fbpx
tapet pentru living pentru frunze verzi cu canapea verde in stil retro
DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI, Uncategorized

Stilul Retro în Designul Interior – Actual în 2023?

Stilul retro în designul interior cuprinde, de fapt, mai multe decenii de stiluri. Termenul în sine este folosit pentru a descrie aproape orice temă de design interior care este inspirată din tendințele și stilurile anilor trecuți. Deși această definiție pretinde că aproape orice perioadă trecută poate fi considerată „retro”, termenul este cel mai frecvent utilizat pentru a descrie designul anilor ’50, ’60 și ’70. 

Decorarea în stil retro este plină de viață și pasiune, cu nuanțe strălucitoare, modele florale și un sentiment general de boemie. Gândește-te la țesăturile și texturile din anii ’60 și vei înțelege imediat în ce direcție trebuie să mergi cu decorul tău pentru a surprinde cu adevărat esența stilului retro.

Deoarece stilul retro necesită o abordare atât de îndrăzneață, va fi nevoie de o personalitate puternică care să-l descopere și să-l „poarte” în propria casă. 

Vintage vs. retro. Care sunt diferențele dintre cele două stiluri de design interior

Probabil că ai deja o idee despre ce înseamnă vintage și retro, însă de cele mai multe ori cele două stiluri sunt confundate. Cuvântul vintage este folosit de obicei pentru a descrie articole autentice și vechi, care provin dintr-o anumită perioadă, cum ar fi elementele decorative din anii ’20-’50. Mobilierul și accesoriile de epocă au semne vizibile de uzură, culori decolorate și vopsea decupată. Aceste lucruri „folosite” pot fi recondiționate și adăugate în decorul tău.

Stilul retro integrează elemente referitoare la material, design și tendințe din ultimile decade. Un aspect retro afișează și imită un aspect „vechi”. Deci, vintage înseamnă vechi, iar retro arată vechi, chiar dacă obiectele de decor sunt noi. Frumusețea stilului vintage este că fiecare piesă de decor are o poveste.

Vezi și: Ce înseamnă vintage în designul interior?

Cum redecorezi livingul în stil retro

Interioarele și spațiile de inspirație retro au revenit în tendințe în 2020. Așadar, acum este momentul să introduci un accent retro în livingul tău. Un decor retro elegant, simplu și la modă poate face adesea o mare diferență în atmosfera oricărui spațiu de locuit.

Interioarele decorate în stil retro sunt adesea un mix de decorațiuni și mobilier care te duc cu gândul la trecut. Culorile cheie sunt cele dinamice, cu tonuri mai îndrăznețe de roșu, albastru, portocaliu, violet, roz, auriu și argintiu, deoarece astfel poți intra mai ușor în atmosfera vibrantă a anilor ’60 și ’70. 

fototapet in stil retro pentru living cu femeie in rochie rosie cu buline si umbrela rosie in mana
Fototapetul 3D Retro ilustrează designul unei camere moderne cu influențe retro

Cealaltă opțiune este să alegi tonuri monocrome, ca negru sau alb, care sunt o opțiune populară în designul interior actual. 

Perete-accent în stil retro

Efectul culorilor enumerate mai sus va crește semnificativ dacă alegi să ai un perete-accent cu un tapet în stil retro, care se va încadra de minune cu mobilierul modern din camera ta. Un candelabru și alte obiecte decorative vor aduce un plus de autenticitate stilului retro din livingul tău. 

Modele de tapet și fototapet în stil retro

Tapetul sau fototapetul cu modele florale și botanice sunt caracteristice perioadelor retro, iar pe XT Deco poți găsi zeci de exemple pentru sufrageria ta. De la flori colorate, frunze de palmier uriașe și păduri 3D stilizate. 

Tapet cu motiv floral in stil retro pentru living de culoare crem pe fundal cu flori roz pal, albastre si albe
Tapetul floral din gama Masterpiece Eijffinger este un exemplu clasic pentru un perete-accent în stil retro integrat într-un living

Ustensilele de care ai nevoie

Pentru aplicarea tapetului nu ai nevoie de cunoștințe de specialitate. Puțină îndemânare și dorința de a-ți transforma casa sunt suficiente pentru proiectul tău DIY. Pentru montarea tapetului vei avea nevoie de adeziv, trafalet, creioane și ruletă, cutter și foarfecă, un șpaclu și burete. 

Adezivul pentru tapet

Adezivul potrivit pentru aplicarea tapetului este cel recomandat de către producător. Pentru fiecare model de tapet sau fototapet, găsești informații pe site-ul nostru despre adezivul potrivit. 

Pregătirea peretelui și montarea tapetului

Bineînțeles că peretele trebuie pregătit înainte de montarea tapetului. Acesta trebuie să fie curat și fără fisuri, mucegai sau crăpături. Dacă pereții tăi prezintă astfel de urme este esențial să-i tratezi înainte de aplicarea tapetului. Vezi în acest articol cum trebuie să pregătești singur pas cu pas un perete pentru montarea tapetului.

Corpuri de iluminat în stil retro

Corpurile de iluminat joacă un rol important în designul retro al locuințelor. Acestea oferă o notă de stil și rafinament datorită designului unic. Veiozele metalice, lampadarele sau candelabrele cu influențe din anii ’70-’80 vor completa perfect schema de design. 

Decorațiuni în stil retro

Dantela și macrameurile, ori figurinele specifice primei jumătăți a secolului XX pot fi obiecte decorative în stil retro de mare efect. De asemenea, pernele decorative sporesc confortul și aerul retro din sufragerie, iar fețele de masă și perdelele cu imprimeuri florale vor aduce personalitate decorului tău.

Mobilă în stil retro

Mobilierul tapițat, o canapea cu picioare arcuite și fotolii joase pot fi o alegere ideală pentru livingul tău în stil retro. Podeaua o poți lăsa simplă, din lemn, sau o poți acoperi cu un covor „demodat” al anilor ’90. Materialele din lemn sau fier forjat sunt caracteristici importante ale stilului retro. 

Recondiționarea mobilei în stil retro cu ajutorul tapetului

Recondiționarea în stil retro cu ajutorul tapetului este o modalitate simplă de a readuce la viață obiecte de mobilier. De exemplu, poți îmbrăca în tapet o etajeră, o noptieră, o măsuță de cafea sau fața unui sertar. Această metodă reprezintă un mod inedit de a-ți personaliza livingul în stilul dorit.

fototapet in stil retro pentru living cu model geometric colorant
Fototapetul Retro Geometry este un model de tapet potrivit pentru o încăpere în care mobilierul conduce către un stil ușor retro-vintage. În plus, poate fi folosit cu succes și la recondiționarea mobilei

Amenajarea livingului într-o manieră contemporană influențată de stilul retro nu este atât de dificilă. Dacă combini elementele noi cu cele vechi recomandate în acest articol vei obține o atmosferă nostalgică și echilibrată.

Sursă foto: XTDeco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *