fbpx
Living luminos cu fapet
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DESPRE AMENAJĂRI

Tapet sau Fototapet: Ce Alegem in 2023?

Dacă îți dorești o casă cu adevărat spectaculoasă, cu detalii rafinate și prețioase, amenajarea trebuie gândită începând cu pereții. Pentru un decor stilat este necesar să gândești un pic mai departe și să te îndepărtezi de materialele clasice de amenajare, cum ar fi vopseaua lavabilă. Tapetul și fototapetul pot conferi aspectul pe care ți-l dorești. Însă, ce să alegi – tapet sau fototapet? 

În acest material îți vom explica asemănările și diferențele și dintre cele două materiale, cum le poți utiliza în casa ta și cum alegi modelele de cea mai bună calitate.

Tapet vs. Fototapet. Asemănări și Diferente

Dacă îți este dificil să alegi între tapet și fototapet, noi îți dăm o mână de ajutor și îți vom spune cum pot fi utilizate cele două materiale. Începem prin a ți le descrie în amănunt, ca să știi cum le poți valorifica în casa ta, pentru un decor deosebit.

Caracteristici

Marele avantaj prezentat de cele două produse este că vin într-o gamă foarte variată de stiluri, modele și culori și poți conferi locuinței tale exact atmosfera pe care ți-o dorești. Apoi, textura lor este una prețioasă și va completa un decor stilat, ceea ce este mai dificil să realizezi cu materialele clasice de amenajare.

Ultimele modele de tapet și fototapet sunt realizate din compoziții de înaltă calitate, foarte rezistente la factori externi cum ar fi agenții chimici de curățare, căldura, umezeala și razele solare, astfel încât locuința ta va arăta impecabil la mult timp după amenajare. 

Asemănări

Ambele materiale acoperă complet un perete, iar eventualele imperfecțiuni rezultate din construcție sau amenajările anterioare vor fi ascunse. În plus, tapetele și fototapetele de calitate pot fi montate și pe suprafețe amenajate înainte cu faianță și chiar lemn, dar și direct pe tencuială

Modul de aplicare este identic, iar materialele de ultimă generație – tapetele și fototapetele vlies – pot fi montate foarte ușor, după ce adezivul este întins direct pe perete. Astfel, întreaga operațiune devine simplă, fără mizerie și fără praf.

Cu ajutorul tapetului și fototapetului, vei crea decoruri pline de rafinament, fără efort.

Diferențe

În linii mari, diferențele dintre tapet și fototapet ar fi acestea. În timp ce tapetul vine într-un număr oarecum limitat de modele imprimate, în unele cazuri repetitive, la fototapet lucrurile se schimbă, pentru că el poate fi și personalizat, astfel că variantele sunt practic nelimitate. Prin intermediul fototapetului poți reproduce peisaje, opere de artă cunoscute, personaje, aspectul fiind unul de impact. 

Apoi, tapetul poate avea o textură a suprafeței, în timp ce fototapetul imită textura. 

O altă diferență este la dimensiune. Tapetul este disponibil în role cu lățimea de aproximativ jumătate de metru, în timp ce colile de fototapet au lățimi mult mai mari.

Cât de ușor sunt de montat

Așa cum am precizat și anterior, aceste două materiale sunt foarte ușor de montat, fără praf și moloz și fără timpi de așteptare care să întârzie utilizarea unei încăperi. Condiția este ca peretele pe care urmează să fie aplicat tapetul sau fototapetul să fie curat, uscat și fără denivelări sau fisuri, care pot fi vizibile sau care pot altera, în timp, aspectul peretelui.

După ce te asiguri că peretele este pregătit, aplici adezivul direct pe el și lipești apoi colile de tapet sau fototapet. Apoi poți să utilizezi camera fără probleme.

De regulă, aplicarea tapetului sau a fototapetului implică o operațiune care poate fi desfășurată într-o zi, în timp ce dacă utilizezi alte materiale perioada se prelungește la cel puțin o săptămână, pentru că trebuie să respecți niște timpi de uscare între straturi.

Rezistența în timp

Tapetele și fototapetele de ultimă generație, cu compoziții de înaltă calitate vor arăta impecabil ani de zile. Culorile și textura se vor păstra chiar și în cazul curățării frecvente sau dacă încăperea este expusă la razele solare.

De asemenea, este foarte important să utilizezi tipul de adeziv recomandat și în acest fel eviți dezlipirea colilor. De regulă, aceste materiale se vând împreună cu adezivul compatibil, astfel că neplăcerile sunt excluse din start.

Cum alegi între tapet și fototapet în funcție de încăpere

În timp ce tapetul poate decora pereții în ansamblul lor, în orice încăpere a casei, fototapetul, care are un model mai amplu, se adaptează mai bine pentru amenajarea unui perete accent, care să fie punctul de atracție al camerei. Cu toate acestea, în funcție de model, cromatică și dimensiunile încăperii, destinația ei și de restul amenajărilor, fototapetul poate acoperi toți pereții.

Deși există păreri potrivit cărora fototapetul este mai potrivit pentru livinguri, dormitoare sau holuri, producătorii recunoscuți în domeniu au lucrat cu designeri renumiți și au creat fototapete și pentru bucătărie sau baie. În continuare îți vom prezenta modele absolut spectaculoase de tapete și fototapete potrivite pentru orice încăpere a locuinței.

În concluzie, ambele materiale pot fi utilizate în orice cameră, cu condiția ca modelele și culorile să fie alese atent și încadrate perfect în decor.

Ce alegi pentru living, dormitoare sau holuri 

Livingurile și dormitoarele – care sunt cele mai mari încăperi ale unei locuințe – pot avea pereții acoperiți în totalitate cu tapet. Holurile, care, de regulă, sunt spații libere, cu puțin mobilier, pot fi amenajate, de asemenea, cu ambele materiale. 

Indiferent de materialul ales, caracteristicile acestor încăperi îți permit să optezi pentru tapete și fototapete cu modele ample, eventual 3D, și o paletă cromatică variată. 

Datorită dimensiunilor pe care le au, în livinguri și dormitoare poți să îndrăznești să montezi un fototapet în culori închise, așa cum este cel din imaginea alăturată. Este un model din colecția Rebel Walls, cu o grafică fabuloasă, fiind potrivit în egală măsură pentru toate cele trei tipuri de camere. Noi am ales să-ți arătăm cum arată un dormitor cu perete accent creat cu acest model, care lasă impresia că încăperea este izolată fonic.

Fototapet Soundproof intr-un dormitor cu pat cu perne decorative si o patura neagra, un fotoliu cu o perna verde si masuta cu planta decorativa in fata unei ferestre
Fototapet Soundproof, cu un efect vizual deosebit, ideal pentru pereți accent în livinguri, dormitoare și holuri

Tapetul din imaginea de mai jos este unul de lux, al producătorului englez 1838 Wallcoverings. Prezintă flori supradimensionate pictate, în nuanțe ombre în acuarelă și textura unei pânze. În cazul de față, tapetul a fost montat într-un hol, însă modelul – disponibil în două variante de culori – este la fel de potrivit și pentru un living sau dormitor.

Tapet Bloom in fata caruia se afla o masa cu sertar pe care se afla doua vase cu flori
Tapet Bloom, cu flori pictate și textura unei pânze, pentru un decor prețios în orice încăpere

Ce alegi pentru amenajarea băii

Pe piață sunt disponibile nenumărate modele de tapet și fototapet potrivite pentru băi. Acestea trebuie alese, însă, în funcție de dimensiunea încăperii și suprafața peretelui pe care urmează să fie aplicate.

Spre exemplu, tapetul din imaginea de mai jos, cu modele inspirate de natură, poate decora și o baie mai mică, pentru că designul și paleta coloristică permit acest lucru. Este un tapet cu un design atemporal, perfect pentru mai multe stiluri de amenajare, de la cabane rustice, până la apartamente de lux.

Tapet Glade intr-o baie cu cada alba pe care este un prosop alb
Tapet Glade, cu model deosebit inspirat de natură, potrivit pentru o baie într-un apartament de lux

În schimb, acest fototapet cu o pădure pe care cade ceața, este perfect pentru un perete accent într-o baie mare. Acest model îți va induce starea de relaxare și liniște pe care o cauți după o zi de muncă, în cada cu apă fierbinte. 

Fototapet 3D Misty Fir Forest intr-o baie cu cada si suport pentru prosop si un vas cu planta decorativa
Fototapet 3D Misty Fir Forest, pentru o atmosferă relaxantă în baie

Ce alegi pentru amenajarea bucătăriei

Într-o bucătărie suficient de mare pentru un spațiu de servit masa sau chiar de relaxare, îți poți permite un decor care atrage privirile, pe care îl poți obține cu un fototapet. Am ales să îți exemplificăm ceea ce tocmai ți-am spus cu un model perfect pentru această încăpere, cu un colaj de imagini ce reprezintă alimente și tacâmuri. Este un fototapet din colecția InCreation, pentru o bucătărie modernă, cu personalitate.

Fototapet bucatarie, intr-o bucatarie cu mobila gri si electrocasnice pe un perete, canapea alva si o masa cu doua scaune
Fototapet Bucătărie, pentru un decor spectaculos în bucătăria ta

Tapetul Igor al producătorului suedez Sandberg, însă, poate fi montat pe toți pereții unei bucătării, chiar și în cazul în care aceasta are dimensiuni modeste. Este un tapet cu un model repetitiv, în nuanțe calde de verde, care va da o notă de eleganță desăvârșită acestei încăperi.

Tapet Igor intr-o bucatarie cu mobila aranjata in forma de U, cu cuptor, corp suspendat, o polita si vase și mai multe articole de bucatarie
Tapet Igor, pentru o bucătărie elegantă

Care sunt caracteristicile tapetului și fototapetului high-end 

Tapetele și fototapetele high-end – de lux – pot fi recunoscute ușor după caracteristicile lor și îți vom spune care sunt acestea, ca să alegi pentru casa ta doar cele mai bune produse.

În primul rând, tapetul și fototapetul high-end au o compoziție superioară, de calitate, care oferă rezistentă și un aspect senzațional. Aceste materiale pot fi curățate și spălate fără ca aspectul să aibă de suferit și vor rămâne în starea inițială mult timp, chiar și în cazul expunerii la razele solare sau abur.

Însă un tapet și un fototapet de lux pot fi recunoscute cel mai ușor după aspect. Au pattern-uri deosebite, culori pregnante, compoziții spectaculoase, pentru că sunt rezultatul efortului depus de artiști și designeri dedicați, care sunt orientați către satisfacerea cerințelor clienților tot mai pretențioși, care își doresc interioare cât mai elegante și mai impresionante.

Cele mai multe dintre aceste materiale sunt adevărate opere de artă, care îți vor transforma locuința într-una de revistă.

În concluzie, alege tapetul sau fototapetul high-end și casa ta va fi una de invidiat.

Foto: XT Deco, Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *