fbpx
Bucatarie amenajata cu mobila alba, cu electrocasnice si ustensile
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Amenajarea unei bucătării mici, de bloc. Ce modele de gresie și faianță alegem

Dacă locuiești într-un apartament de bloc și ai o bucătărie mică, amenajarea ei va fi o provocare, pentru că îți dorești un spațiu cât mai bine organizat și mai practic, dar și plăcut. Dimensiunile reduse ale bucătăriei îți pot limita opțiunile de design, însă cu câteva idei bune și un plan atent pregătit poți ajunge la un rezultat neașteptat și spectaculos. 

În orice proiect de amenajare trebuie să pornești la drum de la stilul potrivit cu gusturile tale, dar și cu structura spațiului, să alegi modelele de faianță și de gresie pe care ți le dorești. Aranjată corect, o bucătărie poate fi aerisită și spațioasă, chiar dacă dimensiunile ei sunt modeste.

3 stiluri de design interior potrivite într-o bucătărie mică 

Există nenumărate stiluri de design potrivite pentru o bucătărie, dar doar un număr limitat pot fi aplicate în bucătăria mică dintr-un apartament de bloc.

Iată care sunt acestea:

Stilul minimalist

Stilul minimalist este ideal pentru o bucătărie mică de apartament. Pentru realizarea lui se folosesc piese de mobilier care să ofere suficient spațiu de depozitare pentru toate vasele și aparatura pe care o folosești. Prezența lor pe blat sau pe masă vor încărca atmosfera. Elementele de decor sunt reduse la piese care pot avea și o utilitate. Este un stil potrivit persoanelor tinere sau cu spirit tânăr, pentru că are un aer tineresc, proaspăt și vesel.

Se valorifică la capacitate maximă lumina naturală, motiv pentru care se recomandă, în măsura în care structura locuinței îți oferă intimitate suficientă, să renunți la perdea. 

Într-o locuință de tip open-space, bucătăria amenajată în stil minimalist poate fi despărțită de restul spațiului printr-un bar sau cu o insulă de bucătărie, ambele de dimensiuni mici. Evident, ideal ar fi să aplici aceeași amenajare în toată încăperea. Aspectul general va fi aerisit, iar detaliile utilizate în acest stil vor da senzația unui spațiu mai mare.

Pentru realizarea stilului minimalist se utilizează o paletă restrânsă de materiale și culori, mergându-se în general pe alb, gri, bej și negru. 

Bucatarie amenajata cu mobilier alb cu blaturi gri, cu aparate electrocasnice din inox și podea din lemn
Bucătărie mică amenajată în stil minimalist, cu mobilier practic, cu spațiu suficient de depozitare, în culori neutre, fără elemente de decor

Poți, totuși, să introduci un element viu colorat pentru a înveseli atmosfera, iar acesta poate fi o vază cu flori sau un ghiveci cu verdeață, când vine vorba de bucătărie. 

Cum spuneam și mai sus, lumina este esențială într-un astfel de spațiu. Asigură-te că în afara corpului de iluminat de pe tavan mai ai și altele amplasate strategic, cum ar fi ledurile în zona blatului de lucru.

Stilul scandinav

În stilul scandinav predomină albul. O bucătărie în care pereții vor fi placați cu faianță albă va părea curată și luminoasă. De asemenea, pentru realizarea acestui stil, mobila trebuie să fie albă sau din lemn, dar poate fi și o combinație dintre cele două. Fiind materialul predominant în amenajările scandinave, lemnul poate fi introdus și pe un perete prin intermediul panourilor decorative.

Bucatarie open-space, cu un perete cu panou decorativ din lemn, mobila alba și bar pe care o femeie lucreaza la un laptop
Bucătărie amenajată în stil scandinav, în care materialul predominat este lemnul, iar culoarea albă este folosită pentru pereți și mobilier

Stilul scandinav este preferat de persoanele care sunt mai puțin atrase de culori. Astfel, se folosește albul, negrul, griul, dar pot fi introduse și elemente bej sau roz pal, pentru un aer mai tineresc, dar pentru elemente mai discrete.

Mobilierul în stilul scandinav este simplu și modern, cu spații de depozitare practice.

Așa cum spuneam, materialul predominant este lemnul. Într-o bucătărie de dimensiuni mici amenajată în stil scandinav este ideal dacă mobilierul este realizat din prefabricat alb în combinație cu lemnul. Astfel, corpurile de mobilier vor fi albe, iar blaturile, din lemn. 

Lumina naturală este importantă într-o bucătărie scandinavă. Ferestrele mari sunt ideale, iar perdelele vor fi transparente. Pentru seară, folosește becuri cu lumină caldă.

Stilul modern

Stilul modern este, de asemenea, potrivit pentru o bucătărie mică de apartament. Mobila este simplă și elegantă, iar culorile folosite sunt cele neutre.

Într-o bucătărie modernă, pereții pot fi placați cu faianță albă, dar la fel de potrivit va fi și rozul pal, griul deschis sau bleul. Rămâne să alegi în funcție de gusturile pe care le ai. Mobilierul va avea linii drepte și elegante, fără încărcături decorative, va fi pratic și în culori deschise.

Bucatarie cu mobilier deschis la culoare, cu gresie și faianta bej
Bucătărie mică de apartament, amenajată în stil modern

Lumina este, de asemenea, importantă, ca și la stilurile precedente. De altfel, lumina este o caracteristică importantă a amenajării spațiilor mici.

Culorile de gresie și faianță potrivite pentru amenajarea unei bucătării mici 

În amenajarea bucătăriei de mici dimensiuni este esențial să alegi culori potrivite de gresie și faianță. După cum ai văzut, în stilurile recomandate pentru un spațiu restrâns predomină culorile deschise, chiar albul. Important este ca acestea să se potrivească și cu gusturile tale. 

Amenajarea pereților cu faianță în culori deschise va crea senzația de spațiu liber și aerisit, iar lumina va fi reflectată eficient. Albul este ideal, dar la fel de potrivite sunt culoarea perlei sau rozul pal. Faianța I Bricchi este disponibilă în aceste nuanțe deosebite, care vor transforma bucătăria ta într-un loc modern și elegant.

Perete amenajat cu faianta dreptunghiulara verde inchis, in fata caruia se afla un blat cu chiuveta incorporata si vase decorative
Faianță dreptunghiulară lucioasă I Bricchi, disponibilă la XT Deco și în nuanțe deschise, ideale pentru amenajarea bucătăriei mici de apartament

Culorile își pot găsi loc într-o bucătărie mică dacă sunt utilizate drept accente, pentru evidențierea unui perete ce rămâne liber în bucătărie. În cazul în care din amenajare rezultă un perete sau o porțiune de perete pe care nu pui nimic, poți să-l decorezi cu faianță colorată, care va înveseli atmosfera, așa cum se vede în imaginea alăturată.

Perete amenajat cu faianta colorata, in fata caruia se afla un scaun
Faianța mată Leaf în culori vesele va anima atmosfera într-o bucătărie mică 

Pentru gresie ideal este să mergi pe aceeași linie cromatică pe care ai folosit-o în restul bucătăriei, însă poți opta pentru nuanțe sau forme diferite.

Spre exemplu, o gresie în formă hexagonală va aduce un plus de eleganță.

Gresie hexagonala de diferite culori expusa pe un panou agatat pe un perete in fata caruia se afla o lampa decorativa alba
Gresie mată Le Esagone, de formă hexagonală, disponibilă în mai multe culori la XT Deco, pentru amenajarea unei bucătării moderne

Scheme de culori pentru bucătării mici de apartament. Cum alegi mobila în funcție de culoarea podelelor și pereților

Specialiștii în design interior recomandă ca blatul și gresia dintr-o bucătărie de mici dimensiuni să aibă aceeași culoare sau nuanțe foarte apropiate. Este, însă, doar o recomandare, peste care poți să treci. Poți să alegi orice nuanță îți dorești, cu condiția să respecți aceeași linie cromatică și astfel să eviți încărcarea spațiului.

Pentru ca bucătăria ta mică să fie aerisită și luminoasă, atunci când amenajezi trebuie să ții cont de un detaliu esențial: culorile mobilierului, faianței și gresiei  trebuie să se completeze armonios. 

Foto: XT Deco, Pexels, Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *