fbpx
baie spatioasa cu cada alba ovala, decorata cu nuante neutre de bej, gri si maro si o planta naturala mare
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Idei de amenajări a unei băi cu cadă. Cum să te simți ca la SPA în propria casă

În funcție de dimensiunea spațiului pe care îl ai la dispoziție, dar și de structura lui, amenajarea unei băi cu cadă poate fi făcută în mai multe moduri. Dacă îți dorești o încăpere cu adevărat specială și să creezi o atmosferă de SPA în baia de acasă, noi venim cu câteva idei pe care sperăm că le vei considera utile.

În acest material îți vom recomanda câteva stiluri de design pentru o baie cu cadă de revistă, ce paletă coloristică poți să abordezi, ce formă a căzii poți să alegi în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, cum să decorezi pereții, ce corpuri de iluminat poți să folosești și mobilierul și accesoriile potrivite.

Stiluri de design interior potrivite într-o baie

Băile pot fi amenajate în nenumărate stiluri, unele mai „cuminți”, altele mai spectaculoase și mai colorate, în funcție de preferințele fiecăruia. Noi îți vom recomanda câteva, cu ajutorul cărora poți ajunge la un decor elegant și relaxant, în același timp.  

Stilul contemporan este poate cel mai accesibil pentru o baie. Apelează la forme clare, spațiu liber, detalii metalice, culori calde și luminoase, contraste. La prima vedere, seamănă destul de mult cu stilul minimalist, numai că într-o baie contemporană absolut toate elementele utilizate în ceea ce privește amenajarea și decorul sunt de înaltă calitate, de aici venind eleganța desăvârșită a acestor băi. Obiectele sanitare vor avea linii drepte sau curbate – cum ar fi o cadă ovală – iar mobilierul poate fi din lemn masiv. 

Stilul modern – mai îndrăzneț și mai colorat – apelează la materiale și texturi care pot părea neobișnuite pentru o baie, cum ar fi piatra, lemnul, tapetul – pentru decorul pereților și al pardoselii. Obiectele sanitare vor avea forme deosebite și culori puternice. Se păstrează, însă, ideea de spațiu liber și se pune mare accent pe lumină. Astfel, într-o baie modernă, fereastra poate fi supradimensionată, iar cada va fi amplasată chiar în fața ei. 

Sofisticat, romantic și feminin, stilul shabby chic utilizează mult nuanțe pastelate, eventual combinate cu alb. Obiectele sanitare și mobilierul vor avea forme curbate și decorațiuni delicate, florale. Spre exemplu, un dulap din lemn vopsit cu alb sau o nuanță pastelată, pictat manual cu flori este un element care se va încadra perfect în acest stil de amenajare. 

Caracterizat de utilitate și simplitate, stilul scandinav este potrivit pentru cei care iubesc băile libere, ordonate și luminoase. Utilizează elemente multifuncționale. Spre exemplu, un suport pentru lavoar va îndeplini și rolul de dulap pentru articolele de igienă. Lemnul natural – care este materialul principal al acestor amenajări – va fi prezent prin intermediul mobilierului sau al unui perete accent. Într-o baie scandinavă predomină albul și culorile neutre, dar, pentru un decor cât mai prietenos, se apelează la un accent de culoare, cum ar fi o plantă decorativă, un tablou în culori vii, un perete decorat cu fototapet cu un peisaj idilic.

Culorile recomandate pentru amenajarea unei băi

În funcție de stilul de amenajare ales, culorile dintr-o baie pot fi extrem de variate. Predominat odată în mai toate băile, albul rămâne în actualitate, însă neapărat în combinație cu alte nuanțe, pentru că albul va da un aer rece încăperii. Poți să îl utilizezi la obiectele sanitare, însă în restul decorului este recomandat să introduci culoare.

Nuanțele neutre creează decoruri luminoase, astfel că vor fi potrivite în baie. Culorile pastelate, de asemenea, vor dar un aer primitor și cald acestei încăperi.

Însă tendințele actuale ne îndreaptă atenția și spre tonuri mai puternice, accente de culoare care să dea viață unei băi. Astfel, turcoazul, verdele, albastrul, portocaliul sau galbenul pot fi utilizate într-o baie în diverse combinații. Totul este să creezi un echilibru, să apelezi la combinații cu nuanțe neutre.

În băile moderne ai libertatea de a introduce în decor, tonuri puternice și închise, accente metalice, chiar negru. Aici, accentele vor fi calde, în nuanțe neutre sau pastelate.

Idei de amenajări a unei băi cu cadă, astfel încât să te simți ca la SPA

În funcție de forma și dimensiunea încăperii, este necesar să alegi bine forma căzii – cel mai voluminos element al băii, dar și poziționarea ei, pentru a ajunge la rezultatul pe care îl dorești. De asemenea, este important să pui accent pe felul în care decorezi pereții, ce corpuri de iluminat folosești și cum alegi mobila și accesoriile.

Forma căzii în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție

Poate că îți dorești o cadă rotundă, însă baia ta este lungă și îngustă, iar în aceste condiții este practic imposibil să ajungi la un decor armonios. Iată cum alegi forma căzii în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție:

Cada într-o baie spațioasă

Într-o baie mare îți poți permite să montezi cadă de orice formă și cam oriunde îți dorești. Poate fi pusă pe una din laturi, dar și în mijloc, în funcție de cum gândești amplasarea celorlalte obiecte sanitare și a mobilierului de baie. Totul este să ai grijă să menții un flux de circulație în jurul ei. Astfel, într-o baie mare poți monta în mijloc o cadă dreptunghiulară, ovală sau rotundă, una dreptunghiulară sau ovală pe una din laturi și una triunghiulară, de colț, evident, în unul din colțurile încăperii.

Cada într-o baie mică

Atunci când baia este mică este foarte important să acorzi atenție și la dimensiunea căzii. Poate că ți-ar plăcea să ai una supradimensionată și poate că ai spațiu suficient pentru ea, însă vei aglomera foarte mult baia odată ce vei instala și celelalte obiecte și mobilierul. Noi îți recomandăm ca pentru o baie mică să alegi o cadă dreptunghiulară sau ovală, pe care să o instalezi pe una din laturi.

Cada într-o baie dreptunghiulară

În baia dreptunghiulară, cada va putea fi montată central doar dacă latura îngustă este suficient de lungă ca să-ți permită acest lucru. În această situație, vei putea să optezi pentru o cadă ovală sau dreptunghiulară, instalată pe lungimea încăperii. Însă vei obține un spațiu liber și frumos dacă alegi să o montezi pe una din laturile scurte ale băii. Într-o baie dreptunghiulară se va încadra perfect și o cadă triunghiulară, de colț.

Decorul pereților într-o baie cu cadă

Pentru amenajarea pereților într-o baie cu cadă, în care îți dorești atmosfera relaxată dintr-un SPA, este ideal dacă iei în calcul să utilizezi alte materiale decât cele clasice – faianța și vopseaua lavabilă. Sunt, într-adevăr, practice, însă cu greu vei obține un rezultat spectaculos, iar baia ta va fi mai curând una comună.

Astfel, dacă baia este mare, iar cada este pe mijloc, o idee excelentă ar fi să creezi un perete accent cu ajutorul panourilor decorative din lemn sau panourilor 3D, din fibră de trestie de zahăr.

Poți, de asemenea, să decorezi spectaculos un perete liber cu ajutorul fototapetului. Trebuie să știi că variantele moderne ale acestui material sunt de înaltă calitate, rezistente la umezeală, astfel că le poți monta fără probleme în baie.

De asemenea, tapetul modern are aceleași caracteristici care îl fac potrivit pentru o baie. Noi îți recomandăm să apelezi la aceste materiale pentru că au o textură mult mai elegantă și mai caldă și creează decoruri speciale.

Spre exemplu, fototapetul Kintsukuroi, din colecția YoYo Design, inspirat de arta japoneză, este perfect pentru o baie mare sau dreptunghiulară. Compoziția lui și paleta coloristică utilizată transmit liniște și o stare de relaxare.

Fototapet Kintsukuroi intr-o baie cu cada alba, ovala si un fotoliu suspendat
Fototapet Kintsukuroi, perfect pentru o baie în care îți dorești să regăsești atmosfera de SPA

Fototapetul din imaginea alăturată, al producătorului InCreation, se va încadra perfect și într-o baie mică. Are un aer boem și romantic, cu o pasăre pe o creangă înflorită, care parcă au fost pictate cu acuarelă. Acest fototapet poate fi montat pe peretele lângă care se afla cada, ca în imaginea alăturată, sau pe unul lăsat liber, fără mobilier sau oglindă.

Fototapet Eden D169 intr-o baie cu cada ovala, ferestre cu ochiuri dreptunghiulare si comoda alba in care este incadrat lavoarul
Fototapet Eden D169, care se va încadra perfect și într-o baie cu cadă de mici dimensiuni

Un aer relaxant și primitor poți obține și dacă apelezi la un decor mai simplu al pereților, dar într-o culoare caldă și frumoasă. Tapetul din imaginea alăturată, din colecția 1838 Wallcoverings, are un model simplu, abia sesizabil, dar o textură extraordinară. Este potrivit pentru decorul pereților în ansamblul lor.

Tapet Raffia intr-o baie cu cada alba pe care este un prosop alb
Tapet Raffia, cu o textură elegantă, care va da băii un aer primitor și relaxant

Indiferent de forma sau dimensiunea băii, tapetul din imaginea alăturată, care redă aspectul unei pietre de quartz, va da încăperii un aer plin de eleganță și stil.

Tapet Quartz intr-o baie cu lavoar, prosoape, sapun si un vas cu plante decorative
Tapet Quartz, cu un model deosebit și o combinație de culori pastelate, potrivit pentru decorul pereților într-o baie de orice dimensiune

Iar dacă îți dorești o baie total ieșită din tipare, care să creeze senzație, acest fototapet, cu o textură care imită betonul, cu siluete feminine nud, schițate în alb și bej, pe un fundal gri-albastru, este perfect. Este un model potrivit pentru băi mari, dar poate fi încadrat bine și într-o încăpere dreptunghiulară.

Fototapet Portret abstract 2 D161 intr-o baie cu cada alba cu picioare
Fototapet Portret abstract 2 D161, pentru un ecor cu adevărat spectaculos într-o baie cu cadă

Iluminatul

Lumina în baie este foarte importantă, având în vedere faptul că este locul în care cei mai mulți dintre noi se aranjează. Astfel, într-o baie, mai ales dacă este mare, va trebuie să ai cel puțin două surse de lumină: una principală, amplasată pe tavan, în mijlocul încăperii, iar cea de-a doua în zona oglinzii. Dacă spațiul îți permite îți poți pune și o lampă de podea, lângă cadă.

De asemenea, dacă ai sursă naturală de iluminat, valorific-o la potențialul ei maxim. Asta înseamnă că decorațiunile ferestrelor ar trebui să lipsească dintr-o baie. Lasă lumina să intre în baie, pentru că este foarte relaxant să te scufunzi în cadă și să ai parte de câteva minute de relaxare dacă razele soarelui ajung în baie.

Mobilă și alte accesorii

Într-o baie, mobilierul și accesoriile vor fi cele care își justifică pe deplin utilitatea. Astfel, ca mobilier, îți trebuie un dulap pentru articolele de igienă și, eventual, unul pentru prosoape. Dulapul pentru articolele de igienă poate fi sub forma unei comode deasupra căreia să montezi lavoarul. 

Dacă spațiul îți permite, în baie poți avea o bancă sau un divan de care să te folosești atunci când îți aranjezi ținuta și o masă de toaletă.

Cel mai important accesoriu dintr-o baie este oglinda. Forma și dimensiunea ei trebuie alese în funcție de dimensiunea încăperii. Cel mai ușor de încadrat în orice spațiu este o oglindă de formă dreptunghiulară, însă dacă ai adoptat în amenajare un stil romantic, cum ar fi shabby chic, atunci îți recomandăm să alegi una rotundă sau ovală.

Sperăm că ideile noastre pentru amenajarea unei băi cu cadă îți sunt utile și te-au inspirat în realizarea proiectului de decorare a acestei încăperi.

Foto: XT Deco, Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *