fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Aplice de perete. Cum și unde se folosesc

Aplicele de perete sunt corpurile de iluminat cu multiple funcții și care ocupă cel mai puțin spațiu în locuința ta. Acestea pot fi folosite pentru a lumina un punct anume, pentru lumina ambientală, dar și pentru citit sau lucru la birou. Aplicele de perete se găsesc în stiluri variate, pentru a se potrivi diferitelor decoruri. Perfecte pentru a lumina holurile pe timp de noapte, dar și în locul lămpilor de noptieră de lângă pat, aplicele rămân printre obiectele pe care trebuie să le ai în casă. Află ce trebuie să urmărești când cauți să achiziționezi aplice de perete și ce modele s-ar potrivi cel mai bine casei tale!

Tipuri de aplice de perete

În funcție de stil, unde vrei să amplasezi aplica și nevoile tale, există mai multe tipuri de aplice de perete.

1. După amplasament

Aplicele pot fi folosite în exteriorul casei și în interior, fiecare categorie având atribuții diferite.

Interior

La interior se folosesc toate aplicele pentru ambient, citit, lucru, ca o sursă adițională de lumină pe lângă sursa principală (lustră sau candelabru). Aplicele de perete nu sunt îndeajuns de puternice pentru a fi folosite fără o altă sursă de lumină, deși atmosfera relaxantă pe care o dau te va tenta să îți petreci serile în semiîntuneric, ca la lumina lumânărilor.

 

Aplice de perete pentru interior

 

Exterior

Aplicele de exterior se folosesc de regulă lângă ușa principală, pentru a lumina soneria sau alte funcții ale casei de la exterior. Mai multe aplice pot fi folosite pentru a lumina scările, dacă intrarea principală se află mai sus. În general aplicele de exterior ajută estetic la luminarea anumitor detalii sau cu scop practic de a ajuta locuitorii casei să se descurce la orele târzii.

 

aplice de perete pentru exterior

2. După funcție

Este important să stabilești pentru ce vei folosi aplica de perete înainte de a-ți alege modelul preferat.

Ambientală

Dacă îți dorești un corp de iluminat care să creeze o atmosferă relaxantă sau romantică, aplica de perete este alegerea perfectă. Lumina difuză transmisă de aplică te va ajuta să te bucuri de seri liniștite și pline de energie pozitivă. Aplicele sunt perfecte și pentru diminețile în care te trezești devreme, înainte de răsărit, când o lumină prea puternică poate fi deranjantă.

 

aplica de perete ambientala

De lucru

Aplicele de perete nu pot lua locul unei lămpi de birou sau al unui lampadar, dar pot fi folosite pentru task-uri mai simple precum cititul. O aplică deasupra umărului la căpătâiul patului îți va fi de folos pentru serile când prelungești sesiunea de citit. Pentru că lumina unei aplici folosite în acest scop va cădea pe o zonă mai mică și mai bine definită, nu vei deranja persoana care doarme lângă tine.

 

aplica de perete citit

Decorativă

Aplicele de perete pot fi folosite și dacă ai în casă mai multe tablouri, sculpturi, sau alte opere de artă care vrei să fie mereu în centrul atenției. O aplică deasupra obiectului pe care îl îndrăgești și cu care te mândrești îl va pune în evidență. O aplică poate să fie și de una singură o operă de artă. Dacă îți dorești aplice de perete care să completeze decorul, fără a avea în minte un scop bine definit pentru lumina acestora, poți alege aplice cu forme inedite, dramatice și cât mai originale în ton cu stilul de design al casei.

 

aplica de perete decorativa hol

 

3. După formă și model

Diferitele tipuri de aplice de perete se remarcă prin numărul de brațe, ornamente, zona în care este răspândită lumina și multe altele.

Aplice de perete tip lumânare

Acest gen de aplice au un aer vintage, clasic și amintesc de vremurile în camerele și holurile caselor erau luminate cu ajutorul lumânărilor. Aplicele tip lumânări nu oferă o lumină puternică deși acestea se găsesc cu unul sau mai multe brațe. Acestea for fi folosite exclusiv pentru decor sau pentru a crea o atmosferă plăcută în casă. Sunt potrivite unui stil de design clasic și elegant, cu accente evidente de romantism.

 

aplica de perete tip lumanare

Aplice de perete cu braț

Pentru zonele de birou sau zonele în care se scrie și se citește, o aplică cu braț te va ajuta să o folosești pe post de lampă de birou. Deși lumina de la becul unei aplice poate nu va fi la fel de puternică precum cea a unei lămpi, o poți folosi pentru citit și sesiuni de muncă la calculator. O aplică de perete cu braț amplasată în apropierea patului sau a canapelei poate fi folosită oricând ai nevoie de o sursă în plus de lumină. Alege una cu braț ajustabil dacă îți dorești un corp de iluminat care să-ți de mai multă libertate și să-ți fie cât mai la îndemână.

 

aplica de perete cu brat

Aplicele de perete reglabile

Brațele reglabile ale unei aplice îți vor oferi un plus de confort și vor adăuga funcționalității acesteia. Un braț static limitează întrebuințările aplicei, dar brațul reglabil îți va fi de folos atunci când vrei să ajustezi lumina într-o poziție diferită și când vrei să o folosești pentru un task anume.

4. După stil

Orice aplică de perete trebuie aleasă în funcție de stilul camerei în care va fi folosită.

Aplice de perete clasice/tradiționale

Aplicele tradiționale seamănă cu veiozele și lămpile de birou clasice, dar în varianta mai mică. Acest gen de aplice au mai mult funcție decorativă, de a influența stilurile elegante, cu accente vintage.

Aplice de perete rustice

Dacă apreciezi stilul shabby-chic, o aplică de perete rustică îți va însenina decorul. Aplicele albe, cu ornamente florale se potrivesc în mijlocul pieselor de mobilier recondiționate și vor adăuga personalitate decorului.

 

aplica de perete rustica alba

Aplice de perete moderne

Spre deosebire de aplicele rustice și clasice, cele moderne sunt concepute cu funcționalitatea ca și prioritate. Designul este pe cât de minimalist posibil, dar unele modele au detalii spectaculoase și culori vii (în special cele pentru camera copilului). Deoarece aplicele nu sunt sursa principală de lumină, acestea trebuie să se camufleze în decor și să lumineze subtil camerele. Aplicele de perete moderne sunt în aceeași măsură folosite pentru decor cât și pentru task-uri.

 

aplica de perete minimalista

Aplice de perete în stil tranzițional

Stilul acestor aplici se află la granițele dintre modern și clasic și se potrivesc cel mai bine în casele celor care aleg să combine stilul clasic cu elemente contemporane și invers. O casă în stil minimalist se poate bucura de câteva piese maximaliste care să condimenteze puțin decorul.

5. După direcția luminii

Direcția luminii este strâns legată de funcția pe care dorești să o aibă aplica din cameră.

Aplice cu lumina direcționată în sus

Lumina direcționată în sus se potrivește în special pentru holuri pentru a crea un efect de înălțime și deschidere, pe lângă efectul estetic plăcut.

 

aplice de perete lumina in sus

Aplice cu lumina direcționată în jos

Aceste aplice sunt potrivite pentru zona de lucru sau atunci când vrei să scoți în evidență un obiect decorativ. Acest tip de lumină creează o atmosferă confortabilă și caldă.

 

aplica cu lumina in jos

Aplice cu lumină difuză

Echilibrul dintre cele două categorii menționate mai sus se găsește în acest tip de aplică. Dacă îți dorești să adaugi lumină într-o cameră întunecată, o astfel de aplică va fi perfectă.

 

aplica de lumina difuza

Cum decorezi livingul cu aplice de perete

Cele mai folosite aplice pentru living sunt cele ambientale și de task. În living se vor folosi cele de task pentru citit cărți, reviste sau pentru board games. Aplicele folosite pentru ambient sunt de obicei cele cu lumină difuză, care reușesc să suplimenteze lumina din cameră pe timpul serii sau al nopții. O sufragerie confortabilă te va pregăti pentru un somn liniștit și pentru zile productive.

Cele mai bune aplice pentru living

Recomandările noastre:

Aplică Classic Cupru MW-Light 713020102

 

aplica pentru living cu doua capete

 

Pentru o sufragerie în stil clasic, aplica dotată cu două capete va oferi o sursă de lumină difuză, slabă, dar perfectă pentru o atmosferă relaxantă pentru fiecare seară.

 

Aplică Classic Crem MW-Light 450022901

 

aplica clasica alba

 

Această aplică este perfectă pentru un living clasic sau shabby-chic și foarte versatilă. Ea poate fi aplicată pe perete în 2 poziții, în funcție de direcția pe care îți dorești să o aibă lumina (sus sau jos).

 

Aplică HI-TECH RegenBogen 661024401

 

aplica moderna living

 

O sufragerie modernă, în stil minimalist sau contemporan, se poate bucura de un corp de iluminat camuflat în decor, pentru serile în care e nevoie de o sursă de lumină adițională.

Cele mai frumoase aplice pentru dormitor

Aplicele folosite pentru dormitor sunt cele pentru citit și cele pentru lumina ambientală. În dormitorul copiilor, aplicele pot fi folosite și ca lumini de veghe. Alege aplicele care se potrivesc decorului și care te ajută să îți desfășori activitățile într-o lumină plăcută.

Recomandările noastre:

Aplică Elegance Alb mw-light 454021202

 

aplica dormitor

 

Un dormitor cu accente baroce se va bucura de lumina ambientală a acestei aplice în stil tranzițional.

 

Aplică Megapolis Crom MW-LIGHT 103021001

 

aplica de perete pentru dormitor

 

Abajurul reglabil al acestei aplice îți permite să o miști în funcție de poziția în care citești. Designul simplu al aplicei o face ușor de încorporat în orice stil de design.

 

Aplică Megapolis Multicolor MW-Light 711020501

 

aplica de perete camera copilului

 

O aplică în culori pastelate pentru camera copilului îi va ține companie în serile în care adoarme mai greu și poate servi ca o sursă adițională de lumină la teme.

Cum alegi aplicele pentru hol

Aplicele potrivite pentru hol sunt cele cu lumina direcționată în sus și cele decorative.

Aplică Loft negru RegenBogen 69002041

 

aplica de perete hol

 

Această aplică se potrivește unui decor contemporan datorită designului inedit. Poate fi lăsată aprinsă pe timp de noapte într-un hol pentru a lumina spațiul constant.

 

Aplică Megapolis Alb RegenBogen 690020401

 

aplica de perete minimalista pentru hol

 

Aplica minimalistă cu lumina direcționată în sus va lumina un hol dintr-o casă în stil scandinav sau minimalist. Poți folosi mai multe aplice dacă este vorba de un hol mai lung, așezate pe pereții din ambele părți.

 

Aplică Megapolis Alamă RegenBogen 498023302

 

aplica de perete moderna hol

 

Pentru un efect mai puternic, alege un model care luminează și în sus și în jos. Nuanța cuprului oferă o eleganță aparte unei aplice simple, dar cu efect dramatic pentru holuri de orice dimensiuni.

Alegerea aplicelor poate fi o misiune complicată atunci când descoperi multitudinea de modele de pe piață, dar odată ce îți setezi clar intențiile, vei găsi imediat acele aplice care vor avea și un design aparte și care își vor îndeplini scopul. Bucură-te de selecția variată de corpuri de iluminat pentru casa ta și profită de cele mai originale modele. Spor la decorat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *