fbpx
REFERINȚE DE STIL

Stilul shabby chic – sofisticat și confortabil

Când și cum a apărut acest stil

Stilul Shabby chic este un stil feminin, apărut la sfârșitul anilor `80 al secolului trecut, datorită designerului englez Rachel Ashwell, care a venit cu idea de a recondiționa mobilierul vechi. Acesta este format din stilul vintage și definit prin influențele boeme, delicate, ce amintește de casele de la țară, în special de cele din zona rurală a Franței. El constă într-un decor simplu, dar foarte primitor.

Stilul Shabby Chic

Elementele care definesc stilul Shabby Chic

La o primă vedere, aceste stil poate părea dezorganizat sau poate părea o provocare prea mare, dar elementele specifice stilului Shabby Chic necesită doar un ochi creativ și pasiune.

Culori specifice

Interiorul amenajat în acest stil este foarte luminos, se folosește mult alb, crem, gri deschis, verde, roz pal sau diverse nuanțe de piersică.

Podelele din lemn masiv în nuanță deschisă, chiar antichizată, reprezintă o parte esențială a oricărui interior shabby chic.

Amenajari in Stilul Shabby Chic

Pereții sunt mai ales albi, însă folosirea tapetului în nuanțe pastelate creează un mediu plăcut și confortabil.

elemente shabby chicFoarte des întâlniți sunt și pereții din cărămidă albă.

elemente shabby chic_2

Redarea si conservarea patinei timpului

Mare parte a mobilierului este recondiționat în culori pastelate, nuanțe deschise, aparent cu vopsea crăpată, tocmai pentru a da senzația de vechi și rustic. Designul mobilierului este în general inspirat din stilurile vintage, retro, eco și boho.

elemente shabby chic_3

Pentru tapițeria mobilierului sunt folosite materiale naturale de bumbac sau în cu aplicații florale, încrustații, motive complexe cu tentă botanică.

mobilier shabby chic

Omniprezente sunt piesele de mobilier sculptate (scaune, mese, vitrine pe piciorușe, etc), oglinzile cu rame bogate, candelabrele din fier forjat și sfeșnicele.

Ca și elemente arhitecturale poți întâlni coloane, ștucaturi, care sunt reutilizate în moduri inedite.

Decorațiuni de tip vintage

Într-un interior Shabby-Chic găsim multe elemente și accesorii decorative: vaze și ghivece cu flori, coșulețe sau rame pentru fotografii, majoritatea fiind făcute de mână sau restaurate, iar paturile sau fotoliile pot fi acoperite cu pături sau cuverturi cusute folosind tehnica pathwork.

Texturi și textile specifice stilului Shabby Chic

Interiorul poate fi completat cu decorațiuni din lemn vopsite și pictate, prin tehnica decupajului sau cu patină: diverse cutiuțe, figurine, etc.
Motivele florale cu trandafiri și flori de grădină sunt caracteristice țesăturilor folosite în amenajare: fețe de masă, șervețele, draperii sau perne. De multe ori decorațiunile textile sunt bogat ornamentate, inclusiv cu volănașe.

mobilier shabby chic_2

Eterogenitatea aparenta a obiectelor

Shabby chic este un stil potrivit pentru orice cameră – sufragerie, dormitor, băi. Deși au trecut mai bine de trei decenii de la apariţia sa, încă rămâne unul din cele mai populare curente în amenajarea interioarelor. Găsește și tu piese de mobilier vechi și fii creativ!

Decorațiuni vintage, candelabre

Candelabrele sunt un punct forte al sitlului Shabby Chic și, amplasate cu gust, pot da un aer regal uneori încăperi obișnuite. Alege-le pentru hol, sufragerie, dormitor, hol și, dacă ești curajos, pentru baie – să accentueze atmsofera unei băi nobile.

textile shabby chic

 

decoratiuni shabby chic

Unde se potriveste stilul Shabby Chic

Acest stil se potrivește întregii case și cu puțină răbdare și imaginație, poți să-ți transformi locuința într-un loc magic.

Sufragerii

Elementele romantice sunt esențiale, cât și mobilierul vintage sculptat. Optează tot pentru culori pastelate sau alb. Poți folosi valize sau cufere pe post de mese de cafea, iar corpurile de iluminat alese trebuie să inspire eleganță aparte și romantism. Mesele metalice cu aspect învechit sunt un element fundamental de asemenea.

decoratiuni shabby chic_2

Dormitoare

Dormitorul decorat în stilul Shabby Chic trebuie să fie împodobit cu multe layere si volănașe, iar culoarea predominantă e de preferabil să fie albul. Un tapet poate accentua mobilierul vintage sau metalic și lumina încăperii.

Cadrele de lemn sau metalice ale paturilor ofera o eleganță aparte specifică acestui stil de design. Combinate cu un candelabru rafinat, aceste detalii vor oferi un aer maestuos dormitorului, aproape de poveste. Nu este absolut necesar să existe o combinație perfectă de culori, dar trebuie să existe un echilibru de culori pastelate.

sufragerii shabby chic

Bucătării

Mobilierul bucătăriilor Shabby Chic contine predominant corpuri de lemn. Insulele bucătăriei trebuie să iasă în evidență și poți opta pentru corpuri recondiționate, vopsite în alb, cu aspect de lemn vechi. Un candelabru impunător și elegant deasupra locului de luat masa va ieși cu siguranță în evidență. Dacă mobilierul vintage nu e pe gustul tău, sau nu ai timpul necesar să petreci dimineță întregi la târgul de vechituri, mobilierele noi se potrivesc și ele. Trebuie doar să știi ce să cauți. Mobila în stil vechi, inspirate de zonele rurale franceze, cu design adaptat și în culori deschise (preferabil alb), cu multe vitrine și suporturi pentru prosoape.

dormitoare shabby chic

Holuri de intrare

În holuri și antreuri, stilul Shabby Chic se face observat prin corpuri de mobilier cu oglinzi și aspect vintage. Poți așeza cutii de depozitare din paie sau lemn și poți decora piesele de mobilier cu lumânări lungi și suporturi argintii sau de sticlă. Vazele cu flori sunt un must, iar acum ai de unde alege pentru a-ți împodobi casa cu cât mai multe flori.

Gradini sau terase

Odată cu venirea primăverii, e timpul să te ocupi și de grădină, dacă ești printre norocoșii cu acces la una. Stilul Shabby Chic se potrivește perfect cu atmosfera primăvăratică. Nu te feri de lemnul uzat. Poți să-l recondiționezi și să improvizezi ghivece pentru florile tale preferate, sau suporturi pentru diferite obiecte de decor pentru grădină. Amplasează în grădină și etajere din lemn vechi sau cu aspect de lemn vechi, unde poți depozita chiar și ingrediente și unelte pentru picnicurile organizate în grădină. Alege ghivece suspendate pentru spațiile în care te poți relaxa seara sau în weekenduri.

gradini shabby chic

bucatarii shabby chic

Cum poți transforma mobilierul vechi în elemente de design Shabby Chic

Poți să te joci cu diferite elemente îndrăznețe pentru stilul Shabby Chic. Pe lângă mobilierul recondiționat, poți să găsești noi întrebuințări diferitelor obiecte din casă. Poți folosi obiecte găsite la târguri sau prin casele bunicilor, iar dacă ai vecini care vor să arunce mobilier vechi sau obiecte decorative vintage, gândește-te de două ori înainte să-i lași să facă asta fără să verifici ce-ai putea salva. Cu cât ești mai creativ, cu atât mai ușor vei atinge elementele specifice stilului acesta de decor. În schimb, dacă nu vrei să depui prea multă muncă, poți participa la târguri vintage de specialitate, unde cu siguranță vei găsi multe piese de mobilier perfecte pentru a-ți decora casa în acest stil.

elemente de design Shabby Chic

5 Comments

 1. Bugetul restrâns a scos la iveală talentul Jessicăi pentru amenajările shabby chic – Jurnal de design interior

  […] de rezultat. Aflați mai multe despre acest stil de amenajare din acest articol despre stilul shabby chic.  Pentru că erau mai ieftine achiziționate în cantități mari, Jessica a cumpărat […]

 2. Bugetul restrâns a scos la iveală talentul Jessicăi pentru amenajările shabby chic – Jurnal de Design Interior

  […] de rezultat. Aflați mai multe despre acest stil de amenajare din acest articol despre stilul shabby chic. Pentru că erau mai ieftine achiziționate în cantități mari, Jessica a cumpărat tone de […]

 3. Modele de tapet lavabil pentru dormitor

  […] iubeşti florile şi vrei să îţi amenajezi dormitorul în stilul romantic sau Shabby Chic, atunci model de tapet lavabil este pentru tine! În funcţie de personalitatea ta, poţi să […]

 4. Idei de amenajări a unei băi cu cadă. Cum să te simți ca la SPA în propria casă

  […] romantic și feminin, stilul shabby chic utilizează mult nuanțe pastelate, eventual combinate cu alb. Obiectele sanitare și mobilierul […]

 5. Modele de fototapet pentru designul unui salon de înfrumusețare - XT Deco - Blog

  […] ți-l dorești. Fie că visezi la o amenajare în stil modern sau ceva mai sofisticat cum ar fi shabby chic, foarte potrivit pentru acest gen de business, fototapetul este alegerea logică pentru decorul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *