Postere și Tablouri create de Ana Frois

După mai bine de un deceniu lucrând ca arhitect, artista Ana Frois, bazată în Portugalia, și-a schimbat traseul către desen și arte vizuale și acum lucrează ca artistă. „Fac artă pentru că vreau să înregistrez modul în care văd lucrurile. Mă interesează reflexiile și duplicările.”

Ea explorează ideile de acasă, trecerea timpului și transformările naturii. Ochii ei ageri sunt ațintiți pe forme și structuri care altfel ar fi putut fi ignorate. Acest lucru este evident în printurile ei artistice care redau atât obiecte interioare de zi cu zi, cât și forme abstracte fascinante. „Pentru mine, cel mai important lucru este să fiu atentă. Pur și simplu să mă uit în jur.”

Ana lucrează cu tot felul de hârtii, atât noi, cât și vechi, dar are o predilecție pentru cele vechi și uzate: „Îmi place foarte mult să lucrez cu hârtie îmbătrânită și cărți vechi, de care sunt oarecum dependentă,” spune ea. Recent, a lucrat la o serie de desene mai mari, unde folosește fir roșu pentru a crea piesele - coasând efectiv motivul în loc să-l deseneze cu un creion.

Ana provine dintr-un mic sat numit Coja, situat în partea centrală a Portugaliei. Se află într-o zonă montană numită Serra do Açor. Deși nu mai locuiește acolo, se întoarce adesea în weekenduri pentru a vizita casa familiei sale.

În timpul vacanței de vară, vine și acolo pentru a lucra. Cu toate acestea, lucrează în principal din micul ei atelier din orașul Coimbra, unde locuiește în prezent. Studioul i-a apărut întâmplător, dar a fost o oportunitate binevenită pentru Ana pe măsură ce practica ei creativă a crescut. „Studioul este doar o cameră mică cu pereți decolorați roz și pardoseală din lemn de pin. Este un loc foarte liniștit într-un cartier frumos, unde pot fi singură fără nimic care să mă distragă. Sau, dacă sunt obosită, pot să iau o pauză și să merg la cafea în cafeneaua din apropiere.”