fbpx
Tanara care sta intinsa pe un pat cu lenjerie alba cu portocaliu, cu un laptop in fata si cana de cafea in mana, intr-o camera cu tablouri si obiecte decorative
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Cum să-ți decorezi camera de cămin. Idei de amenajare care vor transforma 20 de metri pătrați în „acasă”

Se apropie noul an școlar și foarte mulți studenți sau elevi de liceu care își continuă studiile departe de casă se pregătesc să se mute pentru cel puțin un an într-o cameră de cămin. Dacă ești și tu în situația asta, probabil te gândești cum să-ți decorezi camera pentru a devenit cât mai plăcută și mai practică.

Amenajarea unui spațiu mic poate fi provocatoare… Cele mai multe spații de cazare din căminele de studenți sau elevi sunt mobilate anost, au pereții albi și reci, așa că se impune să faci câteva schimbări ca să te simți „ca acasă”. Însă trebuie să acorzi atenție acestui aspect, pentru că s-ar putea să împarți camera cu cel puțin o persoană și ai de respectat un set de reguli.

Noi venim în sprijinul tău, îți dăm câteva idei de amenajare pentru camera de cămin și îți spunem care sunt obiectele absolut necesare pentru noua ta casă. De asemenea, îți vom spune cum poți valorifica la potențial maxim orice spațiu din locul limitat pe care îl ai la dispoziție.

Reguli pe care trebuie să le respecți în amenajarea camerei de cămin

Chiar dacă te-ai pregătit financiar pentru acest moment și, în teorie, ai putea să modifici complet camera, în practică lucrurile stau puțin diferit și, cel mai probabil, va trebui să te limitezi la amenajări minime, pentru că noua ta casă va veni la pachet cu un set de reguli destul de restrictive. 

Înainte de a te apuca de treabă, iată ce trebuie să afli:

Află regulile „jocului” 

Înainte de orice, trebuie să afli care sunt regulile administrației căminului. Acestea diferă de la un caz la altul. În unele locuri s-ar putea să ți se permită cam orice amenajare, dar în cele mai multe camere schimbările vor fi mult limitate, pentru că se ia în considerare faptul că peste un an este posibil să găzduiască un alt locatar, cu dorințe diferite. Spre exemplu, în unele cămine, pereții trebuie să rămână albi și atunci trebuie să te gândești la elemente de decor pe care să le poți lua odată ce pleci. În altele, nu poți să bați în pereți cuie pentru tablouri, iar podeaua trebuie să rămână așa cum este. Prin urmare, întreabă mai întâi care sunt regulile, ca să știi ce ai de făcut. 

Dacă vei împărți camera cu o altă persoană, este foarte important să ții cont și de dorințele acesteia, chiar dacă amenajările la care te gândești se limitează la spațiul pe care îl vei ocupa tu. Vorbește mai întâi cu colega sau colegul și luați decizii împreună.

Lucruri necesare pe care trebuie să le ai în vedere

Înainte de a pleca de acasă, fă-ți o listă cu lucrurile absolut necesare și alege-le cu atenție, pentru că într-o cameră de cămin obiectele utile pot avea și un rol decorativ important, care îți vor schimba ambientul.

Astfel, va trebui să iei cu tine două lenjerii, să ai una de de schimb. Renunță la cele albe și alege unele colorate frumos – vor înveseli camera. Procedează la fel și în cazul cuverturii. Ia-ți de acasă perne, o pilotă și prosoape – vei avea nevoie de ele.

De asemenea, o lampă de birou îți va fi absolut necesară pentru serile în care studiezi până târziu. Alege una cât mai veselă și mai modernă, pentru că acest obiect va aduce un plus designului încăperii. Lampa de birou Mingle este potrivită pentru o cameră de cămin și extrem de utilă, pentru că este mobilă și îți permite să îndrepți fluxul luminos unde ai nevoie.

Lampi de birou de diferite culori și picioare de diverse dimensiuni, expuse pe doua postamente din lemn si pe podea, si patru lampi suspendate
Lampă de birou Mingle, de la XT Deco, cu design modern, ideală pentru amenajarea unei camere locuită de o persoană tânără

De asemenea, un ceas deșteptător va fi util și va avea un rol decorativ important într-o incintă în care spațiul este limitat. Alege unul cu un model clasic, dar în culori vesele. 

Ceas desteptator cu model clasic, cu ecran verde si rama de culoarea cuprului
Ceas cu alarmă Karlsson, cu ramă de nuanța cuprului, care oferă spațiului un plus de vitalitate

Am făcut un inventar al obiectelor absolut necesare într-o cameră de cămin. Evident, în funcție de preocupările tale, lista poate fi mărită, însă, cu grijă, pentru că trebuie să ai în vedere că locuința ta temporară are un spațiu limitat.

Cumpără doar lucruri ușor de mutat 

În momentul în care ajungi în cameră, vei constata, cel mai probabil, că îți lipsesc anumite obiecte, chiar și elemente de mobilier absolut necesare. În acest caz, trebuie să te gândești să-ți iei unele ușoare, pentru că la final de an școlar te întorci acasă și este puțin probabil să ocupi aceeași cameră în anul care urmează. 

Sfatul nostru este să alegi scaune și masă pliabile, polițe suspendate pentru cărți și, dacă îți dorești ceva în care să te relaxezi, un fotoliu-puf. Sunt obiecte ușoare, pe care le împachetezi rapid și pe care le poți transporta fără probleme cu mașina. 

Investește în accesorii care te ajută la organizarea spațiului 

Așa cum am spus și mai sus, este posibil ca mobilierul cu care vine camera să fie neîncăpător pentru toate lucrurile necesare în viața de zi cu zi. Probabil vei avea un dulap pentru haine și o noptieră, dar îți va trebui și spațiu de depozitare pentru cărți sau tot felul de obiecte de uz personal. Poți foarte bine să-ți organizezi toate lucrurile dacă folosești polițe suspendate pentru cărți și cutii de depozitare pentru haine pe care le folosești în anotimpul următor sau încălțăminte. Alege unele colorate, asortate cu ce mai ai prin cameră.

Cum îți decorezi camera de cămin. Idei care te vor ajuta să te simți ca acasă

Ca să te simți cât mai confortabil și să-ți creezi ambientul cu care te-ai obișnuit acasă, apelează la trucuri simple de decor. Poți să schimbi total aspectul camerei cu mici retușuri. Iată ce poți să faci ca să-ți creezi un ambient cât mai plăcut, fără să aglomerezi camera.

Un perete accent 

Cum spuneam, cele mai multe camere au pereții albi. Ar fi potriviți dacă și spațiul ar fi mare și ai avea loc de canapele colorate, fotolii și obiecte de decor care să îți creeze atmosfera veselă și tinerească pe care ți-o dorești. Însă, poți să schimbi total „aerul” cu un singur perete accent, pe care îl poți amenaja chiar tu cu tapet sau panouri decorative

Spre exemplu, acest tapet imprimat cu plăcuțe indicatoare vintage îți vor crea un ambient plăcut și modern.

Perete amenajat cu tapet imprimat cu placute indicatoare vintage, in fata caruia se afla carti si o lampa de birou
Tapet Vintage Signs, de la XT Deco, potrivit pentru amenajarea unui perete accent într-o cameră pentru tineret

Panoul decorativ este o variantă și mai modernă pentru amenajarea unui perete accent. Spre exemplu, aceste panouri decorative din burete, foarte versatile și jucăușe, sunt ideale pentru o schimbare care să te încânte. Varietatea formelor și a culorilor îți oferă posibilitatea de a crea designuri inedite și de a da o nouă imagine camerei.

Perete amenajat cu panouri decorative colorate in galben, gri si turcoaz in fata caruia se afla un pat cu lenjerie si perne si un scaun
Panou decorativ O! Bubble, care se aplică foarte ușor pe orice suprafață, perfect pentru un design modern și vesel

Aceste panouri sunt foarte ușoare, făcute din spumă poliuretanică acoperită de un strat de microfibră din nylon care la atingere seamănă cu catifeaua, iar printre beneficiile practice se numără și abilitatea de a izola fonic.

Spațiul de sub pat

Într-o încăpere de dimensiuni modeste, așa cum sunt mai toate camerele de cămin, fiecare centimetru contează, așa că trebuie să găsești soluții prin care să valorifici fiecare spațiu pe care îl ai la dispoziție.

Spre exemplu, spațiul de sub pat rămâne liber mai tot timpul, însă poți să amenajezi acolo un mini-depozit. 

Tanara stand pe un pat intr-o camera cu pereti albi si o bicicleta langa fereastra
Depozitează în spațiul liber de sub pat cutii cu cărți și caiete

Pune în cutii cărți, caiete și alte obiecte pe care le folosești mai rar și astfel eliberezi un spațiu prețios în altă parte.

Spațiul de deasupra patului

Utilizează și spațiul de deasupra patului, unde poți să instalezi rafturi mici pe care să expui obiecte dragi. De asemenea, dacă din amenajarea pe care ți-ai făcut-o îți rămâne o bucată de tapet, fă-ți un tablou din el. Sunt două mici trucuri prin care îți poți crea un decor drăguț în cameră. 

Dulapul

Cel mai probabil, camera ta de cămin va fi dotată cu un dulap standard, cu un singur raft și o bară pentru umerașe. Este absolut necesar să utilizezi optim tot spațiul pe care ți-l oferă, așa că îți recomandăm să-ți cumperi niște rafturi pe care să-ți organizezi toată garderoba. De asemenea, folosește și spațiul de deasupra dulapului: poți să pui acolo cutii cu hainele pe care le vei folosi în anotimpul următor.

Biroul 

Folosește inteligent tot spațiul pe care ți-l oferă biroul sau masa din cameră. Deasupra pune-ți un panou pe care să-ți afișezi la vedere orarul și fotografiile cu cei dragi. Dacă ai prea puține sertare sau acestea lipsesc cu desăvârșire, cumpără un dulap mic, în genul unei noptiere, în care vei putea să-ți depozitezi instrumentele de scris, papetăria. Astfel, spațiul de pe birou rămâne liber pentru făcut temele.

Frigiderul

Frigiderul pe care îl vei avea în cameră va fi unul mic, așa că ai și deasupra lui un spațiu pe care poți să-l utilizezi. Pune acolo cuptorul cu microunde, dacă ai sau intenționezi să-ți cumperi, sau un set de sertare. De asemenea, decorează-l în așa fel încât să se integreze în cameră. Spre exemplu, poți lipi pe ușă o bucată de tapet colorată vesel.

Tapet cu jumatati de cerc roșii și gri
Tapet lavabil Lentils, care poate fi utilizat și pentru recondiționarea mobilierului sau obiectelor electrocasnice mari

Spații de depozitare suspendate pe pereți

Creează-ți spații de depozitare suspendate pe pereți – vei păstra camera liberă și luminoasă. Poți să instalezi polițe și rafturi suspendate sau pur și simplu folosește lădițe din lemn vopsite sau recondiționate cu tapet.

Scaunele

Este foarte posibil să fie necesar să îți cumperi un scaun, pentru că aceste piese se degradează cel mai repede, mai ales dacă sunt folosite de mai multe generații. Ia-ți un scaun „bean bag” care este foarte comod și, în același timp, colorat vesel. Este și un obiect foarte ușor datorită materialului din care este realizat și la sfârșitul anului îl poți lua cu tine.

Acestea sunt câteva idei practice și simple pentru amenajarea unei camere de cămin în care vrei să ai tot confortul și un ambient plăcut. Sperăm să îți sunt utile și te vor ajuta să te simți ca acasă în locuința temporară. 

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *