Bucătăria este spațiul de lucru cel mai des folosit în majoritatea locuințelor, iar blatul trebuie iluminat în așa fel încât să satisfacă nevoile celor care gătesc și care întreprind activități în bucătărie. Când vine vorba de corpurile de iluminat potrivite pentru bucătărie, trebuie să pui funcționalitatea pe primul loc, dar și în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Într-o bucătărie pregătită de lucru, pentru iluminatul blatului de bucătărie, corpurile încastrate de tipul spoturilor și alte lumini de task, ca și aplicele, te vor ajuta să economisești spațiu și să ai totul bine pus la punct.
Tipuri de lumini pe care le poți folosi în bucătărie
Bucătăria are nevoie în aceeași măsură de corpuri de iluminat pentru ambient, dar când vine vorba de iluminat pentru blatul din bucătărie, luminile de lucru (task) sunt cele mai importante. Aceste lumini se instalează atât pe tavan cât și pe mobilier deasupra blatului.
Lumina de lucru
Pentru prepararea mâncării și alte task-uri, lumina de lucru este absolut necesară într-o bucătărie. Pentru că lumina cade direct pe blat, corpurile pot fi instalate pe tavan, pe mobilier, sau pe peretele din spatele blatului. Este ideal ca distanța să fie una mică, însă, în cazul unui corp de iluminat cu bec puternic, poți amplasa spoturile sau aplicele direct pe tavan. Lumina ideală de care ai nevoie în bucătărie este cea rece, redată de un bec LED. Lumina rece va încuraja și productivitatea în zona de lucru a bucătăriei, în timp ce o lumină caldă se potrivește mai mult pentru ambient și pentru relaxare. Nu folosi același tip de becuri în toată bucătăria, pentru că lumina ambientală este la fel de importantă pentru o atmosferă plăcută.
Spot Techno
Alb, DeMarkt
Cumpără online >>
Spot Techno
Alb, DeMarkt
Cumpără online >>
Lumina ambientală
Lustrele și candelabrele își intră în rol la acest capitol și transformă bucătăria într-un spațiu stylish și confortabil. Aceste corpuri de iluminat sunt recomandate mai ales deasupra zonei de dining care poate fi amplasată pe insula din mjlocul bucătăriei sau înafara ei într-un open space. În aceste locuri lumina becului trebuie să fie mai caldă decât cea folosită pentru spațiul de lucru. Becurile LED sunt cea mai bună variantă indiferent de lumina de care ai nevoie în bucătărie, pentru că sunt prietenoase cu mediul și te ajută să economisești la factura de energie electrică.
Iluminatul blatului de bucătărie cu ajutorul spoturilor
Blatul din bucătărie este considerat zona de lucru și are nevoie de o lumină de task pentru a te ajuta să luminezi corespunzător zona în care folosești cel mai des unelte și electrocasnicele de gătit.
Iluminarea blatului de bucătărie cu sporturi încastrate
Spoturile încastrate în mobilierul de bucătărie sunt o alegere potrivită dacă îți dorești ca blatul să fie iluminat intens, de la o distanță mică. Poți aplica mai multe spoturi în funcție de dimensiunile blatului.
Iluminarea blatului de bucătărie cu sporturi pe șină
Spoturile pe șină instalate pe tavan pot lumina blatul la fel de bine ca cele încastrate. Trebuie să ai în vedere ca spoturile să fie așezate în cea mai bună poziție pentru ca lumina să cadă direct pe blat și să nu fie încurcată de dulapuri sau alte corpuri de mobilier.
Iluminatul blatului de bucătărie cu ajutorul aplicelor
Aplicele sunt extrem de versatile, fapt pentru care pot fi folosite și pentru lumina de task necesară în zona blatului de bucătărie. Aplicele pot fi așezate atât pe peretele din spatele blatului în partea inferioară, cât și în partea superioară a peretelui sau aproape de tavan. Combinația între două sau mai multe aplice va crea un efect minunat pentru atmosfera din bucătărie. Atenție însă la alegerea aplicelor potrivite! Cele mai bune aplice pentru zona de lucru sunt cele cu lumina direcționată înspre zona de lucru, adică în jos, și nu cele cu lumina direcționată în sus sau lumină difuză. Poți folosi și aplice pentru ambient și atmosferă în alte zone ale bucătăriei, în combinație cu lustre sau candelabre.
Recomandările noastre:
Aplică Techno
Gri, DeMarkt
Cumpără online >>
Aplică Megapolis
Negru, DeMarkt
Cumpără online >>
Cum folosim corect lumina din bucătărie
Pentru ca fiecare corp de iluminat să fie așezat funcțional și inteligent, e bine să știi câteva reguli când vine vorba de lumina din bucătărie.
Distanța dintre corpurile de iluminat și mobilier
Distanța ideală dintre o insulă și o lustră suspendată trebuie să fie de minim 76 de cm, iar la lustrele cu mai multe brațe este nevoie de aceeași distanță între brațe.
Tipul de lumină pentru fiecare zonă
Dacă ai o bucătărie cu insulă în centru, aceasta poate fi gândită ca spațiu de lucru sau zonă de dining. În funcție de cum alegi să-ți organizezi acest spațiu vei putea folosi lumină de ambient sau de lucru. Dacă insula deservește ca spațiu de lucru și dacă include și chiuveta, alege corpuri de iluminat cu lumină rece, pentru task. Dacă insula este spațiul de luat masa și de relaxare din bucătărie, lustrele cu lumină ambientală caldă vor fi perfectă pentru a întreține o atmosferă plăcută.
Blatul pe care pregătești masa trebuie să beneficieze neapărat de lumină de lucru, dar dacă ai o bucătărie cu mult spațiu liber pe pereți poți instala aplice pentru lumina ambientală, în special aplice care emit lumină difuză.
Intensitatea luminii
Înmulțește suprafața de blat în metri pătrați cu 2.5 și vei afla de câți watts ai nevoie în bucătărie în materie de lumină incandescentă.
Alege corpurile de iluminat pentru bucătărie cu gust, dar și cu un ochi concentrat pe partea practică și de lucru, atât de importantă bucătăriei. O bucătărie bine pusă la punct este una gândită atât estetic, dar și funcțional. Nu uita că stilul dictează personalitatea, dar iluminatul dictează atmosfera.
Surse foto: pinterest.com, unsplash.com.