fbpx
bucatarie decorata cu fototapet in nuante de verde si cu mobila alba cu negru
DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Montarea tapetului peste faianță – un scenariu posibil?

Tapetul îți oferă posibilitatea să decorezi rapid și spectaculos orice încăpere a locuinței. Pentru că variantele moderne de tapet sunt realizate din compoziții rezistente la foc și umezeală, pereții din tot mai multe bucătării și băi sunt amenajați astfel. În cazul în care îți dorești un update al uneia din aceste încăperi te întrebi, în mod firesc, dacă este posibilă montarea tapetului peste faianță. Ar fi o variantă ideală pentru oricine, pentru că implică efort minim. Cu toții știm ce înseamnă să scoți faianța de pe un perete, cam câtă bătaie de cap implică și cât deranj se creează.

În cele ce urmează îți vom lămuri această problemă, astfel încât să-ți poți face – la linie – planurile de amenajare în baie sau bucătărie. De asemenea, îți vom prezenta și câteva modele de tapet și fototapet potrivite pentru baie și bucătărie.

Este posibilă montarea tapetului peste faianță?

Dacă ești în căutarea unei soluții de reamenajare care să implice costuri mai reduse, care să dureze puțin și să facă puțină mizerie, aplicarea tapetului peste faianță poate fi o soluție, însă trebuie îndeplinite câteva condiții pe care ți le vom detalia în continuare.

Variantele noi de tapet, care au o bază din fibră nețesută, se pretează la acest gen de amenajare. Astfel, dacă te afli în acest punct, trebuie să-ți alegi un tip de tapet care poate fi aplicat peste plăci ceramice. Înainte de a face o achiziție, citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalajul tapetului. Asta te va feri de eventualele neplăceri.

Al doilea pas care trebuie îndeplinit este nivelarea rosturilor. Cele mai multe plăci de faianță se montează cu distanțiere, lăsându-se spații mici, de 2-3 milimetri între ele, spații care sunt acoperite cu un chit special. Acoperirea are un rol estetic, însă rămân mici șanturi care vor fi vizibile prin tapet, fapt care ar putea să altereze rezultatul final al amenajarii. Din acest motiv, este necesar să acoperi aceste rosturi cu un glet, să-l lași la uscat câteva ore sau o zi, apoi să treci la aplicarea propriu-zisă a tapetului.

Varianta montării tapetului peste faianță este potrivită și în cazul în care te gândești că, pe viitor, ai putea să-ți dorești din nou faianță în baie sau bucătărie. Trebuie să știi că variantele noi de tapet se pot înlătura destul de ușor de pe perete, iar asta îți lasă calea deschisă spre următoarele proiecte de amenajare.

Inspirație: 3 modele cool de tapet pentru bucătărie

Pentru că variantele moderne de tapet sunt realizate din compoziții rezistente la mizerie, grăsime, umezeală și chiar foc, se apelează din ce în ce mai des la această variantă de amenajare. Tipurile cu stratul superior realizat din vinil și cel din fibră de sticlă sunt perfecte pentru o bucătărie. Însă, pentru a rezista cât mai mult în timp, îți recomandăm ca în zona chiuvetei și a aragazului să păstrezi faianța sau să protejezi tapetul cu un panou din sticlă.

Iată și 3 modele de tapet pentru bucătărie foarte cool, care îți vor transforma total aspectul încăperii.

Tapetul din imaginea alăturată, al producătorului Sandberg, va înviora atmosfera într-o bucătărie amenajată simplu, în care predomină neutrul gri și albul. Este imprimat cu motive vegetale, în culori difuze, ceea ce îl face potrivit și pentru bucătăriile foarte mici.

Tapet Linnea Garden Green intr-o bucatarie cu mobila alb cu gri, polita cu vase, plante decorative si o insula din lemn
Tapet Linnea Garden Green, care va schimba total aspectul unei bucătării cu amenajări simple

După o variantă „cuminte” venim și cu o propunere mai curajoasă. Tapetul din imaginea alăturată, din colecția Mindthegap, cu păsări elegante pe un fond colorat predominant în nuanțe neutre și câteva accente vesele de portocaliu, are un aspect estetic deosebit, care va da bucătăriei o notă exotică. Este un tapet care se potrivește, în egală măsură, în bucătăriile mici – datorită cromaticii, dar și în spațiile generoase.

Tapet Bird of Happiness intr-o incapere cu masa pe care se afla vase si lumanari și scaune
Tapet Bird of Happiness, care va da bucătăriei un aer exotic și foarte elegant

Pentru un design actual și modern îți propunem acest tapet din colecția NLXL. Crown Caps este o alegere evidentă pentru un tapet de bucătărie, datorită medelului său cu capace colorate. Fiecare capac de sticlă este unic și îți menține privirea ațintită spre perete.

Tapet Crown Caps pe un perete in fata caruia se afla o banca alba cu o planta decorativa
Tapet Crown Caps, care prezintă o multitudine de capace de sticlă, o alegere evidentă pentru amenajarea unei bucătării

Inspirație: 3 modele cool de fototapet pentru baie

Tapetul și fototapetul sunt potrivite și pentru amenajarea băilor. Și în acest caz trebuie să acorzi atenție instrucțiunilor de pe ambalaj și să alegi un model cu rezistență ridicată la apă.

Totuși, având în vedere faptul că sunt încăperi cu un nivel ridicat de umiditate, îți recomandăm să folosești aceste materiale în băile de serviciu, fără cadă sau cabină de duș. Însă poți apela la această opțiune și în baia principală, cu condiția ca aceasta să fie mare, aerisită, evitând pereții din zona lavoarului, a căzii sau cabinei de duș.

Reține, însă, că baia trebuie aerisită bine în mod constant, pentru că există riscul apariției mucegaiului. De asemenea, poți proteja tapetul sau fototapetul cu un stat de lac. 

Am ales să-ți prezentăm 3 modele spectaculoase de fototapet pentru baie.

Fototapetul din imaginea alăturată, care face parte din colecția Rebel Walls, include mai multe nuanțe de gri și alb, împletite într-un model deosebit, cu un aspect foarte elegant. Culorile și formele sunt potrivite pentru amenajarea unei băi de dimensiuni modeste.

Fototapet Patchwork Play intr-o incapere cu usa, scaun gri pe care se afla un pled si un cuier de care este agatat un prosop
Fototapet Patchwork Play, cu un efect vizual de impact, ideal pentru amenajarea unei băi

În imaginea alăturată propunem un model de fototapet pentru cei care preferă decorurile în stil industrial, care este în tendințe. Reprezintă niște plăci metalice cu patină de vechi, prinse în nituri. Are un efect estetic deosebit, potrivit pentru băi din locuințe sau cluburi.

Fototapet Plăci de Metal cu patina de vechi, intr-o incapere cu un stativ de care este agatata o geaca maro si o esarfa cu animal print
Fototapet Plăci de Metal, ideal pentru amenajări moderne, în stil industrial

Pentru o baie cu un aer boem și romantic, alegerea potrivită este fototapetul Eden, care este ca o pictură în acuarelă. Imaginea păsării pe o creangă înflorită va îmbrăca artistic peretele.

Fototapet Eden intr-o baie cu ferestre, cada ovala alba si mobilier alb
Fototapet Eden, perfect pentru amenajarea unei băi cu aer romantic

În concluzie, montarea tapetului peste faianță este posibilă și este o variantă rapidă de reamenajare. Trebuie doar să acorzi atenție recomandărilor făcute în acest articol, după care poți să te apuci de treabă.

Foto: XT Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *