Designul scandinav are o unică și importantă misiune, aceea de a ne face să ne simțim mai confortabil, de a ne oferi căldură în zilele reci de iarnă care par că nu se mai sfârșesc. Este ceea ce, pe scurt, americanii denumesc „coziness”, iar nordicii „hygge”.
Designul scandinav înseamnă intimitate, înseamnă relaxare, este definiția confortului și facilitează crearea unor interioare care ne ajută să ne simțim ca acasă, oriunde am fi.
Ce este designul scandinav
Designul scandinav este la modă deja de ani buni. Și nu este de mirare, având în vedere misiunea pe care o are și pe care am descris-o la începutul acestui material. Este în trend să-ți decorezi casa în stil nordic și, dacă îți plac interoarele cu mult lemn și păturile pufoase, atunci acest stil se potrivește de minune cu personalitatea ta.
Stilul scandinav este însă sinonim și cu pereții albi, încăperile luminoase și este foarte funcțional. De menționat ar fi și că, din considerente practice – având în vedere că în țările nordice ziua este foarte scurtă sau chiar inexistentă pe timp de iarnă, interioarele scandinave au planuri deschise, în care lumina se poate răspândi în voie. O casă decorată în stil scandinav va fi una practică, versatilă și simplă. Iar când spunem simplitate, spunem lipsa ornamentelor în exces, care să aglomereze inutil spațiul.
Asta nu înseamnă însă că stilul scandinav de design este unul lipsit de originalitate sau elegantă. Dimpotrivă, este o combinație de practic, sofisticat, rustic (în stil nordic) și finețe. Aceste elemente-cheie îl transformă într-un stil contemporan, foarte modern. Iar datorită materialelor confortabile cu care se lucrează la realizarea lui, dar și a liniilor simple, acest stil de decor intim este potrivit cam pentru toate gusturile.
Însă istoria designului scandinav merge mai departe de stilul Hygge, care a caracterizat ultimii ani. Acesta a început să se dezvolte în anii 1950, odată cu mișcarea modernistă din Europa și America de Nord. La început această mișcare s-a numit „funcționalism”, iar apropierea de natură și simplitatea, au transformat-o rapid în hit.
Stilul scandinav a urmat apoi un trend de dezvoltare ce a pus accentul din ce în ce mai mult de funcționalitate, exact ce aveau nevoie oamenii din țările scandinave. Liniile simple, culorile neutre, care să reflecte cât mai bine lumina, și mobila construită cu gândul la utilitate au transformat în timp stilul scandinav în unul care nu se demodează foarte ușor.
Începând cu perioada 1960-1970, elemente ca plasticul și fibra de sticlă le-au completat perfect pe cele naturale, precum lemnul sau piatra. Iar linia cromatică neutră a fost completată cu accente de culoare intensă, cu ajutorul imprimeurilor și tapițeriilor. Iar formele au evoluat odată cu apariția materialelor sintetice, care puteau fi modelate în forme curbate.
Elementele de decor în designul scandinav
Probabil unicitatea și evoluția constantă în timp sunt elementele care ar trebui cel mai mult admirate la designul scandinav. În contrast cu multe stiluri de amenajare interioară populare în Europa, care favorizau opulența și luxul, nordicii au pus accent pe simplitate, confort și funcționalitate, iar acest concept a cucerit ușor întreaga lume.
Lumina
Iluminatul este foarte important în stilul scandinav. Și asta din cauza iernilor foarte lungi și a puținelor ore de lumină naturală de care se bucură locuitorii țărilor nordice, în timpul sezonului rece. În casele lor vei găsi surse multiple de iluminat, de la lustre, la aplice sau lampadare, combinate astfel încât să inunde încăperile de lumină caldă și confortabilă. Lumina nu va fi, așadar, una orbitoare, ci blândă și discretă, imitând-o aproape de perfecțiune pe cea naturală.
Culorile
Paleta de culori specifică stilului scandinav este una neutră, formată în preponderent din tonuri de alb, gri, crem și negru. Însă stilul scandinav folosește și culori-accent, vedeta fiind albastru. La acesta se adaugă și tonurile de roz pal, galben sau verde marin. Pereții sunt de obicei albi, decorați cu picturi și poze.
Mobilier simplu
Mobilierul folosit în stilul scandinav este unul cu linii simple, însă nu poate fi considerat pe deplin minimalist. Sunt preferate mai ales mesele, scaunele, fotoliile și canapelele cu margini rotunjite, materialul din care sunt de obicei construite fiind lemnul. Și nuanțele acestora sunt neutre.
Un element important al stilului scandinav este funcționalitatea, așa că nordicii au devenit în timp maeștri ai spațiilor de depozitare inteligent construite. Însă au reușit de minune să îmbine și utilitatea pieselor de mobilier cu estetica, pentru un confort sporit, inclusiv la nivel vizual.
Pardoselile și covoarele
Covoarele sunt de dimensiuni mici în stilul scandinav și marchează sau delimitează o zonă din încăperile open space. Sau lipsesc cu totul. Pardoselile în schimb au o mare importanță în acest tip de design interior. Gândește-te la lemn de esență tare, cât mai puțin prelucrat și vopsit în culori deschise, precum albul. Este un truc care ajută mai ales la deschiderea vizuală a spațiilor și la reflectarea luminii.
Lemnul
L-am amintit de mai multe ori în decursul acestui material, însă merită un capitol separat, pentru că scandinavii iubesc lemnul, care nu lipsește din nicio locuință. Acesta este elementul din care sunt realizate cel mai des mobila și podeaua.
Lipsa draperiilor sau jaluzelelor
Tot din cauza iernilor lungi și a lipsei de lumină naturală, casele scandinavilor sunt… fără perdea. Designul scandinav este, așadar, caracterizat și de lipsa draperiilor, jaluzelelor și perdelelor, lumina naturală fiind mereu binevenită.
Tapet în stil scandinav
Tapetul și fototapetul în stil scandinav vor urma aceleași reguli de design enunțate în acest material. Vom întâlni tonuri neutre, dar și accente de verde, albastru sau roz pal. Cât despre imprimeuri, și acestea sunt inspirate de natură: peisaje montane, brazi sau un cer cu nori.
Însă poți alege și pattern-uri abstracte, atât timp cât ele respectă gama cromatică a designului scandinav.
Tu în ce stil ți-ai decorat casa? Ți-ar plăcea să redecorezi urmând principiile stilului scandinav?
Sursa foto: XTDeco, Unsplash, Pexels, Pixabay