fbpx
Living cu canapea, mese de cafea și fotolii așezate în fața unei ferestre, cu covor deschis la culoare și o plantă decorativă
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

3 metode eficiente de economisire a energiei cu ajutorul designului interior

Fie că dorești să-ți actualizezi locuința sau te muți într-o casă nouă, ești în punctul în care trebuie să iei decizii importante cu privire la amenajare, alegerea mobilierului și decorațiunilor. În timp ce îți este clar că spațiul tău îți va reflecta stilul personal, ar trebui să te gândești și dacă alegerile pe care le faci vor ajuta ca locuința să devină mai eficientă din punct de vedere energetic, obiectivul central al proiectului tău, pentru că, pe termen lung, te va ajuta să faci economii importante. Înainte de a te apuca de treabă, trebuie să știi că există câteva metode foarte eficiente de economisire a energiei cu ajutorul designului interior, pornind de la alegerea corpurilor de iluminat, designul pereților și culorile de tapet pe care le alegi și până la selectarea unor elemente de decor, cum ar fi panourile din lemn sau covoarele, care să-ți mențină căldura în casă pe timp de iarnă. 

3 metode eficiente de economisire a energiei cu ajutorul designului interior

Alege iluminatul inteligent, acordă mai multă atenție materialelor și culorilor pe care le folosești la amenajarea pereților, introdu în design panouri decorative din lemn care izolează termic foarte bine, află cât de importante sunt covoarele și, mai ales, ce tip de fibră trebuie să alegi  – sunt cele trei metode de economisire a energiei prin designul interior pe care ți le detaliem.

Iluminatul inteligent

Fereastra trebuie să fie unul din punctele centrale atunci când amenajezi sau reamenajezi orice spațiu de locuit. Ferestrele mari sunt una dintre cele mai bune caracteristici ale locuinței eficiente din punct de vedere energetic, pentru că o cameră cu un geam mare va fi bine iluminată pe timpul zilei și nu va fi necesar să aprinzi becuri, chiar și în zilele mai puțin însorite. În plus, lumina naturală îți dă energie și are grijă de ochi tăi. Prin urmare, asigură-te că profiți la maximum de o fereastră și nu blochezi lumina cu mobilier masiv amplasat în imediata apropiere sau plante decorative ample așezate în fața ei.

Îți recomandăm să le asociezi cu jaluzele sau draperii dense. Perdelele, de exemplu, nu sunt la fel de bune ca draperiile dense când vine vorba de controlul cantității de lumină naturală care intră în camera ta. Gradul diferit de ajustare pe care le oferă acoperirile mai dense, cum ar fi obloanele, îți dau un control mai eficient, care reduce dependența de iluminatul artificial, iar pe timp de iarnă izolează termic.

Când vine vorba de iluminatul artificial, cea mai bună soluție pentru economisirea energiei sunt becurile LED. În comparație cu becul clasic, incandescent, un bec LED

consumă și de șapte ori mai puțină energie electrică, iar asta se va simți în factură. Poți să alegi un bec LED cu lumină reglabilă (bec dimabil) care îți permite să reglezi intensitatea luminoasă și astfel să creezi atmosfera pe care ți-o dorești. În plus, durata de viață a acestor becuri este mai mare de 10 ani și sunt rezistente la șocuri. Aceste becuri sunt disponibile în diverse forme, care vor aduce un plus designului locuinței tale.

Bec laser led transparent, cu filament dimabil aprins, pe fond negru
Bec laser LED cu filament dimabil, de la XT Deco, cu un design deosebit, care va îmbunătăți aspectul casei tale

Contează foarte mult și faptul că becurile LED sunt ecologice – nu conțin substanțe toxice cum ar fi plumbul sau mercurul folosite la alte produse de iluminat.

Designul pereților

Lumina este una din nevoile de bază în locuința ta și există abordări, atunci când vine vorba de designul pereților, prin care poți economisi energie. Poți înlocui  excesul de becuri aprinse prin utilizarea inteligentă a tapetului. Culoarea de pe tapet funcționează în aceeași manieră ca becurile atunci când vine vorba de un design interior care economisește energie. Astfel, un tapet în culori deschise reflectă lumina, astfel că vei aprinde becul în casă abia atunci când se întunecă afară și nici nu va fi necesar să deschizi mai multe surse de lumină artificială.

Perete decorat cu tapet deschis la culoare, în fața căruia se află o lampă și o măsuță cu o plantă decorativă
Tapet lavabil Rost din colecția Flora Sandbergica, cu un aspect deosebit, disponibil în mai multe nuanțe

Culorile deschise nu numai că îți luminează casa, dar o pot menține răcoroasă pe timp de vară, ceea ce face o casă mai eficientă din punct de vedere energetic.

Pentru că tapetul și fototapetul se montează extrem de simplu și poți să faci acest lucru chiar tu, fără să apelezi la specialiști. Ca să sporești senzația de căldură pe timpul iernii, poți să-ți decorezi pereții cu un fototapet în care predomină culori calde cum ar fi portocaliu și galben.

Perete decorat cu fototapet galben-portocaliu, cu buline albe, în fața căruia se află un scaun și o comodă pe care sunt jucării și un ghiozdan și un balansoar roșu
Fototapet Rebel Dot, cu o culoare care oferă senzația de căldură

Panourile decorative din lemn pot fi, de asemenea, extrem de utile în obiectivul tău de economisire a energiei prin designul interior. Aceste panouri izolează extrem de eficient termic pereții, iar pe timp de iarnă lucrul acesta se va simți în factura la încălzire. În plus, casa ta va arăta absolut spectaculos dacă alegi să îți decorezi un perete cu aceste panouri.

Perete decorat cu panouri din lemn, pe care este montată o oglindă și în fața căruia se află o masă de toaletă cu mai multe produse cosmetice și o floare în vază
Panouri decorative din lemn Mosaic, cu un design liniar, clasic, antemporal

Covoarele, un bun factor de izolare termică pe timp de iarnă

Toate studiile, dar și percepția generală arată că, în sezonul de iarnă, covoarele absorb multă căldură. Un covor simplu, din bumbac sau lână, poate avea un rol extrem de important în casa ta atunci când vine vorba de eficiență energetică. Unde mai pui că un covor frumos poate schimba total aspectul casei.

De asemenea, covoarele vor transforma locuința ta într-un loc confortabil și primitor, pe lângă faptul că, pe timp de iarnă, te ajută să economisești energie.

Tu ce metode ai folosit pentru a economisi energie în locuința ta? Au dat rezultate?

Foto: Pexels, XT Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *