lavabilă peste tapet

În cazul în care pereții tăi au un tapet, înlăturarea lui ar putea să-ți ridice câteva probleme. În primul rând, tipurile mai vechi de tapet sunt realizate în mare parte din hârtie, iar îndepărtarea lui va fi anevoioasă pentru că se va rupe, iar suprafața peretelui ar putea fi afectată pentru că dezlipirea ar putea antrena și finisajul superior al acestuia.

Evident, aplicarea vopselei lavabile peste tapet te-ar scăpa de o mulțime de probleme, iar noi îți spunem că poți să faci acest lucru. Este o operațiune relativ simplă, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor. Unde mai pui că realizarea completă a proiectului îți va lua cel mult două zile.

Este necesar să acorzi atenție câtorva detalii pe care ți le vom descrie în continuare. În primul rând, tapetul trebuie să fie lipit bine, fără umflături și bule de aer. Dacă există zone dezlipite, rezolvă problema cu adeziv. În cazul umflăturilor sau a bulelor de aer, folosește un ac care te va ajuta să elimini aerul, apoi injectează cu o seringă adeziv pentru a lipi bine tapetul în zona respectivă. Această operațiune implică un timp de așteptare pentru uscare.

În acest punct, peretele este aproape pregătit pentru aplicarea vopselei lavabile. Îți explicăm imediat, pas cu pas, cum trebuie să procedezi, dar înainte de asta verifică dacă ai la dispoziție tot ce este necesar:

  • glet;
  • șpaclu;
  • hârtie abrazivă fină;
  • amorsă pe bază de ulei;
  • vopsea lavabilă;
  • perii și role pentru aplicarea acestora.

Asigură-te că vopseaua lavabilă pe care ai ales-o are grad ridicat de acoperire și este de calitate. Un produs mediocru îți va strica toate planurile.

Pașii aplicării vopselei lavabile peste tapet

Gletul trebuie folosit pentru acoperirea îmbinărilor tapetului. Aplică-l pe toate zonele menționate într-un strat subțire, nivelat uniform cu șpaclul. Este necesar să depășești cu câțiva centimetri zona îmbinării propriu-zise, pentru a asigura ulterior o trecere lină spre suprafața tapetului. După ce gletul s-a uscat, șlefuiește suprafața cu hârtia abrazivă cu granulație fină, pentru a elimina eventualele denivelări și pentru a asigura o trecere uniformă spre suprafața peretelui. 

În acest punct, peretele tău este pregătit pentru aplicarea amorsei. Este necesar să folosești una pe bază de ulei, pentru că cea clasică, cu apă, va fi absorbită de tapet, iar rezultatul final va avea de suferit. Amorsa trebuie aplicată cu atenție, în așa fel încât să acopere fiecare milimetru din tapet. Folosește rola, iar pentru colțuri, o perie. Amorsa trebuie să se usuce bine după aplicare, astfel încât poți să-ți iei o pauză de 5-6 ore până la etapa finală.

Înainte de a trece la aplicarea vopselei, asigură-te că peretele este uniform, verifică zonele cu îmbinările acoperite de glet. Dacă observi diferențe de nivel, trebuie să intervii din nou cu glet, respectând toți pașii descriși mai sus, inclusiv aplicarea unui nou strat de amorsă pe zona respectivă. Aplicarea vopselei se face cu rola pentru suprafețele mari și cu pensula la colțuri. Pentru o acoperire cât mai bună, aplică două straturi de vopsea lavabilă.

Culori de vopsea lavabilă cu acoperire mare

Așa cum am spus mai spus, atunci când îți propui să acoperi tapetul cu vopsea lavabilă, verifică să alegi una de calitate, cu acoperire ridicată și rezistentă. Vopseaua tablă de scris este ideală pentru a duce la bun sfârșit astfel de proiecte.

La XT Deco avem mai multe culori deosebite de vopsea cu efect de tablă de scris și, cu siguranță, vei descoperi una pe gustul tău. Noi am ales ca exemple câteva dintre nuanțele cele mai solicitate de către clienți.

Aceste vopseluri au o bază de latex acrilic, sunt foarte rezistente la spălare și pot fi desenate cu cretă, astfel că este ideală în cazul familiilor cu copii mici și năzdrăvani :). De asemenea, este o vopsea lavabilă cu un finish Eggshell (coajă de ou), având un aspect mat, cu un grad de reflexie a luminii foarte scăzut.

Lemon Shine, vopseaua din imaginea alăturată, este în una din culorile anului. Nuanța este caldă și liniștitoare, fiind potrivită în egală măsură pentru camerele de zi și dormitoare.

Perete cu vopsea lavabila tabla de scris Lemon Shine intr-un living cu canapea alba, masuta de cafea cu planta decorativa, o lampa si un caine dormind pe parchet
Vopsea lavabilă tablă de scris Lemon Shine, în una din culorile anului 2023, ideală pentru orice încăpere a locuinței

Nuanța Festive Orange este plină de viață și este potrivită pentru decoruri moderne și curajoase. În același timp, are un efect calmant, iar asta o face potrivită și pentru dormitoare, mai ales dacă îți dorești un perete accent.

Perete cu vopsea lavabila Festive Orange intr-un livind cu fotoliu, masa de cafea, planta decorativa si lampa si un caine dormind pe parchet
Vopsea lavabilă Festive Orange, pentru decoruri îndrăznețe și elegante

Iar în final am ales vopseaua Baby Fern – într-o nuanță caldă de verde, una din cele mai solicitate culori, cu un efect vizual deosebit.

Perete cu vopsea Baby Fern intr-un living cu masa pe care se afla doua cani de cafea si un vas cu mere, patru scaune si covor colorat
Vopsea Baby Fern, într-o nuanță caldă de verde, potrivită pentru amenajarea livingurilor

Cum am spus și mai sus, acest tip de vopsea lavabilă este foarte rezistentă la spălare, poate fi desenată cu creta fără să sufere degradări, astfel că poate fi aplicată cu succes și în camerele celor mici.

Concluzia este că vopseaua lavabilă peste tapet este o soluție perfectă pentru cei care își doresc reamenajări rapide și fără bătăi de cap. Dacă respecți toți pașii pe care ți i-am descris, rezultatul final va fi de mare efect.

Foto: XT Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *