fbpx
Culorile anului 2021 în designul interior. Cum să le alegi și combini pentru un decor senzațional
CULORILE DE LA INTERIOR, DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU XTDECO

Culorile anului 2021 în designul interior. Cum să le alegi și combini pentru un decor senzațional

Specialiștii în domeniu stabilesc din timp, cu câteva luni înainte, culorile anului care urmează în designul interior, tendințele cromatice fiind conturate în urma unor studii elaborate realizate în baza nevoilor sau gusturilor oamenilor. Astfel au fost stabilite și culorile anului 2021 în materie de design interior, iar în baza acestora specialiștii își stabilesc din timp planurile și proiectele pentru anul care urmează. 

Institutul american Pantone prezintă culorile care vor defini anul 2021. În mod normal, este aleasă o singură culoare reprezentativă pentru fiecare an, însă acum institutul a ales două nuanțe, respectiv Ultimate Gray (gri fundamental – nuanță neutră de gri) și Illuminating (galben luminos sau lămâie). Pentru 2020, culoarea aleasă drept reprezentativă a fost albastru clasic.

Însă specialiștii în design interior au desemnat drept „câștigătoare” în 2021 și alte culori, astfel că oricine, indiferent de preferințe, poate fi în pas cu moda.

Culorile anului 2021 în designul interior

Griul fundamental și galbenul luminos au fost alese pentru că formează o combinație care reprezintă optimismul și speranța. 

Designerii vin, însă, în fiecare an și cu alternative. Astfel, în fiecare an, pe lângă culoarea de bază desemnată drept culoarea anului – în acest caz două culori, specialiștii aleg și alte culori la modă, dintr-o altă gamă cromatică. Prin urmare, pe lângă gri și galben, în 2021 vor fi în trend şi aqua, verdele deschis sau roşu.

În cele ce urmează îți vom da câteva detalii despre fiecare culoare în parte și îți vom spune cum poți să o integrezi în locuință.

Gri fundamental și galben luminos – culorile anului 2021 potrivit Institutului Pantone

Galbenul este strălucitor și aduce o stare de bună dispoziție, motiv pentru care designerii apelează din ce în ce mai des la această culoare și în doze tot mai mari. Dacă în urmă cu câțiva ani se foloseau accesorii, acum o cameră cu pereți galbeni este foarte cool și în trend. 

În 2021 va fi la modă galbenul luminos, o nuanță mai rece, foarte îndrăzneață, dar pe care designerii interiori pariază pentru că ajută la crearea unor decoruri spectaculoase.

Considerat de designeri o culoare neutră, griul este foarte des folosit, mai ales în ultimii ani, în amenajările interioare. Griul fundamental sau clasic, cu alte cuvinte, fie că este utilizat pentru decorul pereților sau mobilier, va da unei încăperi un aer calm, relaxant, dar în același timp elegant. 

Griul are un potențial uriaș și oferă posibilitatea unor combinații pe care puține culori le oferă. Griurile îmblânzesc culorile tari sau strălucitoare și crează fundaluri deosebite. Este, de asemenea, utilizat în diverse stiluri de design interior, pornind de la minimalist, până la vintage.

Pereții în nuanțe de gri îți vor oferi o libertate incredibilă în alegerea elementelor de decor și a mobilierului. Griul poate fi combinat cu roșu, verde, albastru, violet, galben, portocaliu, maro, bej sau roz.

Cele două culori pot fi folosite pentru designul interior individual sau combinate, iar noi am ales să-ți exemplificăm varianta din urmă, în care o încăpere a fost amenajată cu panouri decorative cu galben și două nuanțe de gri. Efectul este unul spectaculos și modern.

Living cu scara interioara, decorata cu panouri decorative cu galben si gri, cu televizor, obiecte decorative si fotolii
Panouri decorative din burete O!Bubble Insignia, cu ajutorul cărora orice încăpere poate fi transformată rapid pentru a fi în trendul anului 2021

Aqua 

Aqua este o culoare pozitivă, profundă, iar specialiștii în design interior prognozează că va rămâne în trend și în următorii ani. De altfel, aqua este „ruda” albastrului clasic, care a fost culoarea anului în 2020.

Este foarte simplu să introduci aqua în designul locuinței tale, fără să faci amenajări ample. Își poți lua o canapea în această nuanță sau o poți redecora pe cea veche cu o husă nouă, poți crea un perete accent sau să îți iei accesorii și obiecte decorative noi, cum ar fi un covor, pături, perne decortive, tablouri. În imaginea alăturată se vede cât de bine se încadrează o canapea aqua într-un living cu un perete accent realizat cu tapet din piele, în nuanțe de pământ.

Living cu semineu si perete cu tapet din piele, rafturi cu carti, fotoliu turcoaz si masa rotunda, alba
Tapet din piele naturală Enzo Pellini, în nuanțe neutre, pământii, care completează ideal un decor în care a fost utilizată culoarea anului 2021 – aqua

Un perete accent se mai creează foarte ușor cu ajutorul unui fototapet sau a panourilor decorative.

Verde deschis

Verdele este, de asemenea, o culoare care este în tendințe de mai mulți ani, pentru că oferă multe oportunități interesante în designul interior. Verdele deschis este una din alegerile designerilor în 2021 și poate că unul din motive este că această culoare completează ideal alte culori. În exemplul alăturat, în care au fost utilizate panouri decorative din burete cu două nuanțe de verde, din care una deschisă, se vede cât de frumos și delicat se încadrează într-un decor în care predomină griul deschis, o altă culoare la modă în 2021.

Perete cu panouri decorative din burete in nuante de verde si alb, pe fond gri, in fata caruia se afla o canapea bej
Panou decorativ din burete O!Bubble Trap, care oferă soluții noi și originale la capitolul decorațiuni pentru pereți

Verdele este potrivit pentru pereți, accesorii, decorațiuni și chiar elemente de mobilier, cum ar fi o canapea.

Roșu

Roșul – o culoare foarte puternică – este o alegere îndrăzneață în designul interior, iar designerii apelează la ea pentru a anima o încăpere. Însă prea mult roșu îți poate induce o stare de apăsare sau agitație, așa că pot fi create accente roșii într-o încăpere. 

Un perete roșu va da profunzime camerei, iar elementele de decor – pernele, tablouri sau vase – și accesoriile – draperii sau covoare – vor da un aspect plin de viață.

Cum alegi și cum combini culorile anului 2021

Esențial este ca atunci când îți redecorezi casa să te ghidezi în primul rând după gusturile tale și să ai în vedere faptul că tendințele în materie de design interior se schimbă mai lent decât cele din modă. Deci, pornește cu încredere la drum, fără teama că după un an casa ta va fi demodată. Pentru ca noul decor să reziste și mai mult în timp este de preferat să apelezi la combinații de culori, iar noi îți spunem cum poți să faci acest lucru simplu, fără să-ți complici foarte mult viața.

Pereți

Într-o locuință atmosfera generală este dată de pereți, iar apoi de mobilier și de accesoriile sau obiectele decorative pe care le ai. Așa că, dacă vrei să schimbi total aspectul casei, schimbă culoarea pereților. Cel mai simplu mod prin care poți face asta este să apelezi la tapet. Este un material care a revenit puternic în tendințe și – foarte important – este foarte ușor de aplicat și poți îndeplini chiar și tu operațiunea, fără ajutorul unui specialist.

Dacă ai mobilă deschisă la culoare – albă sau în nuanțe de bej – pereții cu accente de aqua îți vor deschide foarte mult spațiul și își vor imprima o atmosferă de calm și relaxare, astfel că te vei simți acasă ca în vacanță.

Pentru ca noul design să reziste și mai mult în timp, îți recomandăm să combini aqua cu alb – o nonculoare clasică, la modă indiferent de trenduri și stiluri. Tapetul Blossom include cele două nuanțe și crează o atmosferă caldă, plăcută, ce încântă și inspiră la bună dispoziție. 

Camera cu tapet in nuante de albastru si alb, cu masa cu lampa alba si obiecte de birotica, doua scaune si doua cutii de depozitare din lemn
Tapet lavabil premium pastel Blossom, cu printuri originale, potrivite pentru spații clasice sau jucăușe, pentru adulți sau copii

Combinația de galben cu verde este, însă, mai versatilă și îți deschide nenumărate opțiuni în ceea ce privește culoarea mobilierului sau a decorațiunilor. Dacă aceste două culori sunt introduse pe un fond alb, ca în fototapetul alăturat, poți să asortezi mobilier cam de orice culoare.

Perete cu fototapet cu frunze si flori de marar, in fata caruia de afla o masa cu lampa si diverse obiecte, scaun si o punga din hartie
Fototapet 3D Coroană de Mărar din colecția XT Deco, potrivit pentru un decor simplu și modern

Acest fototapet este ideal pentru crearea unui perete accent într-un living sau o camera de lucru.

Mobilier

Mobila în nuanțe neutre este alegerea pe care o fac cei mai mulți dintre noi atunci când se ajunge la capitolul „amenajare” sau „reamenajare”. Și până la urmă este decizia cea mai bună din mai multe considerente: mobila în culori neutre poate fi integrată în orice decor, „asortată” cu o paletă variată de culori, inclusiv culorile anului 2021.  

Spre exemplu, această bibliotecă pentru living, cu rafturi albe și structură neagră, se va integra perfect în orice decor, indiferent de culorile utilizate și stilul de design.

Biblioteca cu carti, plante si obiecte decorative intr-un living cu tablouri, fotoliu si un perete accent din caramida
Bibliotecă din pal Kitaplik, cu rafturi albe și structură neagră, se va potrivit în orice living, indiferent de celelalte culori utilizate pentru decor

Dacă alegi griul clasic pe post de culoare predominantă în locuință, opțiunile în ceea ce privește mobilierul sunt practic nelimitate. Griul de potrivește de minune cu alb sau culorile de pământ, cu condiția ca acestea să nu fie în nuanțe foarte închise. Un exemplu în acest sens este comoda din imaginea alăturată.

Comoda cu alb si nunate neutre, intr-un living cu pereti gri si rafturi cu carti
Comodă Liza din pal melaminat și picioare din lemn, în care au fost introduse mai multe nuanțe versatile, care se va încadra perfect în orice decor

Accesorii

Evident, poți să îți updatezi locuința la trendurile din 2021 fără să faci modificări majore, ci doar schimbând câteva accesorii. Spre exemplu, în living este suficient să pui un covor în care este utilizată una din culorile anului și „aerul” se schimbă. Poți, de asemenea, să pui draperii noi: aqua, de exemplu, îți va lumina foarte mult încăperea și va imprima o notă de eleganță.

Dacă îți place roșul – o altă culoare la modă în 2021 – îl poți introduce în peisaj cu un covor sau pături și perne decorative. 

La final îți mai dăm un pont – oricare din culorile anului 2021 în materie de design interior se completează ideal cu albul, astfel încât poți crea foarte simplu un decor frumos, fără teama că ai putea să greșești și, cel mai important, rezultatul va rezista foarte bine în timp.

Foto: XT Deco, Pixabay

6 Comments

 1. Reduceri de până la 40% la tapet, fototapet și decorațiuni. Profită de ofertă limitată, de final de toamnă - XT Deco - Blog

  […] vin cu propuneri spectaculoase pentru anul 2021 în privința culorilor și decorațiunilor. Profită de promoții și schimbă total „fața” casei tale cu un tapet […]

 2. Culori în trend în 2021 pentru livingul tău. Ce schimbări poți să faci chiar acum, pentru o casă ca în reviste - XT Deco - Blog

  […] living vor fi utilizate, în mare măsură, nuanțele desemnate culorile anului 2021 de către Institutul Pantone, autoritatea internațională de standardizare a culorilor, stabilite […]

 3. Idei decorare balcon. Ce culori sunt la modă în 2021 pentru amenajarea balconului - XT Deco - Blog

  […] le-am adaptat la trendurile anului care urmează. În articole anterioare ți-am spus care sunt culorile anului 2021 în materie de design interior și ce nuanțe sunt potrivite pentru living, dormitor sau […]

 4. 6 combinații de culori potrivite pentru decorul bucătăriei în 2021 - XT Deco - Blog

  […] precum culoarea lemnului, continuând cu clasicele alb și negru, apoi cu galben și gri, care sunt culorile anului 2021, și până la nuanțe mai curajoase, cum ar fi albastrul marin, verdele, turcoazul și chiar roz, […]

 5. Tendințe în designul interior pentru 2021 - XT Deco - Blog

  […] 2021 va fi dominat de galben și gri, care au fost desemnate culorile anului. Sunt nuanțe ofertante, cu multe tonuri care pot crea decoruri spectaculoase și elegante, însă […]

 6. 5 combinații de culori pentru un dormitor la modă în 2021 - XT Deco - Blog

  […] galben este una dintre culorile anului 2021. Designerii au ales-o pentru că aduce o stare de bună dispoziție și creează decoruri […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alfă ce stil de design interior ți se potrivește