fbpx
Spațiu de lucru amenajat într-un apartament, aproape de fereastră, cu spații de depozitare, rafturi suspendate și elemente de decor
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Idei de design interior pentru un spațiu de lucru funcțional și creativ. Cum să te simți bine în biroul de acasă

Indiferent dacă ai deja un birou sau l-ai improvizat acum, ca să lucrezi de acasă, îți dorești un spațiu cât mai practic și mai elegant, care să-ți permită să te concentrezi și în care să te simți confortabil. Din păcate, birourile de acasă pot deveni rapid dezorganizate și incomode, pentru că pur și simplu nu-ți oferă ambientul acela creativ de care ai nevoie să-ți faci treaba cum trebuie. Dar, cu o planificare atentă și câteva idei de design interior, spațiul de lucru de acasă va deveni unul care să te stimuleze.

Cum decorezi spațiul de lucru pentru munca de acasă

Spațiul de lucru de acasă devine mai plăcut dacă îl decorezi introducând în „peisaj” detalii care definesc personalitatea ta, care îți vor da o stare de bine și chef de muncă. Pe perete poți așeza un tablou sau un poster cu ceva care să-ți încânte privirea și să îți dea o stare de bine, iar pe birou poți pune o cană adusă din vreo călătorie, pe care poți să o folosești pentru cafea sau pe post de suport pentru instrumentele de scris. Se știe că florile înfrumusețează orice spațiu, iar pe un birou, fie el și mai mic, se găsește spațiu pentru o vază cu o floare sau o plantă care îți place. Completează  designul spațiului de lucru cu post-it-uri și carnețele colorate și un coș de gunoi decorativ. 

Definirea spațiului de lucru – alegerea locului care va deveni spațiu de lucru, a tapetului și mobilei 

Designul spațiului de lucru începe întotdeauna cu alegerea camerei sau locului din casa ta în care o să-ți desfășori activitatea. De preferat ar fi să te instalezi în partea mai liniștită a locuinței, în care să te ajungă mai greu zgomotele casei, făcute de copii sau partenerul de viață. Dacă nu ai la dispoziție o cameră liberă, poți delimita un colț de lucru în încăperea care este folosită cel mai puțin. 

Fie că îți amenajezi spațiul de lucru într-o cameră liberă sau într-o parte a livingului, să zicem, trebuie să începi amenajarea cu pereții și cu alegerea mobilierului de care ai nevoie.

Problema pereților se poate rezolva rapid și curat dacă folosești tapet în proiectul tău de design interior al spațiului de lucru. Este cea mai simplă metodă prin care poți schimba atmosfera de casă cu una de birou, ca să nu mai amintim de faptul că tapetul este un material în tendințe în domeniul designului interior.

Când vine vorba de alegerea unui model de tapet pentru biroul tău de acasă, variantele sunt nelimitate. Poți să optezi pentru un stil minimalist, clasic sau industrial pentru a-ți crea un mediu de lucru mai sobru, dar dacă vrei ceva mai prietenos, ai putea să alegi un tapet în stil mediteranean sau rustic. Dar poți crea o atmosferă elegantă și poți da și impresia unui spațiu mai mare dacă alegi, de exemplu, un tapet cu dungi paralele.

Încăpere decorată cu tapet cu dungi orizontale albe și albastre, cu tablou pe perete, birou alb pe care se află o carte, floare și lampă decorative
Tapet lavabil Fjordbyen, oferit de XT Deco, ideal pentru designul interior al unui spațiu de lucru amenajat acasă

La tapet, partea bună este că poți să-l schimbi fără niciun ajutor dacă începe să-ți placă alt model sau pur și simplu vrei să reamenajezi spațiul de lucru de acasă.

Fototapetul este, de asemenea, o idee excelentă de design interior pentru spațiul de lucru de acasă. Decorarea cu fototapet are un impact incredibil asupra unei încăperi, oferă un efect de spațiu și de adâncime și poate transforma o încăpere banală într-un loc deosebit și plin de personalitate.

Poți să alungi monotonia dintr-un spațiu clasic de birou cu un fototapet care aduce aproape de tine un colț din natură la care te uiți printr-o fereastră amplă, model care se integrează perfect într-un design interior modern.

Încăpere decorată cu tapet 3D cu ferestele unei cabane cu vedere la pădure, cu birou pe partea laterală și obiecte decorative de culoare negra si gri
Fototapet 3D Cabană, personalizat, din colecția Rebel Walls, potrivit pentru biroul de acasă

Extrem de util pentru spațiul de lucru de acasă poate fi tapetul magnetic, cu suprafață special creată pentru a putea fi scrisă cu cretă și curățată în mod repetat, exact ca o tablă de scris obișnuită. Este ideal dacă munca ta implică o programare atentă, pe care trebuie să o ai tot timpul în vedere sau dacă pur și simplu vrei să-ți notezi lucruri pe care nu vrei să le uiți.

Tapetul magnetic este disponibil și în variantă albă, pe care poți scrie cu markerul.

Ambele variante conțin particule de fier pe bază de vinyl, lucru care face tapetul receptiv la magneți, transformând astfel peretele într-un suport perfect pentru a agăța notițe, fotografii, desene sau amintiri cu cei dragi.

Alegerea mobilierului pentru spațiul de lucru de acasă este și mai puțin complicată. În cele mai multe cazuri este nevoie doar de un birou, de scaun comod și, eventual, de un dulap sau o bibliotecă în care să depozitezi dosare, documente sau alte obiecte necesare activității tale.

Spațiile de depozitare

Este esențial să ai un spațiu de lucru organizat, pentru că nimeni nu „funcționează” bine în haos și dezordine. 

Rafturile orizontale și verticale sunt extrem de utile pentru organizarea biroului. Ocupă mult mai puțin spațiu decât un dulap sau o bibliotecă și sunt ușoare, putând fi mutate oricând într-o altă parte a camerei, în funcție de nevoile care apar la un moment dat în casa ta. În plus, sunt foarte încăpătoare și oferă spațiu util și pentru obiecte mai mari.

Etajerele sunt, de asemenea, perfecte pentru depozitare și își dau posibilitatea să te folosești de spațiul care, de multe ori, este neutilizat.

Alegerea corpurilor de iluminat într-un spațiu de lucru de acasă

Pentru mai mult confort, ar fi bine să-ți amenajezi spațiul de lucru de acasă, pe cât posibil, cât mai aproape de fereastră, ca să ai parte de lumină naturală. Dar dacă acest lucru nu este posibil sau pur și simplu seara te prinde la birou, asigură-te că îți luminezi bine spațiul de lucru.

Ideal ar fi să folosești cel puțin două corpuri de iluminat, iar unul dintre ele trebuie să fie o lampă de birou, care să-ți lumineze direct locul în care lucrezi efectiv. O lampă din ratan colorat natural, cu picioare din metal negru lăcuit va crea o atmosferă caldă și prietenoasă.

Lampă așezată pe cărți, lângă o vază cu flori și plantă decorativă
Lampă de birou Wagner, oferită de XT Deco, ideală pentru serile care te-au prins la masa de lucru

Dacă ți-ai amenajat spațiul de lucru în colțul unei camere, a doua sursă de lumină ar trebuie să vină de la o aplică de perete instalată în zona biroului.

În orice situație, principala sursă de lumină trebuie să vină din tavan, fie că folosești o lampă suspendată sau o aplică. Lumina se va răspândi astfel uniform în încăperea în care ți-ai amenajat spațiul de lucru, ceea ce contribuie semnificativ la confortul tău.

În ambele situații de mai sus, aplicele pot fi înlocuite cu becuri decorative dimabile, a căror intensitate luminoasă poate fi reglată în funcție de nevoile tale.

Alegerea obiectelor de decor și integrarea acestora în designul general

Pentru a face spațiul de lucru cât mai plăcut, poți să introduci în design și câteva obiecte decorative care îți pot fi utile. 

Un ceas de perete pe care să-l instalezi în raza ta vizuală, eventual chiar pe peretele din fața biroului, va înveseli atmosfera. În funcție de mobilier sau culoarea pereților, poți opta pentru diverse forme și mărimi de ceasuri pentru perete.

Un spațiu de lucru cu un design inteligent și confortabil se traduce printr-o productivitate și eficiență mai mari. Inspiră-te din ideile cuprinse în acest articol pentru a-ți crea un spațiu de lucru de vis, în propria locuință.

Încăpere decorată cu un ceas de perete în formă de floarea soarelui, cu televizor suspendat pe perete și comodă neagra
Ceas de perete Sunflower cu finisaj din lemn, oferit de XT Deco

Dacă nu găsești un loc potrivit pentru un ceas de perete, dar te încântă ideea de a avea un instrument elegant de măsurare a timpului, ai putea să alegi un ceas de birou.

Un alt element de decor pe care îl poți integra pe masa de lucru este o fotografie înrămată a persoanelor dragi.

Suvenirurile aduse din călătorii, de diverse forme și mărimi, pot fi, de asemenea, transformate în elemente decorative, care să înfrumusețeze spațiul de lucru. Acestea pot fi expuse pe o poliță montată pe un perete.

Alegerea scaunului de birou

Scaunul pe care stai la birou este foarte important și trebuie ales cu atenție. Dacă nu ai deja acasă unul suficient de confortabil și vrei să îți cumperi unul, alege un scaun ergonomic, care să-ți ofere un suport sănătos cât timp lucrezi. 

Nu porni de la ideea că un scaun trebuie să fie neapărat voluminos ca să fie confortabil și, în același timp, „prietenos” cu spatele tău. Atunci când pornești în căutarea lui, fă-ți temele de acasă și alege scaunul pe care să te simți confortabil chiar dacă nu te ridici câteva ore.

Sură foto: XT Deco, Unslpash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *