fbpx
dormitor decorat cu un perete accent si pat pe mijloc
DECOREAZĂ CU STIL

3 idei de amenajare pentru un dormitor mic 

Cine locuiește într-un apartament la bloc nu are la dispoziție prea mult spațiu, locuințele fiind destul de mici și de înghesuite. Astfel că în dormitor abia reușești să te miști. Iată un motiv pentru care amenajarea acestei camere te-ar putea pune în încurcătură. Nu te îngrijora! Noi îți venim în ajutor cu câteva sfaturi care să-ți ușureze munca și să-ți asigure succesul. Iată câteva idei de amenajare pentru un dormitor mic!  

Amenajare dormitor mic: decorează cu fototapet!

Uită de zugrăveala clasică, cu vopsea lavabilă, și alege o variantă mai modernă și mai elegantă: tapetul. Acesta se poate aplica pe toți pereții din cameră sau poți crea un perete accent care să fie piesa de rezistență, zona care atrage toate privirile. Într-un dormitor mic se potrivesc nuanțe deschise, culori calde, blânde precum bej, crem , galben, ciocolatiu, nuanțe de maro deschis. Dacă alegi un model cu imprimeuri, optează pentru printuri discrete, fine și de dimensiuni mai mici. De exemplu, poți alege modelul din colecția Nils de la Sandberg care prezintă inserții argintii, o culoare deschisă, care luminează și mărește vizual spațiul. Un truc la care poți apela pentru a da impresia unei camere mai înalte este alegerea și aplicarea pe pereți a unui tapet cu dungi verticale precum acest model de la Sandberg. Dacă vrei ca dormitorul să pară puțin mai lung, alege varianta cu dungi orizontale. Pentru un aer romantic, îți recomandăm modele cu flori,  iar un stil clasic poate fi completat de un tapet din colecția Gaston.

dormitor cu pat pe mijloc si tapet pe perete
Stilul minimalist presupune obiecte de mobilier cât mai puține din materiale cât mai fine și delicate

Alege stilul minimalist

Într-un dormitor mic se potrivește stilul minimalist – un stil care va lăsa camera cât mai liberă, cât mai aerisită și cu ajutorul căruia vei câștiga mai mult spațiu. Iată câteva idei din care să te inspiri sau pe care chiar să le pui în practică: 

Mobilă pentru dormitoare mici

Amenajarea unui dormitor mic presupune să te orientezi către obiecte de mobilier cât mai puține și cât mai practrice. Altfel, nu ai mai avea loc să te miști, camera ar fi super aglomerată, iar atmosfera una foarte apăsătoare. Mobila trebuie să fie cât mai utilă, confecționată din materiale ușoare și fine, în modele foarte simple. Evită aglomerarea, haosul, mobilierul greoi și masiv, accesorizat cu diferite ornamente sau sculpturi. Alege culori naturale de lemn – fag, mestecăn, salcâm , stejar – și combină-le cu alb, bej sau crem. 

Ce culori se potrivesc într-un dormitor mic

În orice încăpere de mici dimensiuni, care nu este foarte generoasă din punctul de vedere al spațiului, ar trebui să se regăsească întotdeauna culori deschise, care să lumineze și să mărească vizual încăperea. O culoare foarte închisă sau una extrem de puternică ar încărca și mai mult atmosferă. Alege pentru tapet, covor, perdea, draperii, mobilă și alte decorațiuni interioare culori plăcute, liniștite, calde, care să te îmbie la somn, la odihnă și relaxare. Poți opta pentru alb, crem, bej, galben pal, bleu sau diferite alte pasteluri. Evită maro închis, gri, albastru marin, violet, roșu sau nuanțe vibrante de orange. 

scaun, noptiera si oglinda in camera
Oglinda aduce un plus de lumină în orice cameră

Decorează cu oglinzi

Oglinda amplasată corect va mări vizual încăperea, va da senzația unui dormitor mai spațios și mai aerisit. O poți monta pe peretele din fața ferestrelor în așa fel încât să reflecte lumina naturală, extrem de importantă într-o cameră mică. Atenție! Nu amplasa oglinda deasupra patului! Peretele pe care se sprijină tăblia patului ar trebui să fie lăsat liber, potrivit regulilor Feng Shui. Dacă nu ești adeptul oglinzilor clasice, poți opta pentru anumite obiecte de mobilier accesorizate cu una sau mai multe oglinzi de dimensiuni mici. 

Amenajarea unui dormitor mic nu ar trebui să fie pentru tine o problemă dacă ții cont de sfaturile noastre, ai la dispoziție timp și răbdare. Important este să urmezi câteva reguli simple dar foarte importante  în ceea ce privește designul interior și vei decora ca un adevărat profesionist. 

Sursa foto: XTDeco

3 Comments

  1. Modele de tapet lavabil pentru dormitor

    […] Culoarea auriu împreună cu acest model poate părea de multe ori opulentă. Mai ales într-un dormitor mic, cu multe piese de mobilier şi decoraţiuni. Acest model de tapet se încadrează perfect în […]

  2. Culori la moda în 2020 pentru dormitorul tău. Ce spun cele mai noi tendințe - XT Deco - Blog

    […] ai un dormitor mic trebuie să profiți de fiecare truc existent pentru a-ți face camera să pară mai mare. Cea mai […]

  3. Amenajarea unui dormitor mic și întunecos. Cum aduci mai multă lumină în camera de odihnă - XT Deco - Blog

    […] dintre noi consideră că este cea mai importantă încăpere din locuință. Amenajarea unui dormitor mic de bloc, în așa fel încât să obții un ambient plăcut și confortabil, îți poate ridica […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *