fbpx
Lustra lux alba din material textil intr-un dormitor alb cu elemente de decor albe, negre si gri
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DESPRE AMENAJĂRI

Idei de lustre pentru living, la modă în 2020

Abia după ce trec de la etapa de renovare, la cea de regândire a designului, mulți oameni încep să realizeze cu adevărat care sunt avantajele oferite de noile tendințe în decoruri de interior. Iluminatul, atât cel natural, cât și artificial, este o parte importantă a proiectării oricărei încăperi. Descoperă în acest articol câteva idei inedite de lustre pentru living, la modă în 2020. 

Nici o cameră dintr-o casă sau apartament nu este completă fără iluminarea artificială. Prin urmare, alegerea unei lustre frumose este o etapă obligatorie a oricărui proces de decorare. Candelabrele moderne joacă nu numai un rol practic, ci sunt și un element decorativ important al designului interior din casa ta. Cum să alegi tipul, forma și stilul potrivit al lămpii din livingul tău? Vom discuta despre toate aceste lucruri în continuare.

Tendințe de la designeri pentru iluminatul din living

Poți schimba total atmosfera din locuință prin modul în care poziționezi sursele de lumină și tipul de corpuri utilizate. Un element important de care trebuie să ții cont – sursele de iluminat pe care le alegi trebuie adaptate în funcție de cameră, deci se schimbă de la o încăpere la alta. Cu alte cuvinte, ceea ce merge în camera de zi sau bucătărie – unde vei avea nevoie de mai multă lumină – nu va funcționa neapărat în dormitor. Camera de odihnă are nevoie de surse de lumină liniștitoare, care să invite somnul. La fel, o cameră întunecată pe tot parcursul zilei va avea nevoie de mai multe surse de lumină, puternice. Pentru una luminată puternic în mod natural, este suficientă o lustră de tavan și un lampadar decorativ sau o lampă de citit.

Mai departe, sursele de iluminat trebuie să reflecte stilul spațiului în care urmează să le amplasezi. Corpurile de iluminat din living diferă de cele din camera copilului. Unele dintr-un decor de tip scandinav sunt și ele diferite față de cele dintr-un decor industrial sau unul romantic.

Gusturile și preferințele se schimbă de la un sezon la altul, dar iluminatul vintage, Art Deco, sau Mid-Century Modern rămân în tendințe și anul acesta. Chiar dacă 2020 nu aduce modificări radicale în proiectarea iluminatului, există câteva trenduri notabile pe care ar trebui să le iei în considerare.

Lustre pentru living pe care trebuie să le ai în 2020

Încă din 2018, candelabrele și lustrele au revenit în trend. Aceste corpuri de iluminat adaugă un farmec special, clasic și romantic în același timp, unui living. Mai mult, designul lustrelor și candelabrelor s-a modificat și răspunde tuturor stilurilor de design, inclusiv cel eco sau minimalist. Nu le mai privi, așadar, ca pe niște obiecte moștenite de la bunici sau unele care decorează apartamente ce par desprinse din epoci trecute.

Lustrele și candelabrele pentru living, cu motive geometrice, sunt acum în topul celor mai cool elemente de iluminat din 2020. Există o gamă largă de candelabre și lustre dintre care poți alege, de la cele din plastic, până la unele confecționate din sticlă, metal, lemn și multe altele. Combinarea mai multor tipuri de materiale are ca rezultat un candelabru sau o plafonieră de calitate și unice. Astfel de elemente decorative nu sunt doar atractive, ci și originale.

Lustre suspendate moderne

Lustrele suspendate sunt poate cea mai clasică versiune a corpurilor de iluminat. Datorită structurii sale complexe, lustra poate deveni singurul corp de iluminat într-o cameră. Cu alte cuvinte, poate fi transformată în obiectul central al designului unei încăperi. Va arăta elegant și impunător, dacă știi să alegi modelul potrivit.

lustra suspendata alba cu sase globuri metalice asezata deasupra unei mese intr-o camera de dining decorata cu alb, crem, negru si verde
Lustră suspendată RONDO cu șase globuri metalice albe este potrivită pentru camerele de zi decorate în stil minimalist sau scandinav

Și chiar dacă lustra ne duce cu gândul la clasic și decor de poveste, designul contemporan propune variante futuriste sau funky ale acestui tip de corp de iluminat. Printre materialele moderne utilizate pentru fabricarea lustrelor suspendate, cele mai comune sunt cele din metal, textil, plastic, sticlă, cristal și lemn. Fiecare versiune se poate alege în funcție de stilul livingului pentru care a-i optat.

Candelabre

La fel ca în cazul lustrelor, în majoritatea locuințelor, candelabrul este principalul corp de iluminat din cameră. Prin urmare, alegerea acestuia trebuie tratată cu mare atenție. Dacă modelul candelabrului este strălucitor și neobișnuit, acesta reprezintă o alegere potrivită mai ales pentru camerele mari. Pentru o cameră mai mică, alege un model de candelabru mai discret.

candelabru negru gypsy cu 5 brate si 5 becuri cu elemnte de decor negre pe fundal alb
Candelabrul negru Gypsy cu 5 brațe este perfect pentru livingurile spațioase. Elegant și în tendințe, va deveni imediat principala atracție din camera ta de zi

Poți regla nivelul de luminozitate din livingul tău prin numărul de brațe al candelabrului. Se găsesc modele cu 5, 7 sau chiar 10 becuri.

Lustre clasice

Lustrele clasice evidențiază eleganța designului interiorului. Diferențele dintre o lustră și alte tipuri de dispozitive de iluminat sunt evidente. În primul rând, lustrele clasice ies în evidență prin materialul din care sunt confecționate. De regulă, lemnul natural sau metalul sunt utilizate la fabricarea lustrelor clasice. Mai apoi, producătorii folosesc sticlă sau cristal de înaltă rezistență pentru inserțiile decorative. Nu în ultimul rând, lustrele clasice nu sunt potrivite oricărui tip de decor.

Tendințele din 2020 în materie de lustre clasice exclud în totalitate plasticul sau orice material folosit pentru a imita lemnul. Chiar și pentru inserțiile textile sunt preferate țesăturile naturale. Iar pentru finisarea lor se poate folosi alamă, bronz sau chiar argint.

Astfel de corpuri de iluminat se remarcă nu numai prin aspectul lor luxos, ci și prin durata lungă de viață pe care o au.

Lustre de lux

Lustrele de lux sunt dispozitive de iluminat realizate în principal din cristal, sticlă și metal. Cu modele complicate, elemente de detaliu prețioase și brațe numeroase, astfel de produse sunt recomandate pentru încăperi mari, cu tavane înalte.

lustra suspendata soho lux din metal de culoarea alamei cu tuburi din sticla intr-o bucatarie open space alba cu negru si elemente de decor verzi
Această lustră luxoasă confecționată din metal de culoarea alamei ne face să ne gândim la SoHo, Manhattan, cel mai exclusivist cartier din New York

În producția lor nu se regăsesc materiale ieftine, precum plasticul. Baza unei lustre de lux este aproape întotdeauna realizată din metal, iar elementele de decor vor fi unele strălucitoare, care reflectă lumina. Modelele mai scumpe pot fi realizate și din lemn, bronz, argint, sau chiar oase și coarne de animale.

Foto: XTDeco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *