fbpx
baie spatioasa cu tapet cu flori mari colorate
Uncategorized

Amenajarea băii fără faianță. Ce soluții avem

Faianța este primul material la care te gândești atunci când amenajezi baia, pentru că pare cea mai potrivită soluție. Chiar dacă toate instalațiile sanitare sunt bine realizate, iar pereții sunt protejați de stropii de apă, aburul va fi prezent în această încăpere, iar faianța este cea mai logică soluție pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, poți amenaja baia fără faianță. Există finisaje care îți oferă aceeași protecție împotriva mucegaiului și care arată mult mai spectaculos decât clasicele plăci de faianță de care ne-am cam plictisit, pentru că ne-am lovit atât de des de ele.

În acest material îți vom spune totul despre o baie fără faianță, despre materialele care mai pot fi utilizate pentru renovare și dacă este o idee bună să renunți la plăcile ceramice în favoarea acestora.

Baie fără faianță – o idee bună?

Faianța este întotdeauna o variantă pentru amenajarea unei băi, însă poate te-ai plictisit de ea și îți dorești un design mai modern pentru această încăpere. Dar oare este o idee bună să amenajezi baia fără faianță? 

Există mai multe soluții și finisaje rezistente la abur și umezeală, astfel că poți renunța la plăcile ceramice în baie fără să ai probleme cu mucegaiul și condensul. Cu toate acestea, te sfătuim să păstrezi faianța în zonele foarte expuse la apă, cum ar fi cabina de duș. Peretele din această zonă este udat cu apă ori de câte ori folosești dușul, iar faianța rămâne cea mai bună soluție din două motive. În primul rând, peretele aflat sub plăci este complet protejat, iar în al doilea – faianța poate fi curățată și cu soluții mai agresive pentru eliminarea calcarului care, în mod inevitabil, se va forma în această zonă. Poți, de asemenea, să amenajezi această zonă cu plăci de sticlă decorativă.

Astfel, pentru ca baia să rămână uscată și fără mucegai, ideal ar fi să combini finisajele. Așa cum am spus și mai sus, poți păstra faianța în zonele expuse la apă, dar restul pereților îi poți decora cu materiale mai moderne, care vor aduce un plus mare la capitolul design.

În continuare îți vom spune care sunt cele mai potrivite finisaje pentru pereții unei băi.

Soluții pentru pereți dacă renunțăm la faianță: tapet, fototapet, vopsea lavabilă

Tapetul și fototapetul au înlocuit deja faianța din multe băi. Există variante realizate din compoziții de calitate – din vinil, fibre nețesute (vlies) sau din fibră de sticlă – care au o mare rezistență la umezeală. Sunt două materiale care te vor ajuta să realizezi o amenajare cu adevărat deosebită în baie. Un fototapet în baie este o soluție cu adevărat modernă și spectaculoasă, demnă de anul în care trăim.

Un exemplu în acest sens este fototapetul Portret Abstract, al producătorului InCreation. Cu o textură care imită betonul și siluete feminine, nud, schițate în alb și bej muștar, pe un fundal gri-albastru, este perfect pentru un design modern, minimalist și artistic. 

Fototapet Portret Abstract intr-o baie cu cada alba și podea din lemn
Fototapet Portret Abstract, pentru realizarea unui decor cu adevărat spectaculos într-o baie

Este un fototapet din fibră nețesută, superlavabil, care va transforma complet orice baie. 

Din același material este realizat și tapetul din imaginea alăturată, al producătorului Sandberg. În această baie, faianța a fost păstrată în zonele expuse stropilor de apă, iar tapetul a fost montat pe restul pereților. 

Tapet Audrey intr-o baie cu partea inferioara a peretilor placata cu faianta, cada cu spuma, fereastra și o planta decorativa
Tapet Audrey, pentru un plus de eleganță într-o baie în care predomină albul

Atâta vreme cât instalezi cada la o distanță de siguranță față de perete, poți monta tapet sau fototapet pe orice perete. În imaginea de mai jos, perete principal al băii a fost decorat cu un fototapet spectaculos, ca o pictură în acuarelă cu o pasăre pe o creangă înflorită, care îmbracă artistic peretele. Imaginea conferă un aer boem și romantic unei băi în care s-a folosit mult alb.

Fototapet Eden, intr-o baie cu cada alba, ferestre si blat cu lavoar albe
Fototapet Eden, cu un aer boem și romantic, care aduce o pată de culoare într-o baie amenajată în alb

Tapetul și fototapetul din fibră nețesută sunt foarte rezistente la umezeală, însă montajul este esențial. Dacă lipitura este făcută necorespunzător, apa poate intra acolo unde se îmbină două coli, iar în timp aici poate să apară mucegaiul. Acesta este, de fapt, motivul pentru care este esențial să păstrezi o distanță de siguranță față de cadă, cabina de duș sau lavoar.

Dacă îți dorești un decor tematic, tapetul și fototapetul sunt variantele ideale. Sunt disponibile în mii de variante de culori și motive, astfel că vei crea atmosfera pe care o vrei fără niciun efort. Baia din imaginea alăturată are o tematică marină, iar decorul a fost desăvârșit de tapetul cu scoici pe un fost albastru.

Tapet Rio intr-o baie cu lavoar pe care se afla un sapun lichid si un vas cu plante, oglinda si o polita cu obiecte sanitare, cateva placi de faianta alba si un cuier cu prosop si perie
Tapet Rio, perfect pentru o baie cu tematică marină

Deci, tapetul și fototapetul sunt două materiale perfecte pentru amenajarea băii, cu condiția să alegi modele realizate din compoziții rezistente la umezeală. Tapetul și fototapetul din hârtie – materialul clasic – pot fi montate în livinguri și dormitoare.

În afara acestor materiale, o baie poate fi finisată cu vopsea lavabilă. Spre exemplu, vopseaua tablă de scris are în compoziție latex acrilic și este foarte rezistentă la umezeală și spălare. La fel ca și în cazul tapetului și fototapetului, recomandăm ca în zonele lavoarelor și a cabinelor de dus să fie montate câteva plăci de faianță, pentru ca peretele să fie protejat complet.

Mozaicul, lambriurile din PVC și betonul decorativ sunt, de asemenea, materiale potrivite pentru amenajarea băilor. În concluzie, există mai multe alternative la faianță – rămâne doar să alegi ce-ți place mai mult și ce crezi că se potrivește mai bine în decorul pe care vrei să-l creezi.

3 lucruri la care să fii atent într-o baie în care s-a renunțat la faianță

Atunci când alegi să renunți la faianță în favoarea altor materiale pentru amenajarea băii este recomandat să acorzi atenție unor aspecte importante, care vor asigura menținerea într-o stare perfectă a încăperii și a finisajelor.

În primul rând, orice baie – chiar și una placată cu faianță – trebuie să fie aerisită. Dacă renunți la faianță și optezi pentru tapet, vopsea lavabilă sau orice alt material, ideal ar fi ca baia ta să aibă fereastră sau un sistem de ventilație eficient. Chiar dacă aceste materiale sunt rezistente la umezeală, expunerea prelungită la apă va favoriza apariția mucegaiului și poate afecta calitatea adezivilor utilizați.

Dacă optezi pentru tapet sau fototapet, îți recomandăm să aplici deasupra lor un lac protector care va da o rezistență și mai mare la umezeală.

În al treilea rând îți vom aminti un detaliu pe care l-am precizat și mai sus: protejează peretele de lângă cadă, cabina de duș sau lavoar. Fie montezi câteva plăci de faianță în zonele respective ori panouri din sticlă.

Aceste trei aspecte te vor ajuta să menții o baie fără faianță într-o stare bună pentru mult timp.

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *