fbpx
tapet foarte colorat cu cercuri, romburi si patrate in albastru, rosu, verde, turcoaz, roz, mov, galben, pe fundal alb intr-un living decorat minimalist
DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

De ce se umflă tapetul? Motive posibile și soluții

Tapetul este unul dintre cele mai folosite materiale pentru decorarea pereților din motive de ordin practic și estetic. Pentru că se montează relativ ușor, mulți aleg să îndeplinească operațiunea fără a apela la ajutorul unui specialist. Sunt și situații în care rezultatul este sub așteptări, iar după un timp sunt observate imperfecțiuni. De ce se umflă tapetul? Este întrebarea la care îți vom răspunde în continuare.

De asemenea, îți vom spune cum anume trebuie să procedezi pentru a evita astfel de situații neplăcute și ce poți să faci dacă te confrunți cu o astfel de problemă.

De ce se umflă tapetul după montaj?

Cea mai frecventă cauză a umflării tapetului este pregătirea necorespunzătoare a peretelui. Din grabă sau comoditate, mulți ignoră sfatul specialiștilor și aplică materialul pe pereți fisurați, gândindu-se că tapetul oricum va acoperi găurile. Este o practică total greșită, care te va aduce în situația neplăcută despre care vorbim. Partea și mai negativă în această situație este că soluțiile de remediere sunt practic inexistente și cel mai probabil va fi nevoie de înlocuirea tapetului.

Denivelările peretelui sunt al doilea motiv de umflare și apariție a bulelor inestetice. Calitatea lipirii este strâns legată de pregătirea corespunzătoare a peretelui. Dacă ai denivelări vizibile, rezultate în urma unor reparații, asigură-te că le nivelezi corespunzător cu un chit sau glet. La fel trebuie să procedezi și în primul caz, în care pereții sunt fisurați.

Tapetul trebuie montat doar atunci când peretele este perfect uscat. Deci, dacă l-ai nivelat sau ai acoperit fisurile cu glet, așteaptă până când acesta se usucă bine, adică o zi sau două, în funcție de cantitatea de material folosită. În caz contrar, la câteva zile după aplicare, vei observa apariția bulelor de aer.

Aplicarea adezivului este un pas important, care trebuie îndeplinit cu atenție. În primul rând, substanța trebuie distribuită uniform pe perete sau pe tapet, în funcție de materialul din care este realizat tapetul (adezivul se aplică direct pe tapet, dacă acesta este din hârtie și pe perete, în cazul celorlalte materiale). Evită să aplici adeziv în exces… Ține cont de faptul că acesta are în compoziție apă, iar surplusul ar duce la o uscare foarte lentă, iar după câteva zile o să te trezești cu umflături.

De asemenea, ai grijă ca temperatura din camera în care montezi să fie în jurul valorii de 20-22 de grade Celsius și evită formarea curentului.

Eliminarea bulelor de aer în timpul montării tapetului

Ca să eviți apariția umflăturilor, este necesar să respecți la milimetru toate indicațiile de montaj. În primul rând, ai grijă ca peretele să fie drept, curat și uscat. 

Al doilea aspect foarte important este pregătirea adezivului. De regulă, acesta se vinde împreună cu tapetul, așa că vei avea exact tipul recomandat de producător, în funcție de compoziția materialului din care este realizată folia decorativă. Adezivul este sub formă de praf și trebuie să-l prepari tu cu apă. Adaugă exact cantitatea de apă specificată în instrucțiuni, niciun mililitru în plus sau în minus, pentru că asta s-ar putea să facă diferența între o aplicare perfectă și una cu probleme.

Un alt pas important trebuie îndeplinit la final, după aplicarea tapetului. Cu un șpaclu din plastic sau cu o rolă de cauciuc netezește toată suprafața tapetată, pentru că în timpul aplicării au mai rămas, cu siguranță, bule mici din aer. Parcurge toată suprafața cu unul din cele două dispozitive, de sus în jos, până la margine. Operațiunea trebuie îndeplinită cât mai repede, după aplicarea fiecărei folii de tapet.

În cazul în care vrei să montezi tapet pe un perete care înainte a fost vopsit, este obligatoriu să șlefuiești un pic suprafața lui și apoi să aplici o amorsă.

Posibile soluții pentru a evita umflarea tapetului după montare

Dacă, totuși, ai ajuns în situația neplăcută de a avea bule de aer sau umflături în tapet, există câteva metode prin care poți să le îndepărtezi parțial sau chiar total.

În cazul în care aceste umflături au apărut la câteva ore după montaj, cât adezivul este încă umed, netezește suprafața cu șpaclul din plastic sau rola din cauciuc, așa cum ți-am explicat mai sus.

În cazul apariției unor bule mici, problema poate fi rezolvată cu un ac subțire. Străpunge suprafața tapetului acolo unde au apărut, apoi netezește cu șpaclul din plastic. Dacă umflătura conține și adeziv, problema poate fi remediată doar dacă acesta este încă umed și poate fi eliminat prin mica fisură făcută cu acul.

Dacă vorbim de umflături mai mari, atunci situația se complică. Trebuie făcută o mică incizie în tapet, iar apoi cu o seringă se trage aerul sau surplusul de adeziv care a rămas sub tapet, iar la final se face nivelarea. Aceste umflături pot apărea și pentru că zona respectivă a avut mai puțin adeziv. În această situație, tot cu seringa trebuie să introduci adeziv acolo, apoi să nivelezi, având grijă ca surplusul să fie eliminat prin incizia făcută. 

Reține, însă, că montarea corectă, respectând toți pașii, îți garantează un rezultat final bun. Intervențiile făcute ulterior s-ar putea să aibă un rezultat parțial satisfăcător.

3 modele de tapet de calitate care te scapă de bătăi de cap pe viitor

Ca să scapi de aceste neplăceri, un tapet bun, realizat din compoziții moderne, rezistente, te scapă de emoții. Tapetul din hârtie este, într-adevăr, mai ieftin, însă necesită mult mai mare atenție pentru montaj. În schimb, tapetul din fibră nețesută (vlies) este compus din fibre de celuloză și fibre textile și lasă peretele să respire, prevenind situațiile neplăcute despre care am vorbit.

Spre exemplu, tapetul Wilderness, al producătorului Mindthegap, este realizat pe material nețesut de ultimă generație și este ușor de montat pe orice tip de perete. Acest model de tapet plin de culoare este potrivit pentru decorul oricărei încăperi, iar compoziția lui îl face ideal și pentru montarea în bucătărie.

Tapet Wilderness, cu nuanțe de verde, albastru, galben și alb intr-un living cu canapea albastra, masa de cafea si plante decorative
Tapet Wilderness, din material nețesut de ultimă generație, care se aplică foarte ușor pe orice tip de perete

Feathr a produs, de asemenea, tapete de calitate, ușor de aplicat, care te scapă de bătăi de cap. Nordic Dawn, modelul din imaginea alăturată, surprinde o pădure scandinavă cețoasă și este ideal pentru cei care preferă decoruri calme, pline de romantism.

Tapet Nordic Dawn intr-un living cu canapea de culoare albastru deschis si un pled roz
Tapet Nordic Dawn, realizat dintr-o compoziție de calitate, foarte ușor de aplicat, potrivit pentru livinguri

Tapetul Microscopic Slides, din colecția NLXL, este realizat, de asemenea, din fibră nețesută, foarte rezistentă și ușor de aplicat. Este un tapet cu un aspect estetic deosebit, plin de culoare, care va înfrumuseța orice încăpere.

Tapet Microscopoic Slides, colorat, intr-o incapere cu lampa si doua scaune cu planta si obiecte decorative
Tapet Microscopic Slides, cu un aspect estetic deosebit, pentru decoruri vesele și moderne

Ai văzut de ce se umflă tapetul și cum poți preveni și remedia aceste situații neplăcute. Sfatul nostru este ca atunci când decizi să decorezi, să acorzi atenție și tipurilor de materiale din care este realizat tapetul. Dacă sunt de calitate, riscurile să întâmpini probleme sunt minime.

Foto: XT Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *