fbpx
living in design modern cu tavan accent cu tapet alb cu albastru cer decorat in tonuri neutre de alb, bej, maro si negru
DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Montarea tapetului pe tavan. Modele și idei pentru un proiect DIY simplu

Montarea tapetului pe tavan este identică cu cea a montării pe pereți, cu excepția, desigur, a unui lucru destul de complicat: vei lucra la înălțime și, de asemenea, împotriva gravitației.

Designul pereților cu tapet este un mod simplu și foarte popular de a-ți decora casa cu gust și în tendințe. De obicei, acesta este aplicat pe pereți, dar montarea tapetului pe tavan este o practică din ce în ce mai populară. Poți aplica tapet pe tavan pentru a se asorta cu cel de pe pereți sau pentru a crea accent cu un design unic. 

Aplicarea tapetului pe pereți necesită atenție și îndemânare, cu atât mai mult atunci când îl montăm pe un tavan. În acest ghid de bricolaj vei parcurge întreg procesul de montare a tapetului pe tavan și vei învăța cum să pregătești corect suprafața acestuia înainte de aplicare. 

Modele de tapet pentru tavan

Tapetul este un element de design incredibil, dar uneori subestimat, care poate adăuga instantaneu culoare și personalitate spațiului tău. Mulți dintre noi s-ar putea să fim reticenți în fața culorilor sau modelelor cu un puternic impact vizual, însă designerii ne asigură că decorarea tavanului cu modele de tapet bine alese va fi apreciată și de către cei mai exigenți critici. 

Tavanele sunt adesea neglijate în procesul de decorare a unei locuințe, deși pot aduce o schimbare majoră în designul general al camerei. Încearcă să ieși din zona de confort și să adăugi puțină culoare tavanului tău. Există multe lucruri interesante pe care le poți face pentru tavan, iar una dintre cele mai populare, după vopsire, este aplicarea unui tapet, cu ajutorul căruia poți introduce culoarea ta preferată, textura sau modelul, astfel încât spațiul va fi personalizat după propriul tău gust.

Modelele de tapet 3D, cu forme abstracte, buline, linii sau personaje pot aduce un echilibru designului casei tale, mai ales dacă tavanele nu sunt foarte înalte. Pentru casele cu tavan înalt, tapetul din fibră de sticlă din gama XT Deco Vitrulan este o alegere recomandată, datorită durității, calității și rezistenței sale. 

Idei de decor pentru camere cu tavan-accent

Dacă ai o casă cu design relativ neutru, transformă-ți tavanul într-un punct focal adăugând o nuanță neașteptată de tapet în dungi sau tonuri contrastante. Montarea tapetului pe tavan este posibilă atât pentru living, cât și pentru dormitor sau camera copiilor. 

Decorarea interioarelor cu tavane înalte implică o doză mare de creativitate. O amenajare cu multă personalitate pentru o cameră cu pereți înalți este la fel de dificilă ca decorarea încăperilor de dimensiuni mai mici.

Iată câteva idei creative de decor pentru camere cu tavan-accent:

Living

Culoarea este întotdeauna o modalitate bună de a accentua designul, care ajută la proiectarea unui living modern. Aplicarea tapetului pe tavan într-o culoare îndrăzneață îți va transforma complet spațiul, care va căpăta un aspect proaspăt și o personalitate unică. Pentru livinguri, paleta de culori și modele pentru tapet este extrem de variată.

montare tapet tavan cu motiv floral pe fundal negru
Tapetul din gama Masterpiece a producătorului Eijffinger, cu temă florală, este ideal pentru tavanul livingurilor

Dormitor

Dacă vrei ca tavanul tău să iasă în evidență poți folosi o textură de tapet mai specială precum lemnul, care adaugă căldură și face ca dormitorul tău să pară mai mare decât este în ​​realitate. Într-o schemă de design în care minimalismul și funcționalitatea sunt actorii principali, este plăcut să vezi elemente care readuc personalitatea în joc. De asemenea, poți alege modele de fototapet cu teme abstracte sau geometrice, care vor revitaliza locul în care te relaxezi și odihnești.

montare tapet tavan cu pauni verzi asezati pe ramuri cu flori roz pe fundal negru
Tapetul Midnight Gathering cu păuni pictați manual așezați pe ramuri cu flori roz are un design în stil vintage, cu o notă de eleganță modernă pentru tavanul din dormitorul tău

Camera copiilor

Camera copiilor poate fi decorată fără nicio regulă, dar ține cont de preferințele prichideilor. Montarea unui tapet pe tavan în dormitorul celor mici poate fi distractiv și provocator, iar modelele pot varia de la personaje, buline, animale, până la forme geometrice și imagini abstracte

montare tapet tavan albastru cu astronauti si rachete pentru camera copiilor
Acest model de tapet denumit MINDTHEGAP este realizat dintr-un material nețesut de ultimă generație, tipărit cu cerneală ecologică și extrem ușor de montat pe tavanul din camera copiilor

Cum montăm tapetul pe tavan

Procesul de montare a tapetului pe tavan este la fel ca cel pentru pereți.  Înainte de a începe aplicarea propriu-zisă trebuie să te asiguri că ai ustensilele necesare, adezivul potrivit pentru tipul de tapet ales și că tavanul este tratat corect înainte de montare. Taie fâșiile de tapet din timp și lasă câțiva centimetri în plus în capete, pentru a-ți lua o marjă de eroare. 

Ustensilele de care ai nevoie

Pentru instalarea tapetului pe tavan vei avea nevoie de următoarele ustensile:

  • Masă/scară
  • Tapet sau fototapet
  • Adeziv
  • Pensulă sau/și trafalet
  • Ruletă și creioane
  • Cutter și foarfecă
  • Șpaclu din plastic
  • Burete
  • Nivelă cu bule

Adezivul pentru tapet

Adezivul pentru tapet diferă în funcție de tipul acestuia. Cumpără tipul de adeziv pe care producătorii de tapet și fototapet îl recomandă pe XT Deco. Urmărește instrucțiunile de pe ambalaj pentru prepararea corectă a amestecului.

Pregătirea tavanului și montarea tapetului

Suprafața tavanului este musai fie curată, uscată și fină, iară dacă prezintă crăpături și fisuri majore, acoperă-le cu glet sau tinci. De asemenea, fii atent dacă pereții prezintă mucegai și tratează-i înainte de a începe montarea tapetului. 

Poți aplica tapet pe tavan peste o vopsea mai veche dacă nu există urme de imperfecțiuni, dar este important să cureți suprafața și să o șlefuiești, aplicând un strat de amorsă înainte de pasta adezivă. Taie tapetul din rolă urmărind instrucțiunile îndeaproape. Măsoară suprafața pe care vrei să aplici adeziv și adaugă 20 de centimetri în plus pentru marja de eroare. Citește acest articol pentru a afla mai multe detalii despre montarea tapetului. 

Sursă foto: XTDeco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *