fbpx
living decorat in stil modern, open space, in care culorile predominante sunt nuante de albastru, gri, maro si bej
DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Se Poate Lipi Tapetul Peste Tinci?

Amenajarea unei locuințe este un proces de durată, care implică o mulțime de operațiuni, materiale și bani. În aceste condiții este absolut natural să te întrebi dacă există posibilitatea să sari peste unele etape. Spre exemplu, se poate lipi tapet peste tinci sau tencuială? Asta te-ar scuti de foarte multe bătăi de cap, având în vedere că pereții tencuiți sunt pregătiți cu câteva straturi de chituri înainte de finisajul final, oricare ar fi el. Asta înseamnă să aduci zeci de saci cu materiale în casă, să creezi haos preparându-le, apoi să aștepți câteva zile după fiecare strat pentru uscare.

În acest material îți vom explica pe ce se poate lipi tapetul și cum să o faci mai bine. În final, am selectat pentru tine 5 modele cool de tapet, care vor schimba total aspectul casei tale.

Se poate lipi tapet direct pe tencuială?

Deși o parte din specialiștii în domeniu evită montarea tapetului direct pe tencuială, este, totuși, o posibilitate, care are regulile ei. Dacă este realizată temeinic și cu materiale de calitate, lipirea tapetului pe tencuială este o variantă. Dar înainte să faci acest lucru trebuie să te asiguri că pereții sunt perfect nivelați. De asemenea, dacă tencuiala este foarte poroasă, iar șlefuirea cu un șmirghel ar rezolva doar o parte din problemă, atunci este mai bine să renunți la acest plan, pentru că rezultatul final va fi îndoielnic. Tapetul, chiar și unul de înaltă calitate, va „copia” micile denivelări. În plus, se vor forma goluri de aer și, în timp, tapetul se va dezlipi.

De asemenea, dacă tencuiala este pe bază de ciment, deci, una cu o nuanță mai închisă, este posibil ca aceasta să fie vizibilă prin tapet, dacă ai ales un model de culoare deschisă. În cazul unei tencuieli pe bază de ipsos – care este foarte deschis la culoare – această problemă dispare.

De asemenea, este necesar să asiguri aderența adezivului, iar asta se face aplicând un strat de grund.

Cum spuneam, este o procedură la care se apelează destul de rar, pentru că implică niște riscuri pe care ți le vom descrie în continuare.

În primul rând, tencuiala pe bază de ciment – pe lângă faptul că are o culoare care te limitează și ar trebui să alegi un tapet în nuanțe închise – este o structură cu pori mari, care ar putea reține adezivul, astfel că lipirea va fi de o calitate îndoielnică. În timp, tapetul ar putea să prezinte umflături, iar asta ți-ar complica puțin existența. Dacă, totuși, iei în calcul varianta, peretele trebuie tratat obligatoriu cu un strat de grund. În al doilea rând, o tencuială pe bază de ciment ar putea prezenta neregularități greu de remediat prin șlefuire, situație în care îți recomandăm să iei în calcul nivelarea cu un strat de chit. 

Tencuiala cu bază de ipsos este deschisă la culoare, astfel că poți aplica pe ea și un tapet cu nuanțe deschise. Este mai fină, astfel că eventualele neregularități pot fi rezolvate destul de ușor cu pânza abrazivă sau cu un aparat special de nivelat. Totuși, prezintă o aderență scăzută și în acest caz este absolut necesar să tratezi perete cu un strat de grund.

Pașii montării tapetului pe tencuială

Montarea tapetului pe tencuială se poate face urmând cam aceeași pași care se fac în mod obișnuit. Diferența constă, de fapt, în pregătirea peretelui. La fel vei proceda și în cazul în care vrei să montezi fototapet pe tencuială. Iată ce ai de făcut:

Este esențial să ai un perete drept, uscat și curat înainte de a aplica tapetul. Verifică-l cu atenție! Dacă prezintă denivelări vizibile, este necesar să îl îndrepți cu un strat de chit. De asemenea, eventualele fisuri care mai pot apărea după uscarea tencuielii trebuie acoperite cu chit, chiar dacă sunt foarte mici. Exact din cauza lor s-ar putea ca mai târziu să apară în tapet umflăturile de care vorbeam și mai sus.

După ce ai acoperit și șlefuit toate imperfecțiunile, curăță bine suprafața cu aspiratorul sau o mătură fină, pentru a elimina toate urmele de praf care rezultă din îndreptare. În acest moment, peretele este pregătit pentru aplicarea grundului. Această operațiune se îndeplinește respectând instrucțiunile de pe ambalajul produsului. Și tot acolo găsești și timpii de uscare. 

În momentul în care peretele este perfect uscat, poți trece la montarea propriu-zisă a tapetului. Adezivul se prepară respectând instrucțiunile de pe ambalaj și se aplică, în funcție de compoziția tapetului, direct pe perete sau pe tapet. 

În continuare se procedează astfel: tapetul se aplică de sus în jos, lăsând 1-2 centimetri în plus la tavan și podea, ca să te asiguri că acoperi bine toată suprafața. După ce lipești o fâșie, presează cu un șpaclu din plastic sau cu o rolă pentru a elimina bulele de aer. La final taie cu un cutter surplusurile de tapet de la tavan și podea.

În timpul montării tapetului este necesar să ai în cameră o temperatură de aproximativ 20-22 de grade Celsius și să eviți formarea curentului.

Inspirație: 5 modele de tapet cool pentru casa ta proaspăt renovată

În continuare îți vom prezenta 5 modele de tapet care îți vor transforma locuința într-un loc de vis. Tapetul este un material tot mai des folosit în amenajări interioare, pentru că prezintă avantaje multiple în ceea ce privește montajul și aspectul. Iar compozițiile moderne din care este realizat îi conferă o rezistență ridicată, motiv pentru care se apelează foarte frecvent și la montarea tapetului în bucătărie.

Având în vedere că în acest material am vorbit despre lipirea tapetului pe tencuială, modelul din imaginea alăturată, din colecția Minthegap, poate fi aplicat fără probleme și pe un perete acoperit cu un strat pe bază de ciment, datorită paletei cromatice. 

Perete cu tapet Rust Panel intr-un living cu partea inferioara a peretelui decorata cu caramida, mobilat cu un fotoliu alb, masuta alba cu un vas cu decoratiuni, becuri si vase decorative
Tapet Rust Panel, ideal pentru decorul pereților într-un living

În imaginea alăturată avem un tapet foarte modern, care imită marmura. Tendința actuală în designul interior este de a integra în casele noastre cât mai multe elemente inspirate de natură, iar producătorul Feathr a ținut cont de acest lucru și a realizat acest tapet minunat, potrivit pentru orice încăpere a locuinței.

Perete cu tapet Parthenon (Warm Marble) intr-o camera cu fotoliu si masa cu vase decorative
Tapet Parthenon (Warm Marble), cu efect estetic deosebit, pentru amenajări moderne și cu stil

Am ales și un tapet pentru camera copiilor, care îi va încânta pe cei mici, de la Studio Ditte. Tapetul include lei cool, elefanți curajoși și rinoceri. Fiecare animal are propriul său caracter și o imprimare unică – un safari interminabil pentru copiii tăi.

Perete cu tapet Cool Wild Animals, intr-o camera cu comoda din lemn pe care se afla un glob pamantesc, o minge o jucarie rinocer si un binoclu galben
Tapet Cool Wild Animals, cu o „familie” fericită de animale exotice, perfect pentru camera copiilor

Tapetul din imaginea alăturată, din colecția Eijffinger, cu dungi colorate, este foarte vesel și va anima orice încăpere. Acest model de tapet poate fi montat pe orizontală, dar și pe verticală și este perfect pentru un perete accent.

Perete cu tapet Masterpiece, intr-o încapere cu rafturi cu obiecte decorative si scaun negru
Tapet Masterpiece, cu dungi viu colorate, care poate fi montat și pe verticală

Pentru final am păstrat un model de tapet cu adevărat spectaculos, cu culori pregnante și imprimeuri de inspirație geometrică. Este un tapet perfect pentru livinguri moderne, dar poate fi montat și în alte încăperi, mai ales dacă te gândești la un perete accent.

Perete cu tapet Perspectives intr-un living cu canapea alba, planta decorativa mare, masuta de cafea pe care se afla elemente de decor
Tapet Perspectives, cu un efect vizual spectaculos, pentru amenajări moderne

Deci, se poate lipi tapet pe tencuiala? Da, dar este o procedură care ar putea ridica câteva probleme, motiv pentru care este bine să te gândești bine înainte de a te apuca de treabă. În articole anterioare ți-am spus cum se poate monta tapetul pe lemn și chiar pe faianță, iar aceste informații îți pot fi utile dacă ai în plan renovarea casei.

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *