fbpx
dormitor in stil clasic cu mobila din lemn de culoare maro
DECOREAZĂ CU STIL

Decorarea dormitorului. Idei și modele pentru un spațiu de vis

Odată cu venirea sezonului rece, parcă și locuința ta ar avea nevoie de o schimbare. Iar decorarea dormitorului este, poate, cel mai important lucru pe care ar trebui să-l faci în prag de toamnă. Până  la urmă, vorbim despre camera unde te odihnești și petreci cele mai relaxante momente. Iată câteva idei practice și utile care te vor ajuta să aduci în dormitor un suflu proaspăt, dar și o atmosferă caldă și primitoare. 

Înainte de a începe reamenajarea dormitorului, va trebui să ții cont de câteva aspecte esențiale. 

În primul rând, este extrem de importantă mărimea încăperii. Dacă locuiești într-un apartament de bloc, dormitorul va fi unul mic. În schimb, într-o casă sau într-o vilă, spațiul va fi unul mult mai generos. Va trebui să ții cont de acest lucru atunci când vei achiziționa mobila, corpurile de iluminat, dar și alte decorațiuni. De exemplu, într-o cameră mică recomandat este stilul minimalist, care dă impresia de spațiu mai mare și transformă încăperea într-una aerisită. Foarte importantă pentru un spațiu de mici dimensiuni este și alegerea culorilor în care vei zugrăvi, alegerea nuanțelor pentru parchet, mochetă, covor, perdele și draperii. Într-un dormitor mic nu ar trebui să se regăsească tonuri închise și nici culori reci. Dimpotrivă. Alege nuanțe deschise, calde, blânde, care să mărească vizual, nu să închidă și mai mult. 

Un alt aspect de care trebuie să ții cont: înainte de a redecora și reamenaja camera, stabilește exact și cine va ocupa dormitorul respectiv. Pentru că amenajarea camerei copilului este diferită de amenajarea  unui dormitor matrimonial. Și, dacă ne gândim mai bine, chiar și o cameră pentru cei mici trebuie renovată și reamenajată în funcție de vârsta lor. Nu mai spunem că un dormitor pentru băieți va fi total diferit față de unul pentru fetițe. 

pat cu lenjerie colorata si noptiera cu veioza si o vaza cu flori
Când amenajezi dormitorul, trebuie să ții cont de mărimea camerei

Cele mai bune idei pentru decorarea dormitorului

După ce ai luat în calcul mărimea camerei, dar și căror persoane îi este destinată, va trebui să ții cont de alte aspecte, la fel de importante: cum decorezi pereții, ce corpuri de iluminat alegi, care sunt obiectele de mobilier necesare. Iată câteva idei pentru decorarea dormitorului de care ar trebui să ții cont atunci când te decizi să reamenajezi!

Decorarea peretilor

În ceea ce privește decorarea pereților, ai foarte multe opțiuni. În primul rând, ar trebui să stabilești dacă vei opta pentru o zugrăveală clasică, cu var lavabil, sau vei alege varianta unui tapet sau a unui fototapet. Dacă vei zugrăvi, vei putea, o dată la doi, trei ani să reîmprospătezi culoarea sau, de ce nu, să alegi alta în tendințe. În schimb, varul va da întotdeauna acea senzație de banal, de plictisitor, de încăpere rece și fără personalitate. Un tapet sau un fototapet vor aduce încăperii un aer proapăt, fresh, vor da senzația de căldură, de acasă. Dormitorul va deveni, dintr-o dată, cea mai confortabilă cameră a locuinței tale, te va îmbia la relaxare, îți va da acea stare de liniște și mulțumire de care ai atâta nevoie după o zi obositoare de muncă. Atenție! Modelul de fototapet pentru care optezi trebuie să se potrivească perfect cu stilul pe care îl alegi în decorarea întregii încăperi. Nu poți să ai un fototapet în stil avangardist și mobilă rustică. Sau un fototapet cu motive industriale, iar camera să fie mobilată în stil romantic. Într-un dormitor se potrivesc culorile calde, blânde, care te îmbie la odihnă și relaxare. Evită nuanțele puternice, vii, strălucitoare. 

dormitor matrimonial cu pat pe mijloc si un perete accesorizat cu un fototapet cu nori pufosi
Acest fototapet de la Rebel Walls este potrivit unei camere mici

O altă opțiune pentru decorarea pereților o reprezintă unul sau chiar mai multe panouri decorative. Acestea sunt recomandate a fi amplasate în dormitoare de dimensiuni mai mari, dar nu este o regulă generală. Dacă alegi o culoare deschisă și un model clasic, atunci panoul decorativ poate fi o variantă perfectă și pentru o cameră mai puțin încăpătoare. În ceea ce privește modelul, oferta este foarte atractivă. Poți alege panouri decorative din lemn, din plută sau din fibră de trestie de zahăr, modele clasice, rustice sau chiar ceva avangardist. Totul depinde de stilul în care vrei să decorezi dormitorul și de propriile tale gusturi. 

Corpurile de iluminat

Lumina este foarte importantă în dormitor, chiar dacă în această cameră petrecem destul de puțin timp. Poți opta pentru lustre, aplice, lampadare dar și spoturi încastrate în mobilă. În dormitor nu ar trebui să avem o lumină foarte puternică, dar nici una difuză care să ne obosească ochii. Iar ca și stil, corpurile de iluminat trebuie să respecte tendințele întregii încăperi. De exemplu, într-un dormitor decorat clasic, vei alege o lustră clasică. Dacă mobilierul este în stil minimalist medieval, poți opta pentru un corp de iluminat din alamă sau care prezintă accesorii metalice. Dacă, dimpotrivă, mobila este din lemn masiv, atunci și lustra ar trebui să prezinte anumite inserții din lemn sau care imită lemnul. Camera trebuie să fie un tot unitar. Dacă vrei să scoți în evidență anumite zone ale încăperii, te va ajuta un lampadar așezat strategic într-un colț sau niște aplice. 

aplica din alama cu abajur pe fundal alb de la xtdeco.ro
Pentru un dormitor romantic, alege o aplica din alamă de la Chiaro cu abajur în culori roz pal

Mobilierul

Dormitorul nu ar trebui aglomerat cu foarte multe obiecte de mobilier, tocmai pentru a păstra spațiul cât mai aerisit și atmosfera cât mai primitoare. Alege un set care să includă un pat, două noptiere, un dulap generos pentru haine cu rafturi și zonă de umerașe, eventual o comodă cu mai multe sertare. Evident, înainte de a cumpăra ce crezi că ți se potrivește, măsoară cu atenție spațiul pe care îl ai la dispoziție. În acest fel, te vei asigura că mobila se va potrivi perfect în cameră. Ca și reguli generale de feng shui, patul ar trebui orientat cu fața către ușă, dar cât mai departe de aceasta. Iar ceea ce ar trebui să evităm să aducem în această cameră sunt oglinzile și obiectele electronice. În ceea ce privește textilele – covoare, mochetă, perdea, draperie – acestea trebuie alese în așa fel încât să se potrivească stilului în care am decorat încăperea. 

dormitor elegant cu pat pe mijloc si lenjerie din matase
Eleganța unui dormitor poate fi dată de o lenjerie de pat din mătase naturală sidefată

Deși, la prima vedere nu pare cine știe ce treabă complicată, decorarea dormitorului nu este deloc o muncă ușoară. Dacă nu ești atent, dacă nu ții cont de toți factorii și de toate aspectele – chiar dacă nu ți se par foarte importante – poți face greșeli de design pe care cu greu le mai poți repara. Însă nu este nici imposibil de realizat. Nu ai nevoie decât de timp, de răbdare și de un strop de inspirație. 

Sursa foto:Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *