fbpx
DECOREAZĂ CU STIL

Cum înviorezi livingul cu un perete decorativ din lemn. Proiect DIY

Un perete decorativ din lemn se potrivește într-o locuință amenajată în stil clasic, tradițional sau rustic. Nu are ce căuta într-un spațiu modern, elegant și foarte pretențios. Însă, trebuie să recunoaștem, efectul produs în încăpere este unul absolut fabulos! Iată cum să înviorezi atmosfera din living simplu și rapid, fără mari bătăi de cap!

Perete decorativ din lemn – culori și modele potrivite

Într-un living mai puțin spațios precum cel dintr-un apartament de bloc sunt recomandate culori deschise și calde, care să mărească vizual spațiul. Poți alege un panou decorativ din lemn de fag, din lemn de pin, precum acest model de pe site-ul nostru, panouri din lemn de frasin sau arțar. În ceea ce privește modelul, într-o cameră mică este potrivit un panou decorativ din lemn cu plăci mai înguste, pe când într-un living spațios ai libertatea de a alege plăci mai late. Foarte important este să respectăm proporțiile, nimic din ce înseamnă decorațiuni interioare să nu deranjeze privirea. Armonie și unitate – iată o regulă de aur pe care ar trebui s-o respecți atunci când vrei să amenajezi sau să decorezi orice încăpere a locuinței tale. Pe blogul nostru vei găsi mai multe infiormații despre cum să alegi cel mai potrivit panou decorativ pentru locuința ta. Însă, ca și regulă generală, trebuie să știi că panourile decorative din lemn se aleg în funcție de mărimea camerei, culoarea și modelul acestora. Evident, să nu uităm că materialul este și el extrem de important. Iată câteva caracteristici ale fiecărui tip de lemn, care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. 

Lemnul de fag

Lemnul de fag este un lemn tare și  foarte rezistent, motiv pentru care este des folosit la fabricarea obiectelor de mobilier. Fibrele sale  sunt foarte fine, extrem de compacte și au o textură netedă și egală. Lemnul de fag este deschis la culoare și are o rezistență ridicată la șocuri și impact. 

Lemnul de pin

Este un lemn ușor, cu tente albe, gălbui sau roșiatice și noduri maronii. Lemnul de pin este folosit mai laes la fabricarea obiectelor de mobilier cu tente rustice. Acest material se potrivește ca și nuanță cu majoritatea tipurilor de lemn și dezvoltă o patină frumoasă în timp. Pe siteul nostru vei găsi modele de panouri decorative din lemn de pin care se potrivesc într-un living de dimensiuni mici, dar și într-un dormitor matrimonial. Lemnul de pin conferă încăperii căldură, un aer cozy, familiar, de acasă. 

panou decorativ din lemn de pin
Lemnul de pin este potrivit în încăperile de mici dimensiuni deoarece are o culoare deschisă

Lemnul de frasin

Lemnul de frasin este un material foarte rezistent, cu o nuanță ușor mai deschisă decât cea a lemnului de stejar. Avantajele lemnului de frasin sunt prețul ceva mai avantajos și  elasticitatea sa. În schimb, trebuie să știi că frasinul se așchiază ușor și, dacă nu este finisat bine, poate crăpa.

Lemnul de arțar

Unul dintre cele mai rezistente tipuri de lemn, lemnul de arțar este folosit la fabricarea  pieselor de mobilier de interior, dar și de exterior. Cel mai mare avantaj îl reprezintă faptul că are o rezistență foarte mare la umezeală – motiv pentru care ai putea monta un panou dcorativ din lemn de arțar atât în baie, cât și în bucătărie. 

living si mobila de living
Pe peretele accent creat cu ajutorul unui panou decorativ poți monta mai multe polițe. Evită mobilierul masiv

Cum se montează panourile decorative

Panourile decorative se montează ușor pe perete și, cu puțină îndemânare și răbdare, nu vei avea nevoie să chemi nici un specialist. Iată cum se procedează, pas cu pas. 

Pasul 1. Pregătește peretele

Peretele pe care dorești să aplici panoul decorativ trebuie să fie cât mai neted, cu o suprafață curată, uscată și fără impurități. În caz contrar, s-ar putea ca adezivul să nu prindă foarte bine. Dacă peretele prezintă găuri, crăpături sau alte defecte acestea trebuie mai întâi remediate. Dacă suprafața este lăcuită sau vopsită, aceste materiale se îndepărtează prin șmirgheluire, în așa fel încât zona să devină mată și perfectă pentru lipirea adezivului. 

Pasul 2. Lemnul trebuie să se aclimatizeze la temperatura din cameră

Cu o 24 sau chiar 48 de ore înainte de montarea plăcilor, acestea se scot din ambalaj și se lasă la temperatura camerei, în așa fel încât să se aclimatizeze la temperatura încăperii în care vor fi montate. Înainte de a le monta, plăcile se verifică, iar cele care sunt ușor curbate ar trebui îndreptate punând o anumită greutate peste ele. 

Pasul 3. Cum aplici panoul decorativ

După ce ai pregătit peretele, măsoară-l cu atenție pentru că s-ar putea să fii nevoit să tai sau să decupezi anumite plăci ale panoului decorativ. Pentru asta, poți folosi un cutter clasic, iar apoi un șmirghel cu granulație mai mare care să uniformizeze și să netezească marginile. Panourile decorative au pe partea din spate o folie dublu adezivă. Nu trebuie decât să îndepărtezi folia de protecție și să presezi lemnul de perete, începând cu zona de sus, de lângă tavan. Motivul? În cazul în care vei fi nevoit să tai plăcile, o vei face jos, la baza podelei, iar plinta va masca mica ta intervenție. Plăcile trebuie să fie perfect drepte, iar pentru asta este recomandat să folosești bolobocul. 

Ce alte tipuri de panouri decorative mai poți folosi

În living poți folosi și alte tipuri de panouri decorative, nu este obligatoriu să le alegi pe cele confecționate din lemn natural sau din materiale care imită lemnul. Pe siteul nostru vei găsi o gamă foarte variată de produse care te pot inspira. De exemplu, poți alege varianta unui model de panou decorativ din material acrilic, precum cel de aici  sau poți opta pentru modele din plută. O altă metodă – ingenioasă de această dată – de decorare a livingului îl reprezintă peretele accent pe care ai aplicat un panou decorativ din burete, precum acest model de la O!Bubble.

living decorat cu panoiu decorativ si mobila
In living poți opta pentru un păanou decorativ din burete. Iti recomandam colectia O!Bubble

Un perete decorativ din lemn conferă oricărei încăperi un aer cald, induce o atmosferă primitoare de cămin. Simplu de realizat, acest colț din living poate fi oaza ta de liniște și relaxare, locul în care îți savurezi cafeaua de dimineață, citeștii ziarul sau stai la o șuetă cu prietenele.

Sursa foto: XTDeco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *