fbpx
copil mic care sta in picioare si se sprijina cu mainile de un scaun din lemn
DECOREAZĂ CU STIL

Amenajarea camerei copilului. 6 sfaturi practice și utile 

Camera copilului, fie că vorbim despre un bebeluș, fie despre un copil mai mare, trebuie să fie amenajată așa fel încât cel mic să beneficieze de cât mai mult spațiu și lumină naturală. Este recomandat ca această încăpere, unde el își petrece cel mai mult timp, să fie decorată cât mai vesel, atmosfera să fie una relaxantă, prietenoasă și cât mai…ruptă din povești. Pentru că amenajarea camerei copilului s-ar putea să fie pentru tine o mare provocare, iată câteva sfaturi ca să-ți duci proiectul la bun sfârșit. 

Amenajarea camerei copilului. Reguli esențiale

Camera unui copil trebuie amenajată în așa fel încât cel mic să beneficieze de cât mai mult spațiu de mișcare și de joacă, motiv pentru care obiectele de mobilier și decorațiunile interioare trebuie alese cu foarte mare grijă. Acestea trebuie să fie, în primul rând, practice și utile. Ele trebuie alese și în funcție de vârsta celui mic, deoarece într-un fel vom decora camera unui bebeluș și în alt fel camera unui copil de trei ani. De asemenea, într-un fel vom amenaja camera unui băiețel și în alt fel camera unei fetițe. Însă, la modul general vorbind, există câteva reguli esențiale pe care ar trebui să le urmezi: încăperea trebuie să fie cât mai spațioasă, cât mai luminoasă și cât mai curată. 

Amenajarea camerei bebelușului

Dacă te pregătești să devii mămică, iar barza bate la ușă, ar trebui să te gândești serios să începi pregătirile pentru venirea pe lume a micuțului. În primul rând, camera copilului trebuie ori zugrăvită clasic, cu vopsea lavabilă, ori decorată cu tapet. Dacă alegi să zugrăvești, optează pentru o vopsea lavabilă albă. Albul să senzația de curățenie, de spațiu organizat, mărește vizual încăperea și o luminează. De asemenea, peste un timp, când vei dori să redecorezi, poți aplica foarte ușor altă culoare. Dacă alegi varianta unui tapet, îți recomandăm modele în culori deschise de crem, bej, roz, lila, bleu, verde pal și alte pasteluri. Iar dacă vrei ceva mai vesel, acest model din colecția Wild Wild West este o variantă potrivită atât într-o cameră de fetițe, cât și într-una de băieței. Din camera unui bebeluș nu ar trebui să lipsească pătuțul copilului, masa de înfășat, un dulap pentru hăinute, câteva polițe suspendate unde să așezi obiectele de îngrijire a bebelușului, un scaun pentru alăptare și o zonă de joacă a copilului pentru când va fi puțin mai mare. Podeaua ar trebui acoperită cu parchet și un covor în culori vesele, iar la ferestre poți monta o perdea albă și draperii cu motive din desene animate. Lumina în camera copilului este extrem de importantă. Cumpără o lustră  clasică, un model simplu, dar cu multe brațe pentru o lumină cât mai bună. Poți opta și pentru un model mai jucăuș, pentru copii, dar ai grijă la lumina să fie caldă, nici foarte puternică, nici insuficientă. 

tapet wild wild west pentru camera copilului cu printuri cu animale
Tapetul cu care decorezi camera bebelușului trebuie să fie vesel și atrăgător 

Ce nu trebuie să lipsească din camera unui copil mic

Din camera unui copil mic, de până în patru ani, nu ar trebui să lipsească patul, unul sau mai multe dulapuri pentru lenjerie și hăinuțe, rafturi pentru jucării și cărți, un loc de joacă pentru plușuri, mașinuțe și păpuși, dar și o măsuță și două scăunele. Aici copilul va colora, se va juca cu plastelină, va desena, se va juca cu cuburi sau puzzel-uri. 

Cum decorezi peretii

Pereții camerei copilului ar putea fi zugrăviți cu vopsea lavabilă clasică ar putea fi decorați cu tapet, cu fototapet sau chiar cu panouri decorative. 

  • Decorațiuni interioare cu tapet

Cea mai indicată variantă de decorare a pereților din camera unui copil mic este tapetul magnetic pe care micuțul tău poate scrie sau desena. Astfel, când va dori să-și etaleze talentul artistic, va avea la dispoziție o zonă lavabilă, special destinată scrisului cu creta. Nu promitem că asta îți va salva toți pereții din casă, dar este un început. Poți alege și varianta unui fototapet care să creeze un perete accent, asta doar cu condiția să găsești un model care să se potrivească în camera unui copil. De exemplu modelul 3 D de la Rebel Walls – Pădure magică- cu siguranță îl va încânta foarte mult, îi va aprinde imaginația și îi va stimula simțul creativ. Copilul va visa cu ochii deschiși la povești cu zâne, vrăjitoare, cavaleri și zmei. 

tapet magnetic clasic
Tapetul magnetic este o variantă inedită de a-l face pe cel mic să iubească să scrie și să coloreze
fototapet 3 d de la rebel walls padure magica
Fototapetul de la Rebel Walls – Pădure Magică – va aprinde copilului imaginația și îl va purta într-o minunată poveste
  • Panouri decorative 

Și panourile decorative sunt o opțiune de luat în considerare atunci când dorești să amenajezi camera copilului mic. Optează pentru modele care nu sunt 3 D pentru că acestea ar putea fi obositoare pentru ochi și alege variante în culori plăcute de bej, maro, ciocolatiu sau crem. O altă variantă ar fi panourile decorative din burete, în culori vesele, jucăușe precum modelul de aici

Așa alegi corect  corpurile de iluminat

Lumina naturală în camera unui copil este extrem de importantă, dar, din păcate, de multe ori este insuficientă. Pentru a suplini lipsa luminii naturale – în cazul în care camera este orientată către nord, iar razele soarelui nu pătrund – alege corpuri de iluminat variate, care să emane o lumină cât mai caldă. O lustră bine aleasă, un pendul, un lampadar amplasat într-un colț al camerei, aplice, spoturi încastrate în mobilă, leduri sensibile la mișcare sau chiar o veioză pot schimba radical atmosfera din cameră. 

lustra clasica cu sase brate si abajur pe fundal alb
Lustra din camera copilului trebuie să emane o lumină plăcută și caldă

Tipuri de mobilier pentru amenajarea camerei copilului 

Obiectele de mobilier ar trebui să fie din lemn sau pal. Evită plasticul care este casant și metalul pentru că sunt materiale care nu prezintă foarte multă siguranță. Obiectele de decorațiuni și mobila din plastic se poate deteriora foarte repede, în timp ce obiectele din metal pot deveni periculoase pentru copil în cazul în care acesta cade și se lovește. În funcție de vârsta celui mic, mobila se poate adapta. Dacă la început, când este bebeluș, el are nevoie doar de pătuț, masă de înfășat, un dulap și un spațiu în care să așezi cădița în care face baie, când este mai mare lucrurile se schimbă. Copilul are alte nevoi așa că trebuie să le prevezi și să fii ân pas cu ele. Atenție! Îân camera unui copil, îndiferent de vârtsa lui, nu trebuie să existe mobilă de dimensiuni mari, greoaie și corpuri foarte multe. Recomandat este ca spațiul din încăpere să fie cât mai aerisit. 

Perdele și draperii 

Amenajarea camerei copilului poate fi o muncă solicitantă, chiar dacă, inițial părea floare la ureche. Motiv pentru care mulți părinți uită un aspect foarte important: lumina naturală. În camera celui mic trebuie să existe cât mai multă lumină naturală așa că îți recomandăm să cumperi o perdea subțire și albă. Evită texturile foarte pline, foarte încărcate, broderiile masive sau alte accesorii. În schimb, poți alege un model ușor, cu o textură fină și delicată, cu un imprimeu discret, care să lase lumina naturală să pătrundă în cameră. Copilul, atunci când se odihnește la prânz, are nevoie de o atmosferă relaxantă și o lumină difuză. Pentru asta, în cameră ar trebui montată și o draperie sau jaluzele. 

fetita care sta intinsa pe o canapea si citeste o carte
Copilul trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină naturală

Covoare și mochete 

În camera unui copil ar trebui să existe un covor sau o mochetă moale, dar cu peri scurți. Motivul? Acest material poate fi foarte ușor aspirat. Spre deosebire de aceste modele, un covor gros, masiv, cu peri lungi poate înmagazina foarte mult praf, mizerie, firmituri, scame și acarieni. Alege modele vesele, colorate, care să atragă atenția copilului, care să-l distreze și să-l încânte. Sunt recomandate covoarele speciale pentru camerele de copii cu printuri din desene animate. 

Sursa foto: xtdeco.ro, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *