fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Amenajarea bucătăriei: Sfaturi, Idei și Stiluri

Bucătăria este locul care reunește familia, care o aduce împreună în fiecare dimineață la micul dejun, înainte de a pleca la birou și, din nou, în fiecare seară, când fiecare își povestește ziua și se relaxează după orele lungi de la serviciu și de la școală. Pentru mulți, bucătăria este inima întregii case. Plină de energie, aromă și clipe frumoase, alături de cei dragi. Este locul care poartă atâtea amintiri din copilărie, când mama, tatăl sau bunica pregăteau masa pentru familie, iar noi așteptam nerăbdători să fie gata, să se răcească, să primim desertul.

 

sfaturi pentru amenajarea bucatariei

 

Primii pași în amenajarea bucătăriei

Amenajarea bucătăriei înseamnă mult mai mult decât alegerea mobilierului. Etapele premergătoare achiziției sunt extrem de importante, pornind de la definirea funcționalităților dorite până la poziționarea corectă a mobilierului în spațiu și amplasarea luminilor de lucru. Amenajarea bucătăriei înseamnă în primul rând funcționalitate și organizare, fără însă a pierde din vedere elementele de design.

Definirea funcționalităților dorite în funcție de spațiu și mod de utilizare

Primul lucru pe care trebuie să îl luați în considerare pentru amenajarea unei bucătării practice și funcționale este spațiul de care dispuneți. După ce a fost efectuată o analiză amănunțită a spațiul existent și a formei bucătăriei vă puteți îndrepta atenția asupra mobilierului dorit.

Dacă proiectul este realizat pe cont propriu și doriți sa vizualizați bucătaria cu mobiler, puteți utiliza moodboard-urile. Totodată, sfatul nostru este vă cumpărați o foaie milimetrică și să desenați planul la scară (puteți folosi scară 1:20 sau 1:50) pentru a avea o privire de ansamblu.

Pentru a obține o bucătărie funcțională este elementar să alegeți încă de la început zonele de lucru și anume: zona pentru gătit (cuptor,plită), zona pentru spălat (mașina de spălat vase și chiuveta)și zona de depozitare (frigiderul). Distanțele dintre acestea trebuie să fie practice, astfel încât activitățile zilnice să se desfășoare în mod natural, fără să vă aplecați sau întindeți de foarte multe ori pentru ajunge la obiectul dorit.

 

bucatarii functionale

Ergonomia mobilierului de bucătărie

Pentru a fi cât mai eficient în bucătărie, este primordial ca obiectele din zonele de lucru să fie amplasate la îndemână. Aseazati întotdeauna tigăile, cratițele și condimentele langă plită, paharele și farfuriile deasupra sau langă chiuvetă, iar alimentele langă blatul de lucru.

De asemenea, pentru a vă facilita munca  și elibera zonele de lucru puteți utiliza accesorii practice, uscătoare de vase, coșuri sau tocătoare.

Indiferent de alegerile făcute, trebuie să țineți cont ca în final să aveți parte de o bucătărie practică în care să vă simțiți confortabil.

 

mobilierul de bucatarie

 

Când este nevoie să consulți un designer de interior pentru amenajararea bucătăriei

Lipsa de experiență în crearea unui flux corect și ergonomic poate avea un efect nefast pentru bucătăria voastră, de aceea pentru a vă asigura că lucrurile vor evolua corespunzător e indicat să luați în considere coloborarea cu un specialist în domeniu.

Apelând la un designer de interior, puteți fi siguri că spațiul vostru va fi planificat într-un mod inteligent, veți economisi timp în alegerea materialelor, conceptul va fi unul unitar și tot acesta va realiza proiectul tehnic, evitând astfel problemele din timpul execuției.

 

amenajarea bucatariei

Greșeli pe care le poți face în amenajarea bucătăriei

O redecorare presupune un timp și un buget de care poate nu dispunem, de aceea e bine să ne asigurăm din timp că evităm anumite greșeli care pot interveni pe parcursul unei amenajări. Printre cele mai frecvente greșeli întâlnite în amenajarea unei bucătării le enumerăm pe următoarele: finisaje nepotrivite pentru pereți,absența surselor de iluminat în zona de lucru, montarea plitei sau aragazului în fața ferestrei, lipsa hotei de bucătărie, blat de lucru minuscul, pardoseală cu probleme.

 

greseli in amenajarea bucatariei

Etapele amenajării bucătăriei

Bucătăria este spațiul în care ne petrecem o mare parte din timpul liber așa că ar trebui să îi acordăm cel puțin la fel de multă atenție ca și celorlalte camere, atunci când vine vorba de amenajare.

Stilul dorit pentru bucătăria ta

Stilul de decorare nu trebuie să facă notă discordantă cu cel al restului casei, iar ambianța vrem să fie una caldă, confortabilă și plăcută.Vă prezentăm ulterior în cadrul articolului mai multe stiluri din care vă puteți inspira.

 

stiluri de bucatarii

Culorile dominante pentru bucătărie

În alegerea gamei cromatice pentru bucătărie trebuie să ne gândim și la efectul psihologic asupra organismului. Este de preferat să optam pentru nuanțe galbene sau portocalii, deoarece acestea contribuie la un apetit bun și au un efect pozitiv asupra tractului gastro-intestinal.

 

culori in amenajarea bucatariei

Gresia și faianța

Nu există reguli stricte în alegerea gresiei și faianței, se merge foarte mult pe intuiție și pe crearea unui mediu confortabil. Un aspect important în achiziționarea gresiei și faianței este ca aceasta să fie de cea mai bună calitate pentru a rezista în timp.

 

gresie si faianta in bucatarie

Electrocasnicele potrivite pentru bucătărie

Achiziționarea electocasnicelor presupune o investiție ridicată, de aceea trebuie să luăm în considerare trei etape importante și anume: stabilirea bugetului, dimensiunile acestora,determinarea funcțiilor.

Sfera aparatelor electrocasnicele esențiale dintr-o bucătărie cuprinde următoarele: frigiderul, cuptorul, plita, hota,mașina de spălat vase. În funcție de dimensiunea bucătăriei, preferințe și necesitate poți achiziționa orice tip de electrocasnic îți dorești.

 

electrocasnicele potrivite in bucatarie

Mobilierul de bucatarie

Sunt câteva aspecte importante în alegerea mobilierului de bucătărie care vă pot ajuta să luați decizia potrivită.

În primul rând, vă gândiți dacă doriți ca investiția să fie pe termen lung sau scurt. Dacă este pe termen lung, ceea ce este de preferat, atunci ne raportăm la materiale rezistente, finisaje calitative, brand și nu în ultimul rând la echipa care va realiza acest mobiler, asta în cazul în care este făcută la comandă.

Mobilia nu poate avea toate criteriile la un loc,de aceea este esențial să stabiliți încă de la început ce e mai important calitatea sau aspectul.

Înainte de achiziționarea mobilierului de bucătărie trebuie să luați în calcul membrii care îl vor utiliza. Dacă sunt mai multe persoane care utilizează mobilierul, atunci trebuie ținut cont de necesitățile fiecăruia.

Un aspect esențial în acest proces este dacă mobilierul o să fie realizat la comandă sau achiziționat direct din magazin? Acest aspect depinde foarte mult de spațiul în care locuiți. Este destul de dificil de găsit o bucătărie standard care să se potrivească perfect, în majoritatea cazurilor mobilierul fiind realizat la comandă. Avantajul mobilierului făcut la comandă este că poate fi personalizat în funcție de nevoile voastre.

O bucătărie bine utilată vă poate ușura procesul, de aceea merită să investiți într-un  mobilier de calitate.

 

utilarea bucatariei

Corpurile de iluminat

În general, ținem cont de trei tipuri de componente în iluminatului oricărei încăperi și anume: iluminatul general, cel de lucru sau direcționat și iluminatul decorativ.

În funcție de specificul fiecărei încăperi este gândit un anumit tip de scenariu de iluminat. Pentru bucătărie nu este obligatoriu să utilizăm un iluminat general. Acesta poate fi înlocuit cu o bandă LED montată în zona locului de luat masă sau a blatului unde se prepară mâncarea de lucru. Absolut necesare sunt corpurile de iluminat de deasupra mesei.

 

corpuri de iluminat bucatarie

Montarea și supravegherea lucrărilor de amenajare în bucătărie

Bucătăria este o zonă deosebit de importantă pentru locuință, de aceea distribuția echipamentelor și dotărilor are un rol deosebit.

Un rol important în această parte îl are designerul, deoarece el va  participa la supravegherea  lucrărilor. Dacă decideți să nu colaborați cu un designer, atunci este important să vă asigurați chiar voi că obiectele sunt montante corespunzător.

Stiluri în care îți poți decora bucătăria

În funcție de preferințe, putem alege între diferite stiluri de amenajare, de la rustic, la cel industrial sau minimalist. Noi vă prezentăm câteva tendințe în materie de decorări interioare de bucătărie, din care vă puteți inspira!

Bucătărie modernă

Stilul modern este caracterizat de linii clare, paletă de culori  restrânsă, fiecare element de decor utilizat implică simplitate, iar mobilierul este de cele mai multe ori creat din metal și sticlă. În acest stil zonele de lucru sunt foarte clar delimitate, depozitarea se face în mod organizat, numărul accesorilor decorative fiind redus.

 

 bucatarie in stil modern

Bucătărie industrială

Spații largi, tavane înalte, plafoane boltite, ferestre supradimensionate, pereți din cărămidă sau beton, podele din lemn masiv sau ciment, conducte și grinzi ca elemente de decor – acestea sunt principalele trăsături ale unui interior industrial sau Loft.

 

bucatarie in stil industrial

Bucătărie rustică

Stilul rustic este inspirat din natură, folosind elemente brute, din lemn sau piatră.  Am putea spune că este cel mai cald și mai “acasă” dintre toate. Bucătăria rustică este în topul preferințelor, odată cu tendințele de întoarcere spre natură, spre organic și bio.

 

bucatarie in stil rustic

Bucătărie clasică

Mobilierul unei bucătării clasice este impunător, din lemn masiv și finisaje din marmură albă. Culorile unei bucătării clasice se concentrează pe alb, negru sau nuanțe de lemn natural. Bucătăriile clasice dispun de obicei de insula din mijloc care oferă spațiu generos preparării meselor pentru întreaga familie.

 

bucatarie in stil clasic

Bucătărie futuristă

La polul opus față de cea tradițională, avem bucătăria cu design futurist, în linii curbe, forme rotunjite și stil minimalist. Accentul este pus în principal pe confortul dat de tehnologie.

 

bucatarie in stil futurist

Bucătărie vintage

Este stilul anilor 1920-1970, fiind definit de calitatea materialelor folosite. Pentru a vă decora bucătăria în acest stil aveți nevoie de mult timp pentru a reuși să strângeți mobilierul și decorul necesar. De preferat să evitați folosirea materialelor prea moderne precum: tavane suspendate cu scafe, laminatul sau piatra.

 

bucatarie in stil vintage

Bucătărie mediteraneană

Un stil aparte, cu un aer reconfortant, fiind caracterizat de utilizarea materialelor precum: lemn în forma lui naturală, piatră, mozaic sau marmură. În ceea ce privește cromatica, putem spune că predomină culorile marine dar și cele solare.

 

bucatarie in stil mediteranean

Bucătărie minimalistă

Stilul minimalist este definit de funcționalitate și o imagine de ansamblu aerisită. La baza acestui stil este cel modern, însă mult mai simplist, deoarece se renunță la orice decorațiune de prisos.

“Simplitatea este rafinamentul absolut”, spunea Leonardo da Vinci. Știa el ceva. 🙂

 

bucatarie in stil minimalist

 

Important este să te bucuri de fiecare decizie și să nu lași lucrurile să te copleșească. Respectă etapele de planificare iar viitorul decor te va întâmpina zi de zi, exact cum ți l-ai imaginat.

Spor la amenajat!

4 Comments

 1. Cum amenajam bucataria. 16 idei deosebite - Case practice

  […] aceasta privinta, am pregatit astazi mai multe idei de amenajare a bucatariei, care sa va inspire si sa va ajute sa aveti bucataria visurilor voastre. Nu vom vorbi despre […]

 2. Mansardă pe două niveluri cu decor monocromatic și terasă de 12 m² - Jurnal de design interior

  […] Bucătăria deschisă către living este la fel de albă ca și restul interiorului. Hota, bateriile și obiectele de decor argintii de aici aduc contrast zonei, dar și un aer industrial amenajării.  Dacă ești în căutarea și mai multe idei pentru noua ta bucătărie, consultă și acest articol cu și despre amenajare bucătării.  […]

 3. Mansardă pe două niveluri cu decor monocromatic și terasă de 12 m² – Jurnal de Design Interior

  […] Bucătăria deschisă către living este la fel de albă ca și restul interiorului. Hota, bateriile și obiectele de decor argintii de aici aduc contrast zonei, dar și un aer industrial amenajării.  Dacă ești în căutarea și mai multe idei pentru noua ta bucătărie, consultă și acest articol cu și despre amenajare bucătării.  […]

 4. Cum amenajam bucatariile moderne de apartament - XT Deco

  […] în funcție de ambientul pe care vrei să îl creezi și de stilul pe care vrei să-l abordezi. O bucătărie modernă poate fi atât sobră și monocromă, dar și jucăușă și colorată. Atmosfera plăcută este […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *