fbpx
Amenajarea unei camere pentru bebeluși gemeni și tripleți. Ce stil de design alegem, cum organizăm spațiul și care sunt accesoriile must-have
CULORILE DE LA INTERIOR, DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Amenajarea unei camere pentru bebeluși gemeni și tripleți. Ce stil de design alegem, cum organizăm spațiul și care sunt accesoriile must-have

Vestea că vei avea gemeni sau chiar tripleți te poate lua prin surprindere, mai ales dacă în primă fază ți-ai conturat niște planuri adaptate pentru un singur copil, așa cum se întâmplă de fiecare dată în cazul viitorilor părinți. Problema cea mai mare devine, dintr-o dată, amenajarea camerei pentru doi sau trei bebeluși. Evident, te-ai gândit ce trebuie să faci pentru camera unui copil, fată sau băiat, însă te întrebi cum poți să readaptezi totul, în așa fel încât să creezi un spațiu optim pentru bebeluși, mai ales dacă ai la dispoziție o singură cameră liberă.

Lucrurile sunt mai simple decât par la prima vedere, cu puțină imaginație și câteva idei bune. În continuare îți vom oferi câteva sfaturi legate de stilurile de amenajare potrivite pentru camera în care vor locui gemeni sau tripleți, culorile și materialele pe care trebuie să le utilizezi, mobilă și accesorii necesare. Vei vedea că totul va deveni foarte simplu.

Cum amenajezi o camera pentru gemeni și tripleți. Alegerea stilului de design interior 

Pentru camera bebelușilor gemeni sau tripleți îți recomandăm să îți îndrepți atenția către stiluri de amenajare cât mai simple și practice. Ai în vedere stilul minimalist, care utilizează doar elemente de mobilier și accesorii strict necesare. Vei vedea că astfel economisești mult spațiu de care vei avea nevoie mai târziu, atunci când copiii vor crește, iar nevoile lor vor fi altele.

Stilul scandinav, care folosește mobilier multifuncțional, este, de asemenea, potrivit pentru camera bebelușilor. Atunci când sunt foarte mici și stau în cea mai mare parte a timpului în patuțurile lor, ai impresia că spațiul oferit de o cameră este suficient. Însă, pe măsură ce cresc, iar lucrurile din camera lor se vor înmulți și, în plus, cei mici vor începe să se deplaseze, vei vedea că un pat cu spațiu de depozitare încorporat va fi extrem de util. În plus, acest stil de amenajare pune accent pe materiale naturale și astfel vei crea un ambient prietenos pentru micuții tăi.   

Culorile potrivite într-o cameră pentru bebeluși gemeni sau tripleți

Fie că vorbim despre fetițe sau băieți, o cameră pentru gemeni sau tripleți trebuie să fie amenajată în culori calde, liniștitoare, care să le creeze o stare de bine.

Dacă sunt fetițe, mergi pe roz, culoarea care le caracterizează cel mai bine, însă combină-l cu alb, crem sau alte culori pastel, pentru un efect calmant. Prea mult roz le va crea o stare de agitație și este ultimul lucru pe care ți-l dorești. Nuanțele deschise de violet merg foarte bine pentru camera fetițelor, însă și aici recomandăm combinația cu alte culori.

În cazul băieților, albastrul deschis este ideal, însă merg foarte bine nuanțele de verde sau gri. Te sfătuim să combini aceste culori cu nuanțe mai „dulci”, pentru un ambient cât mai primitor.

Există și culori potrivite în egală măsură pentru bebeluși fete și băieți, la care poți apela în cazul în care gemenii sau tripleții sunt de ambele sexe. Galbenul și portocaliu sau nuanțele de pământ merg foarte bine în camera nou-născuților. Însă și verdele deschis merge în orice situație și îl recomandăm, pentru că este o culoare la modă și, foarte important, are un efect calmant. 

Pereți 

Pentru camera în care vor locui doi sau chiar trei copii îți recomandăm să acorzi atenție decorului pereților, pentru că aceștia vor crea, de fapt, atmosfera camerei. De asemenea, alege materiale potrivite pentru amenajare, iar în acest sens este bine să îți îndrepți atenția către tapet sau fototapet. Aceste materiale vin în modele și culori drăguțe, ideale pentru camera copiilor, și te vor scuti de efortul de a gândi și desena pereții pentru a obține atmosfera de poveste dorită. În al doilea rând, se curăță foarte ușor, iar acest aspect este esențial pentru camera copiilor.

Fototapetul Nori de vată este ideal pentru camera în care vor locui mai mulți bebeluși. Are un model discret și va păstra camera „aerisită”, iar acest lucru este foarte important având în vedere că pe parcurs se va aglomera și „colora” cu jucăriile copiilor. 

Perete cu fototapet imprimat cu nori pe fond alb in camera copiilor, cu un suport pentru haine, o scara, doua perechi de ghetute si doua cutii cu accesorii
Fototapetul Nori de vată va crea o atmosferă prietenoasă și aerisită în camera gemenilor sau tripleților 

Fototapetul Lacrimi de elefant include mai multe din culorile ideale pentru amenajările interioare în camerele celor mici. Este cea mai bună alegere dacă gemenii sunt de sexe diferite, pentru că în el se regăsesc nuanțe de roz, mov, albastru, verde, dar și culorile de pământ care le mai temperează.

Perete cu fototapet imprimat cu forme colorate, in fata caruia se afla rafturi cu jucarii si un glob pamantesc
Fototapet Lacrimi de elefant, ideal pentru decorul unei camere în care vor locui mai mulți copii cu personalități diferite

Fototapetul cu steluțe în culori discrete, pe un fond neutru, este, de asemenea, potrivit pentru camera bebelușilor, însă acest model va rezista în timp, iar copiii tăi vor fi fericiți cu el și atunci când vor crește.

Perete cu fototapet imprimat cu stelute in fata caruia se afla o masinuta și doua jucarii-maimuta
Fototapet cu steluțe Dusk, foarte versatil, potrivit pentru amenajările interioare în camerele pentru bebeluși

Decorul ferestrelor

Lumina naturală trebuie lăsată să intre în camera gemenilor sau tripleților, pentru că este vitală pentru ei, mai ales în primele luni de viață. Așa că, atunci când vine vorba de decorul ferestrelor, alege perdele cât mai ușoare și mai transparente, albe sau în nuanțe foarte deschise. Poți opta pentru unele cu imprimeuri discrete și drăguțe, pentru o atmosferă mai veselă. Draperiile sunt opționale în camerele bebelușilor, dar dacă totuși vrei să păstrezi un aspect uniform cu restul casei, alege unele din materiale naturale, în culori pale.

Mobilă

Într-o cameră, fie ea și mică, va fi spațiu suficient pentru două sau chiar trei pătuțuri pentru bebeluși. Însă va trebui să alegi cu atenție celelalte elemente de mobilier din cameră și să încerci să utilizezi fiecare spațiu liber pe care îl ai la dispoziție. Pentru primii doi ani de viață un dulap pentru haine va fi suficient. Alege unul „în oglindă”, cu aceeași organizare de rafturi în ambele părți – îți va fi mai ușor să organizezi lucrurile. Dulapul poate fi de dimensiuni modeste, pentru că mai poți depozita cutii cu lucruri – scutecele, de exemplu – sub pătuțuri. Limitează mobilierul la cât mai puține piese, pentru că vei avea nevoie de spațiu pentru tot felul de accesorii specifice, despre care îți vom povesti imediat. Evident, vei mai avea nevoie de o masă sau o comodă pe care să poți pune obiecte necesare îngrijirii copiilor și în care să mai poți depozita hăinuțe.

Spre exemplu, comoda Nadya are trei sertare și oferă spațiu generos pentru hăinuțe.

Comoda de culoare alba, cu trei sertare, pe care se află obiecte decorative
Comoda Nadya, cu trei sertare, din pal melaminat alb, foarte practică pentru camera bebelușilor  

Podele

În camera copiilor este foarte important să păstrezi căldura și din acest motiv îți recomandăm să pui mochetă în toată camera sau să amenajezi podeaua cu parchet, care este un bun izolant termic.

Accesorii 

Când vine vorba de accesorii pentru camera bebelușilor, acestea vor fi destul de puține. În afara perdelelor despre care am vorbit deja, ai nevoie de covor, pentru că va păstra căldura. Alege unul în culorile pe care le-ai folosit deja pentru pereți. Păstrează aceeași linie cromatică și pentru lenjerii. Este foarte important să creezi un aspect unitar în cameră, pentru că va avea un efect benefic asupra stării bebelușilor.

Așa cum am mai spus, lumina este foarte importantă în camera copiilor. În afara corpului de iluminat principal, asigură-te că vei avea și o aplică, pe care să o poți lăsa aprinsă chiar și noaptea. Aplica Unicorn răspândește o lumină discretă, care îți va fi de mare folos în timpul nopții, când vrei să te asiguri că cei mici sunt în regulă.

Aplica de perete Unicorn intr-un colt de camera cu jucarii si perne decorative
Aplică de perete Unicorn care va înveseli camera cu forma ei jucăușă

Foarte important este să ai la vedere un ceas în camera gemenilor sau a tripleților. Te va ajuta să le organizezi programul și să respecți orele de masă și de somn. Ceasul de perete Elevated Dom are o culoare plăcută și se va încadra de minune în camera copiilor.

Ceas de perete portocaliu, rotund, pe fond alb
Ceas de perete Elevated Dom, din sticlă, portocaliu, un accesoriu perfect în camera bebelușilor

Accesorii must-have, care-i fac mai ușoară viața unei tinere mame 

În camera bebelușilor este necesar să ai câteva accesorii utile unei mame. În primul rând, măsuța de schimbat, iar apoi ar fi perfect să faci loc unui fotoliu comod care îți va fi extrem de util atunci când îi hrănești sau în nopțile în care au somn mai agitat și vrei să-i supraveghezi. Este important să mai ai în camera un termometru cu care să măsori temperatura ambientală și un aparat de verificat și reglat umiditatea.

Modele de camere pentru gemeni și tripleți

Iată și câteva modele de camere pentru bebeluși gemeni sau tripleți.

Așa poți aranja pătuțurile într-o cameră pentru tripleți. Îți va rămâne spațiu suficient dacă le instalezi pe o singură latură.

O cameră în care gemenii sunt fetiță și băiat, în care predomină albul, însă spațiul fiecăruia este delimitat clar cu roz și albastru deschis. 

În această cameră au fost utilizate culorile de pământ și albul. Paturile au fost amplasate, de asemenea, pe aceeași latură, lăsând liber mijlocul încăperii.

În final poți să tragi și tu concluzia că amenajarea camerei pentru bebeluși gemeni și tripleți poate fi o operațiune destul de simplă, cu câteva idei bune, pe care să le adaptezi în funcție de gusturile tale.

Foto: XT Deco, Instagram, Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *