fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Cum alegi corpurile de iluminat pentru casa ta

Corpurile de iluminat sunt elemente esențiale din cadrul designului locuinței tale. De multe ori poate fi complicat să decizi din multitudinea de variante, mai ales că de fiecare dată când cauți, descoperi tot mai multe modele inedite. Noi te ajutăm cu câteva sfaturi și propuneri, ca să-ți fie mai ușor să pui în practică proiectul la care visezi.

Corpuri de iluminat în funcție de camere și tipuri de iluminare

Poate cel mai important element în luarea unei decizii și planificare este să știi exact care va fi elementul principal în locuința ta. Spațiile pot fi destinate relaxării, treburilor casnice, muncii, etc. Este foarte important ca fiecare cameră să aibă o menire prestabilită pentru a putea alege corpurile de iluminat potrivite. De asemenea, nevoile tale sunt pe primul loc și trebuie să știi ce tipuri de iluminare necesită fiecare.

Corpuri de iluminat pentru birou

Lumina de lucru (citit, scris, lucru de birou) – numită și task light – are importanță sporită pentru cei care lucrează de acasă sau se destind cu activități similare seara. E important ca biroul să fie luminat corect, prin lămpi de birou, deoarece lumina care vine doar de sus, din tavan, poate să nu fie suficientă pentru a crea o atmosferă propice lucrului. În momentul în care e nevoie să fii creativ, concentrat și productiv, atmosfera devine esențială. Cu o sursă de lumină adițională, care vine dintr-o direcție verticală, ai mai multe șanse să te simți confortabil la birou și mulțumit de ritmul muncii.

Corpuri iluminat birou

Mai mult decât simpla menire de a spori productivitatea, lumina de birou trebuie să ofere și o stare benefică pentru cel care muncește. Este necesar ca lumina să ofere senzația de spațiu și să permită ochilor să se odihnească. Poți opta pentru o lampă de birou, mai mare sau mai mică, în funcție de nevoile tale. Dacă lucrezi la proiecte mari, care implică schițe, poți alege mai multe lămpi așezate în funcție de suprafața pe care lucrezi. Dacă prin munca pe care o depui folosești predominant laptopul sau calculatorul, poți alege un lampadar flexibil, care să asigure lumina potrivită pentru ochi. Nu uita, desigur, să iei pauze dacă stai în fața ecranului mai mult timp. Dacă dispui de un spațiu de birou mai mare și munca pe care o faci necesită mai multe device-uri sau suprafețe, poți seta o masă de birou pentru fiecare task în parte, cu un corp de iluminat diferit pentru fiecare.

Corpuri de iluminat pentru bucătărie

În cazul bucătăriei, unde majoritatea activităților implică o muncă specifică, luminile de lucru care pot fi folosite sunt cele suspendate, pentru a lumina direct de sus suprafața pe care se lucrează. În bucătărie întreprindem activități care țin, în majoritatea cazurilor, de gătit. Fie că vorbim despre curățat sau tăiat legume sau carne, e nevoie de o atenție sporită. Corpurile de iluminat prinse de tavan de tip candelabru, aplice, sau spoturi încastrate sunt câteva dintre opțiunile pentru zona de lucru a bucătăriei. Pentru cel mai bun efect și o distribuire ideală a luminii, este de preferat să optezi pentru mai multe plafoniere suspendate aliniat. Pentru zona în care iei masa, un candelabru modern poate face diferența. Dacă ai o masă mare și obișnuiești să iei masa înconjurat de mulți prieteni și familie, îndrăznește să optezi pentru o lustră cu mai multe brațe care să se facă observată atât prin design, cât și prin practicabilitate.

Corpuri de iluminat pentru living

Lumina de ambient face diferența în sufragerie, unde te relaxezi, citești, petreci timp cu cei apropiați. Cea mai importantă misiune pe care trebuie să o îndeplinești, când alegi corpurile de iluminat pentru sufragerie, este să reușești să combini luminile de ambient cu cele decorative și de lucru. Lampadarele așezate lângă canapeaua sau fotoliul preferat îți oferă sursa de lumină ideală dacă petreci mult timp citind. Poți alege și o lampă de birou ajustabilă, dacă ai un corp de mobilier pe care să o așezi. Alege lustre de living inedite pentru a oferi o doză de originalitate camerei și nu îți fie frică să faci combinații îndrăznețe în ceea ce privește designul corpurilor pe care le alegi.

În funcție de stilul pe care l-ai ales pentru locuința ta, poți opta pentru corpuri de iluminat elegante sau jucăușe, în culori aprinse sau neutre, de plastic sau oțel – variantele sunt nenumărate. Culoarea cuprului se potrivește dacă ai decorat casa într-un stil industrial sau steampunk, iar dacă preferi stilul rustic, poți alege veioze sau lămpi cu elemente din lemn. Dacă vrei să impresionezi și să oferi camerei o atmosferă aparte, încearcă luminile indirecte instalate în tavan. Aceste lumini difuze cu LED sunt folosite pentru a scoate în evidență anumite colțuri mai întunecate ale încăperilor, de la sufragerie până la baie. Pentru un design modern, luminile indirecte se pot instala atât pe tavan cât și pe pereți și părțile inferioare ale pereților. E important să determini ce lumină vrei să folosești pentru fiecare cameră când încerci luminile indirecte – caldă/galbenă, rece/albastră, sau culori stridente dacă ești fan pop-art. În sufragerie poți folosi corpuri de iluminat decorativ pentru a scoate în evidență anumite obiecte: tablouri, plante, obiecte de decor speciale, etc. Living-ul aduce împreună mai mulți oameni și mai multe activități, astfel că și alegerile tale trebuie să fie pe măsură.

Corpuri de iluminat pentru baie

În baie, activitățile întreprinse sunt de tipul celor de lucru, în special în fața oglinzii. Ideal este să alegi lumini de tip spot, aplice, sau corpuri suspendate. Similară cu lumina din bucătărie, cea din baie trebuie să lumineze de sus și să ofere destulă claritate. Pentru atmosferă, lumina difuză poate oferi un efect spectaculos de relaxare. Prin LED-uri instalate în tavan sau în pereți, se poate crea atmosfera perfectă pentru băi lungi după o zi grea.

Pentru că oamenii petrec tot mai mult timp în baie, atât dimineața cât și seara, e important să nu treci cu vederea importanța luminilor potrivite pentru această încăpere a casei tale. Baia trebuie sa fie foarte luminată și trebuie să fii atent la poziționarea corpurilor de iluminat. Pentru cele suspendate, este ideal ca lumina să cadă din spatele tău și nu din față. Becurile LED sunt cea mai bună alegere, în special datorită consumului redus de energie și a ușurinței cu care le poți combina cu becurile incandescente. Dacă vrei să faci un statement, o poți personaliza cu o lustră de baie ieșită din tipare. Însă, dacă spațiul sau designul nu iți permit să exagerezi, o plafonieră minimalistă poate întregi baia perfectă.

Corpuri de iluminat pentru dormitor

În dormitor are loc cea mai importantă activitate a zilei: somnul. Mult așteptat și veșnic studiat, somnul ne menține în viață și sănătatea somnului este direct proporțională cu sănătatea noastră. Nu degeaba ne petrecem ⅓ din viață dormind. Atenție la cum alegi corpurile de iluminat pentru dormitor! Cu siguranță au fost momente în care ai lucrat în dormitor, ai mâncat în sufragerie și ai citit în bucătărie. De aceea, camerele tale trebuie pregătite pentru orice situație. Asta se aplică și dormitorului. Nu te poți baza pe faptul că dormitorul este doar pentru somn. Acum, dormitorul îndeplinește mai multe funcții. Plafonierele pentru dormitor te ajută pentru treburile de zi cu zi, când ai nevoie de puțină lumină în diminețile întunecate sau seara. Becul plafonierei trebuie să fie mai slab, pentru ca lumina să nu pară prea violentă. Pe lângă elementul central, dormitorul trebuie să aibă câteva corpuri de iluminat de tip veioză, lampă cu clips, sau aplică pentru citit. Lămpile și veiozele pot fi așezate de ambele părți ale patului, pe noptiere, iar aplicele deasupra capului, dar poți deveni creativ și să alegi alte aranjamente. Atenție specială trebuie acordată becurilor, pentru ca acestea să nu deranjeze persoana care doarme lângă tine.

Un detaliu de care să ții cont este amplasarea cât mai la îndemână a întrerupătoarelor. Acest mic element îți va oferi multă bucurie în nopțile în care nu mai vrei să te ridici din pat pentru a stinge lumina. Luminile indirecte LED pot fi folosite, de asemenea, pentru atmosferă. Corpurile de iluminat de accent își găsesc locul și în dormitor, dacă ai elemente decorative originale, sau obiecte de artă pe care vrei să le scoți în evidență. Pentru a putea controla atmosfera din cameră, optează pentru corpuri de iluminat cu regulator de intensitate. Un alt element important pentru ambianța încăperii sunt luminile decorative de tipul ghirlandelor, așezate deasupra paturilor sau fotoliilor.

Corpuri de iluminat pentru camera copilului

Luminile din camera copilului trebuie să completeze designul ales, dar și să ofere soluții practice și să îndemne copilul la studiat și citit, pe lângă joacă. Este important să existe o sursă principală de lumină, suspendată. Poți opta pentru plafoniere cu design amuzant și creativ, sau candelabre colorate și jucăușe care să-i atragă atenția celui mic. Corpurile de iluminat pentru lucru, precum lămpile de birou, lampadarele, sau aplicele nu trebuie să lipsească nici din camera copilului. Acesta se va ocupa de diferite activități în același spațiu și are nevoie de resurse pentru a-i fi cât mai ușor. Există soluții și pentru copiii cărora le e frică de întuneric. Aplicele pentru noapte se găsesc în diferite forme și mărimi, care mai de care mai simpatice. Amplasate în apropierea patului, acestea îi oferă copilului tău o senzație de siguranță și îi alungă visele urâte. Nici plimbările la baie nu vor mai fi complicate cu o aplică simpatică de veghe. Pentru o atmosferă caldă, de poveste, poți folosi și ghirlande luminoase de interior sau becuri incandescente suspendate.

Corpuri de iluminat pentru hol

Lumina din plin este punctul cheie al holului, indiferent de dimensiunea acestuia. Nu poți să dai greși cu prea multă lumină, dar ai grijă să te ocupi destul de această parte a casei, ca să nu te lovești de problema lipsei de lumină. Cele mai bune alegeri pentru iluminatul din hol sunt candelabrele sau lustrele. Poate ți se potrivesc modele de candelabre impunătoare, ornate, sau preferi modele simple și ai vrea să alegi o plafonieră modernă. Dacă ai un hol lung, e de preferat să incluzi mai multe corpuri de iluminat pe tavan, pentru ca toate părțile holului să fie iluminate în mod egal. Dacă spațiul îți permite, mai poți așeza veioze pe corpurile de depozitare sau să încerci ceva nou și să alegi corpuri de iluminat difuze cu LED ascunse la baza pereților sau spoturi pe marginea tavanului sau a podelei. Dacă holul are și sursă de lumină naturală, ești norocos, îți va fi mult mai ușor să te bucuri de lumină din plin dimineața, înainte să îți începi treaba.

Corpuri de iluminat în funcție de montare

În ceea ce privește variantele pe care le ai când vine vorba de montarea corpurilor de iluminat, este bine să te gândești ce se potrivește designului pe care l-ai ales. Încearcă să nu faci combinații de care nu ești sigur.

Corpuri de iluminat de tavan

Lustrele, candelabrele, plafonierele sunt principalele corpuri așezate pe tavan în oricare dintre camere. Acestea reprezintă sursa de lumină principală a încăperilor. Candelabrele sunt corpuri de iluminat de dimensiuni mari, folosite pentru a da un plus de eleganță camerelor – în special livinguri sau holuri, dar dacă vrei să fii original, le poți folosi chiar și în baie, dacă ai un spațiu mare. Lustrele și plafonierele se folosesc în deosebi în spațiile mai mici, sau când optezi pentru corpuri de iluminat minimaliste.

Corpuri de iluminat independente

Veiozele, lămpile de birou și lampadarele au avantajul de a putea fi montate in orice spațiu al camerei și mutate când vrei să redecorezi. Veiozele sunt folosite pentru a ambianță și sun de obicei așezate pe noptiere în apropierea patului sau pe un corp de mobilier de depozitare. Lămpile de birou au o funcție esențială în cardul activităților de lucru, deoarece aduc plusul de lumină necesar și oferă si o poziție ideală pentru sursa de lumină. Lampadarele sunt înalte, in majoritatea cazurilor cu partea superioară ajustabilă, pentru ca tu să poți decide ce vrei să lumineze. Au o raza de iluminare mult mai mare decât veiozele și lămpile de birou, astfel le poți folosi cu ușurință pentru a lumina întreaga sufragerie.

Corpurile de iluminat de perete

Aplicele de perete sunt la îndemână când vrei să renunți la corpurile independente și să păstrezi un design minimalist. Le poți folosi atât în camere cât și pe holuri sau în zona scărilor.

Corpuri de iluminat în funcție de sursa luminii

Pentru zonele în care ai nevoie de mai multă lumină, cum ar fi baia, holul sau bucătăria, poți alege corpuri de iluminat cu mai multe becuri și o putere mai mare a luminii. Trebuie să ții cont de numărul de wați și de tipul becului. Cele mai bune alegeri sunt becurile de tip LED pentru consumul redus de energie și durata mai lungă de viață. Pentru ambianță este necesar să alegi corpuri de iluminat cu regulator de intensitate, pentru diferitele momente ale zilei.

Corpuri de iluminat în funcție de dimensiunea camerei

O cameră ai mare va avea nevoie de mai multă lumină, mai ales dacă lumina naturală nu este suficientă. Pentru încăperi ca și holul sau bucătăria este de preferat să alegi corpuri suspendate, cu mai multe brațe sau mai multe becuri. Poți alege chiar mai multe corpuri, dacă spațiul este foarte mare. Pentru o doză de personalitate, încearcă să faci combinații neobișnuite. Poți folosi lămpi de birou prinse de peretele bucătăriei, îndreptate în jos. Spoturile încastrate sunt soluția cea mai simplă pentru încăperi care au nevoie de lumină adițională, dar spațiul nu permite ceva grandios.

Corpuri de iluminat în funcție de stil

Candelabrele vintage sau veiozele cât mai ornamentate se potrivesc unui decor clasic, romantic. Pentru camerele cu design minimalist și modern, e bine să optezi pentru lustre sau plafoniere simple, care nu ocupă spațiu și fără un design țipător sau colorat. Pentru stilul rustic poți să te joci cu multe elemente din lemn, să alegi lampadare cu motive din lemn sau textură asemănătoare. Dacă ești fan al stilului boem, poți lua la pas târgurile de vechituri și să folosești corpuri de iluminat cu motive etnice și colorate, ornate cu țesături.

Nu uita că cei mai importanți factori în alegerea corpurilor de iluminat sunt, până la urmă, creativitatea și planificarea. Trebuie sa cunoști bine spațiul și să îți cunoști nevoile. Odată ce ai stabilit de ce lumină ai nevoie și ce lumină îți face bine, trebuie să alegi corpurile care ți se par inedite, care aduc un plus de originalitate designului locuinței tale. Pentru ca la final să poți răsufla ușurat, e important sa-ți relaxezi imaginația și să încalci câteva reguli. Spor la decorat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *