fbpx
Cum amenajezi un living open space. Piesele de mobilier care nu trebuie să lipsească
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Cum amenajezi un living open space. Piesele de mobilier care nu trebuie să lipsească

Trendul open space, nou apărut și de inspirație americană, câștigă tot mai mult teren și la noi. Renunțăm la amenajările formale, cu spații bine delimitate pentru fiecare încăpere a casei din dorința de a avea o cameră mai mare, aerisită, care să-i unească pe toți membrii familiei chiar și în momentul în care sunt implicați în diverse activități, pregătirea cinei, de exemplu. 

Amenajarea unui living open space este prima opțiune de luat în calcul atunci când vrei să-ți „lărgești” locuința. Este un concept specific stilului de viață modern, a vremurile noastre în care îți petreci cea mai mare parte a zilei la locul de muncă, iar când ajungi acasă vrei să-i ai aproape pe toți ai tăi. Un living open space, fie că ai un apartament mai mic sau mai mare, îți va oferi spațiu suficient pentru amenajarea unor zone specifice diverselor activități. Evident, în funcție de suprafață, poți amenaja în livingul open space bucătăria, locul de luat masa, spațiu de relaxare și de joacă pentru copii.

La prima vedere pare un concept ușor de pus în practică, însă poate ridica destule probleme pentru că trebuie să organizezi foarte bine open space-ul pentru a obține o încăpere practică și funcțională și, în același timp, aerisită și relaxată.

În cele ce urmează îți vom spune cum să amenajezi un living open space în funcție de dimensiunile lui, ce anume îți poți permite în spațiul disponibil, cum poți delimita zonele lui, ce piese de mobilier trebuie incluse într-o astfel de amenajare și care sunt trucurile care te vor ajuta să lărgești vizual încăperea.

Cum amenajăm un living mic open space

Amenajarea open space a livingului presupune eliminarea pereților despărțitori dintre living și bucătărie și, în unele cazuri, hol. Dacă apartamentul tău are dimensiuni mai modeste, îți recomandăm cu căldură să faci asta. Vei obține un spațiu suplimentar, pentru sporirea senzației de relaxare. 

Însă toate spațiile pe care le unești cu livingul trebuie delimitate într-un fel. La apartamentul mic acest lucru poate fi mai dificil, pentru că, în ciuda lărgirii încăperii s-ar putea să ai spațiu prea mic pentru masa de bar dintre living și bucătărie la care visezi. Din acest motiv, delimitarea trebuie făcută din pardoseală. Pune gresie în zona de bucătărie, dar limitează-te strict la spațiul în care ai electrocasnicele, dulapurile și locul în care pregătești mesele. Pentru pardoseala din restul încăperii folosește un alt material: noi îți recomandăm parchetul. Chiar dacă aceste două materiale au texturi diferite, trebuie să se „asorteze”. Din acest motiv îți recomandăm să folosești pentru zona de bucătărie o gresie care să includă mai multe nuanțe naturale care se regăsesc la parchet, fie că alegi unul alb sau de culoarea lemnului.

Alege unul din modelele de gresie mată Romanza, cu medele deosebite, care te vor ajuta să separi vizual și mai bine spațiul.

Modele de gresie expuse pe un panou din lemn și perete, intr-o incapere cu un scaun si o masa de cafea
Gresie mată Romanza, cu modele elegante, potrivită pentru amenajarea spațiului de gătit într-un open space

În cazul în care spațiul este insuficient pentru masa de bar de care vorbeam mai sus, instalează la limita dintre bucătărie și living canapeaua de care, oricum, ai nevoie. Spațiul de luat masa trebuie amenajat într-o parte a încăperii, de regulă lângă fereastră. În acest fel delimitezi și cele două spații principale ale zonei de living: dining și relaxare. Pentru o definire și mai clară a acestor două zone, poți să folosești două covoare cu nuanțe diferite. 

În ceea ce privește designul pereților, acesta trebuie să fie unitar în tot spațiul livingului open space. Pune faianță doar pe peretele din zona de preparare a meselor, iar în restul încăperii pune tapet, un material potrivit pentru un open space în care se adună toată familia și pereții sunt mai expuși. Tapetul se spală ușor, așa că vei scăpa de un mare stres. 

Într-o locuință open space modernă, tapetul poate fi un element de decor în sine, așa că poți să renunți la pereții albi sau uni și să alegi un tapet în care să incluzi culori și forme, în funcție de preferințele tale. Poți să mergi pe linii simple, așa cum este tapetul alăturat, ideal pentru un open space modern.

Living cu pereti cu tapet cu benzi verticale alb si negru, cu canapea, masuta de cafea, fotoliu, tablou, obiecte si flori decorative
Tapet lavabil Magnus, disponibil și în alte variante de culori, ideal pentru amenajarea unui living open space modern

Însă, dacă te atrage natura, poți să alegi un tapet imprimat cu frunze de diferite forme, pe un fond alb, care va spori senzația de relaxare.

Perete cu tapet imprimat cu frunze, in fata caruia se afla un fotoliu și o masuta cu vase decorative si o planta
Tapet lavabil Jungle Breeze, cu motive inspirate de natură, pentru un living relaxant

Idei de amenajare într-un living spațios open space 

Evident, într-un living open space mare datele problemei se schimbă. În mare, trebuie păstrate aceleași principii de amenajare ca și la spațiul redus, însă îți poți permite mai multe. 

Spre exemplu, spațiul de bucătărie poate fi separat fără probleme de cel de living cu masa de bar de care vorbeam mai sus. Însă poți să instalezi și o insulă care să aibă pe partea dinspre spațiul de gătit cele necesare, iar partea dinspre living poate fi amenajată ca spațiu pentru mic dejun. Zonele de living și relaxare vor fi mult mai bine delimitate și, în funcție de structura familiei, o parte din cameră poate fi amenajată ca spațiu de joacă pentru copii.

Delimitează toate aceste zone cu covoare, eventual în nuanțe diferite dar complementare.

În privința pereților, aspectul unitar de care vorbeam în prima variantă este potrivit și în acest caz, însă spațiul îți poate permite să apelezi la un perete accent, care va separa și mai bine zonele. Astfel, pentru peretele din zona de relaxare poți utiliza un tapet din piele, care va da un aspect deosebit încăperii.

Living cu perete amenajat cu tapet din piele, cu semineu, rafturi cu carti si obiecte decorative, fotoliu turcoaz, lampa si masa rotunda, alba, de cafea
Tapet din piele naturală Enzo Pellini, ideal pentru amenajarea unui perete accent într-un living open space

Fiind vorba de o încăpere spațioasă, pentru designul pereților îți poți permite să utilizezi un tapet deosebit, cum ar fi acesta, cu aspect de piatră erodată.

Perete cu tapet cu aspect de piatra erodata, in fata caruia se afla o canapea gri si o masuta cu planta decorativa
Tapet lavabil Savannah Feathr, din colecția XT Deco, potrivit pentru amenajarea unor spații de living mari, moderne

Piesele esențiale de mobilier într-un living

Un living, fie el clasic sau open space trebuie dotat întotdeauna doar cu elementele de mobilier necesare într-un astfel de spațiu, pentru ca destinația lui de relaxare să rămână „neatinsă”. Astfel, pentru dulapul de haine va trebui să găsești loc într-o altă încăpere a casei. De asemenea, îți recomandăm să alegi piese de mobilier cât mai „suple”, pe care să le poți integra în aria disponibilă cât mai bine și, în același timp, să-ți rămână cât mai mult loc liber.

Noi am făcut o listă cu piesele de mobilier esențiale dintr-un living și vei vedea că acestea îți vor permite să păstrezi cameră aerisită și luminoasă, dar în același timp perfect funcțională.

Bibiotecă

Biblioteca este o piesă de mobilier esențială într-un living. Însă, așa cum spuneam și mai sus, îți recomandăm să-ți îndrepți atenția spre una cu dimensiuni modeste, pentru a evita aglomerarea spațiului. Spre exemplu, această bibliotecă îți oferă spațiu pentru cărți, dar și pentru obiecte decorative sau amintirile pe care le ai din vacanțe.

Biblioteca cu carti si obiecte decorative, lintr-un living cu canapea si plante decorative
Bibliotecă Kitaplik, cu structură metalică și rafturi din pal, disponibilă la XT Deco în mai multe variante de culori, cu design simplu și modern

Pentru a obține un spațiu suplimentar pentru obiectele tale, într-un living amenajat open space își va găsi locul o bibliotecă pe care poți să o instalezi într-un colț al încăperii.

Bibliotecă alba in coltul unei camere, cu carti si obiecte decorative, langa tablori
Bibliotecă Saso, care poate fi instalată într-un colț al camerei, pentru o valorificare cât mai eficientă a spațiului

Comodă TV

Bineînțeles că în livingul open space va trebui să ai televizor, ocazie cu care trebuie să treci pe lista cu mobilierul necesar o comodă tv. Este, însă o piesă multifuncțională de mobilier, pentru că, pe lângă scopul ei principal, o comodă mai oferă și spațiu de depozitare pentru diversele obiecte din casa ta.

Caption: Comodă TV Zitano, care oferă și spațiu de depozitare, disponibilă în mai multe variante de culori

Alt text: Comoda tv gri cu alb, pe care se afla un televizor, intr-un living cu covor deschis la culoare, un tablou si corpuri de iluminat

Pentru a crea un echilibru în cameră, comoda pentru televizor trebuie să fie instalată în fața canapelei.

Măsuță de cafea

Măsuța de cafea, care, până la urmă, va fi întrebuințată și alte scopuri, este o altă piesă necesară într-un living. Alege una cu un raft de depozitare, unde poți să-ți pui cartea pe care o citești la un moment dat sau diverse obiecte pe care vrei să la ai la îndemână, eventual deorațiuni.

Masuta de cafea alba, cu doua cesti de cafea si o revista pe raftul inferior, intr-un living cu doua fotolii si planta decorativa
Măsuță de cafea Hola, cu design simplu și modern, cu un raft de depozitare

Măsuța de cafea trebuie instalată întotdeauna în fața canapelei, pentru o delimitare cât mai clară a spațiului de relaxare în livingul tău.

Canapea

Dacă livingul tău open space are dimensiuni modeste, atunci canapeaua poate avea și un rol de separare a spațiului de bucătărie de cel de relaxare, așa că trebuie instalată în locul în care a fost peretele despărțitor. În cealaltă situație, canapeaua își poate găsi loc și în altă parte a camerei. Însă, pentru o delimitare cât mai clară a spațiilor, îți recomandăm să o instalezi pe una din laturile lungi ale încăperii, având în vedere faptul că în fața canapelei vei avea televizorul și trebuie să ai vedere directă spre el.

În concluzie, amenajarea unui living open space va fi un succes cu condiția să respecți niște principii de design, în așa fel încât să ajungi la înăperea practică și funcțională pe care ți-o dorești.

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *